Welke hulp is er voor je naaste - en hoe regel je die?
Zorg & ondersteuning
Wetgeving & financiën
06-03-2025
6 min
Je zorgt voor iemand, omdat je om die persoon geeft. Maar dat je iets met liefde doet, betekent niet dat het niet zwaar kan zijn. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Er is meer hulp beschikbaar dan je misschien denkt. Niet alleen voor degene voor wie je zorgt, maar ook voor jou. Maar hoe regel je dat? Waar moet je zijn? En wat kost het eigenlijk? In dit artikel zetten we alles voor je op een rij.
Kun je hulp krijgen als je voor iemand zorgt?
Jazeker. Je kunt het misschien wel alleen, maar dat hoeft niet. Je kunt hulp krijgen: voor je naaste, maar ook voor jezelf.
Welke hulp is er voor mij als mantelzorger?
Als je zorgt voor een naaste kun je vaak gebruikmaken van verschillende soorten ondersteuning. Denk aan:
- Vervangende mantelzorg (respijtzorg) – Iemand neemt je zorgtaken tijdelijk of gedeeltelijk van je over.
- Psychologische hulp – Denk aan contact met lotgenoten of hulp van een professional zoals de praktijkondersteuner bij je huisarts.
- Hulp om werk en mantelzorg te combineren – Bijvoorbeeld zorgverlof, flexibele werktijden of (gedeeltelijk) thuiswerken.
- Antwoord op vragen over mantelzorg – Bijvoorbeeld via de mantelzorgmakelaars, chatbot en artikelen van Zorggenoot.
- Hulp bij regeltaken – Onze mantelzorgmakelaars ondersteunen je bijvoorbeeld bij het vinden en regelen van de juiste hulp voor jou en je naaste.
- Mantelzorgwaardering – Gemeentes bieden jaarlijks een mantelzorgcompliment aan in de vorm van een activiteit, tegoedbon of klein geldbedrag.
Welke hulp is er beschikbaar voor mijn naaste?
Dat verschilt per persoon en ook per gemeente. Niet iedereen heeft hetzelfde nodig, maar ook kun je niet in alle gemeentes dezelfde soort hulp krijgen.
Tip: doe de mantelzorgtest om te zien welke hulp er beschikbaar
is in jouw gemeente.
Je naaste kan mogelijk geholpen zijn met:
Praktische hulp
Als mantelzorger voer je veel verschillende taken uit voor je naaste. Helpen in het huishouden bijvoorbeeld, boodschappen doen en helpen bij persoonlijke verzorging.
Anderen kunnen die taken (deels) voor je uit handen nemen. Zo kan je naaste bijvoorbeeld huishoudelijke hulp aanvragen bij de gemeente.
Hulpmiddelen
Daarnaast kunnen jij of je naaste handige hulpmiddelen kopen of aanvragen, zoals een alarmknop, een parkeerpas of een traplift.
Medische hulp en financiële ondersteuning
Sommige taken kun of mag je als mantelzorger niet doen voor je naaste. Bepaalde medische handelingen uitvoeren of het verzorgen van hun inkomen.
Gelukkig is er voor deze zaken ook ondersteuning beschikbaar. Zo kun je thuiszorg aanvragen of een arbeidsongeschiktheids- of bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente of het UWV.
Waar kun je terecht voor hulp bij zorg en mantelzorg?
Dat hangt af van de ondersteuning die jij of je naaste nodig heeft. Je kunt in Nederland bij verschillende instanties of organisaties terecht:
- De gemeente (WMO-loket) − Voor huishoudelijke hulp, dagbesteding en hulpmiddelen. Maar ook voor bijvoorbeeld psychologische hulp voor kinderen en jongeren.
- De zorgverzekering − Voor thuiszorg,verpleging, vervoerskosten en bepaalde hulpmiddelen.
- Het CIZ en het zorgkantoor − Voor het regelen vanzorg vals je naaste een indicatie heeft voor de Wet langdurige zorg (Wlz) wanneer je naaste langdurige zorg nodig heeft vanwege bijvoorbeeld een zware beperking of dementie.
- Je werkgever − Voor zorgverlof, flexibelewerktijden en thuiswerken.
- Zorgorganisaties − Voor verpleegkundige zorg aan huis (thuiszorg) of voor vervangende zorg (respijtzorg)
- Mantelzorgorganisaties zoals Zorggenoot − Voor praktische tips en ondersteuning en emotionele steun.
- Lotgenotenorganisaties − Voor contact met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten of dezelfde aandoening of beperking hebben.
- Vrijwilligersorganisaties − Voor bijvoorbeeld een maatje.
- Je (huis)arts of praktijkondersteuner − Voor zorgvragen, maar ook voor als jij je overbelast voelt door het mantelzorgen.
- Mantelzorgmakelaar of een casemanager dementie− Voor tips en praktische ondersteuning toegespitst op je persoonlijke situatie. Een casemanager dementie helpt je specifiek bij het regelen van zorg als je naaste dementie heeft.
- Het UWV of gemeente (participatieloket) − Voor het aanvragen van arbeidsongeschiktheids- of bijstandsuitkeringen.
En wie betaalt de hulp dan?
Geen zorgen: Niet alleen maar jij of je naaste.
In Nederland kun je aanspraak maken op meerdere regelingen, zodat de zorg die je geeft of krijgt (deels) vergoed wordt. Welke regeling in jullie geval van toepassing is, dat verschilt per situatie.
Als je naaste rond de klok zorg nodig heeft, komt hij mogelijk in aanmerking voor een indicatie langdurige zorg. Dan wordt de zorg betaald vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en geregeld via het Zorgkantoor.
Soort zorg | Wie vergoedt het? | Wat wordt vergoed? |
Zelfstandig wonen & meedoen in de samenleving | Gemeente vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) | Hulp in de huishouding, woningaanpassingen, begeleiding |
Langdurige en intensieve zorg | Zorgkantoor vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) | Verpleging of persoonlijke verzorging voor iemand met ernstige lichamelijke of verstandelijke beperkingen |
Zorg voor kinderen & jongeren tot 18 jaar | Gemeente via de Jeugdwet | Opvoedhulp, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg |
Medische zorg | Zorgverzekering vanuit de Zorgverzekeringswet | Huisarts, ziekenhuis, medicijnen, thuiszorg, vervangende zorg (respijtzorg) |
Levensonderhoud & vervangend inkomen | UWV vanuit de WIA of Wajong of gemeente vanuit de participatiewet | Arbeidsongeschiktheidsuitkering, (bijzondere) bijstand |
Let op!
Bij sommige regelingen moet je zelf een bijdrage betalen, afhankelijk van je inkomen. Wil je weten of jij of je naaste ergens aanspraak op kunnen maken? Neem dan contact op met je gemeente of zorgverzekeraar.
Hoe moet je de hulp aanvragen?
Dat hangt af van de hulp die je aanvraagt en waar je deze moet aanvragen. Maar in het algemeen gaat het zo:
Stap 1
Breng in kaart wat je nodig hebt
Schrijf op welke hulp je geeft, welke hulp je mist en wat er nodig is.
Stap 2
Neem contact op met de juiste instantie
Dit kan de gemeente, zorgverzekeraar, het zorgkantoor of een mantelzorgorganisatie zijn. Weet je niet waar je moet zijn? Bel dan met onze mantelzorgmakelaars: die wijzen je de juiste kant op.
Stap 3
Vraag de hulp aan
Soms moet je een zogenaamd keukentafelgesprek voeren of een medische beoordeling laten doen.
Wil je hulp aanvragen? Maak dan gebruik van onze handige stappenplannen:
👉 Zo regel je zorg en ondersteuning voor je naaste (en jezelf)
👉 Zo doe je een aanvraag voor jeugdhulp
👉 Zo regel je een aanvraag voor thuiszorg
Stap 4
Wacht op goedkeuring en start de hulp
Let op: Dit kan enkele weken duren.
Is de hulp niet goedgekeurd? Dan kun je in de meeste gevallen bezwaar maken. In dit artikel vertellen we hoe je bezwaar maakt tegen een beslissing van de gemeente.
Wie moet de hulp aanvragen: ik of mijn naaste?
Je naaste.
Of er moet sprake zijn van een van onderstaande uitzonderingen. Dan doe jij de aanvraag:
- Als degene voor wie je zorgt een kind of jongere onder de 18 jaar is en jij hun voogd bent.
- Als degene voor wie je zorgt wilsonbekwaam is én jij juridisch gemachtigd bent of een geldige machtiging hebt geregeld via de instantie waar je het aanvraagt.
Is dat niet van toepassing? Dan moet je naaste de hulp aanvragen. Dat betekent niet dat hij of zij dat alleen moet doen: je mag altijd helpen. Je mag het alleen niet voor ze doen.
Even samenvatten
Als je voor iemand zorgt, kun je hulp inschakelen. Niet alleen voor degene voor wie je zorgt, maar ook voor jou als mantelzorger.
Denk dan bijvoorbeeld aan hulp in het huishouden, aan medische zorg, financiële vergoedingen en emotionele ondersteuning.
Je kunt voor hulp en ondersteuning terecht bij je gemeente, zorgverzekeraar, het zorgkantoor en diverse zorgorganisaties.
De hulp kan mogelijk (deels) vergoed worden door middel van regelingen zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) via de gemeente, de Wet langdurige zorg (Wlz) via het Zorgkantoor, de Jeugdwet voor kinderen en jongeren tot 18 jaar of door middel van je zorgverzekering.
Wat nu?
Weet je niet goed waar je moet beginnen? We snappen het. Als je zorgt voor iemand komt er veel op je af. Wees gerust: Wij helpen je.
Bel gratis met onze mantelzorgmakelaars. Zij wijzen je in de juiste richting.