Zorgwetten in Nederland: alles over de Wmo, Wlz, Zvw en de Jeugdwet
Wetgeving & financiën
Zorg & ondersteuning
27-03-2025
4 min
Wil je zorg regelen voor je naaste of voor jezelf? In Nederland heb je vier belangrijke zorgwetten die bepalen wie in aanmerking komt voor welke zorg en wie deze regelt en ervoor betaalt: de Wmo, de Jeugdwet, de Wlz en de Zvw. In dit artikel vertellen we je meer over deze wetten.
Hoe is de zorg in Nederland volgens de wet geregeld?
Zorg kan heel duur zijn. Gelukkig hoef je niet altijd alles zelf te betalen. In Nederland zorgen we voor elkaar. Iedereen draagt via de belasting en via premies bij aan de zorg, zodat het betaalbaar blijft voor ons allemaal.
Wie aanspraak kan maken op bepaalde vergoedingen voor zorg en vanuit welke pot deze betaald worden, is vastgelegd in vier zorgwetten:
1️⃣ Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
2️⃣ Jeugdwet
Wat doet de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)?
De Wmo zorgt ervoor dat je naaste zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen en mee kan doen in de maatschappij. Denk aan huishoudelijke hulp, vervoer of woningaanpassingen.
Als mantelzorger kun je ook ondersteuning aanvragen.
Bij de gemeente kun je een aanvraag doen. Vaak is dit via het Wmo-loket. Dan volgt er een keukentafelgesprek, waarna je binnen zes weken een beslissing ontvangt over de hulp die de gemeente kan bieden.
Let op!
Voor de Wmo betaal je een kleine eigen bijdrage. In 2025 is dit een bedrag van 21 euro.
Meer weten over de Wmo? Dan vind je dit misschien ook interessant:
- Wmo-wijzer (contactgegevens van de gemeente)
Wat is de Jeugdwet?
De Jeugdwet gaat over zorg die bijdraagt aan de opvoeding en geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Dit kan opvoedondersteuning, gezinsbegeleiding of therapie zijn. Maar ook opvang en behandeling van kinderen met een verstandelijke beperking.
De gemeente voert de Jeugdwet uit. Vraag via het jeugd- of sociaal wijkteam een gesprek aan.
Let op!
Heeft jouw kind intensieve zorg of 24-uurszorg nodig? Dan kan de Wet langdurige zorg (Wlz) van toepassing zijn.
Meer weten over de Wlz? Dan vind je dit misschien ook interessant:
Wat is de Wet langdurige zorg (Wlz)?
De Wlz (Wet langdurige zorg) is er voor mensen die 24 uur per dag iemand in de buurt nodig hebben, zodat zij niet in ernstige (gezondheids)problemen komen. Denk aan iemand met vergevorderde dementie, een ernstige beperking of een ongeneeslijke ziekte. Zij kunnen niet (meer) zelfstandig wonen en hebben dag en nacht toezicht of zorg nodig.
Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) stelt vast of jouw naaste in aanmerking komt voor de Wlz. Zij geven dan een Wlz-indicatie af. Vervolgens kun je bij het Zorgkantoor terecht voor het regelen van de zorg die nodig is.
Let op!
Je naaste betaalt een eigen bijdrage, afhankelijk van zijn of haar inkomen, vermogen en de plek waar hij of zij zorg ontvangt. Dit bedrag wordt bepaald door het Centraal Administratie Kantoor (CAK).
Meer weten over de Wlz? Dan vind je dit misschien ook interessant:
Wat houdt de Zorgverzekeringswet (Zvw) in?
Iedereen in Nederland heeft verplicht een basiszorgverzekering. Vanuit de basisverzekering krijg je bepaalde medische zorg, zoals medicijnen, bezoek aan een arts en respijtzorg vergoed. Je kiest zelf bij welke zorgverzekeraar je je verzekering afsluit.
De overheid bepaalt elk jaar welke vergoedingen je vanuit de basisverzekering krijgt. Je kunt ervoor kiezen je aanvullend te verzekeren, zodat je meer vergoed krijgt.
Let op!
In Nederland betaal je een deel van de kosten voor sommige zorg een eigen bijdrage. Dit bedrag wordt elk jaar door de overheid bepaald. In 2025 is dat standaard 385 euro.
Meer weten over de Zorgverzekeringswet? Dan vind je dit misschien ook interessant:
Kort samengevat
Wie in Nederland welke zorg krijgt en wie dat moet regelen en betalen, is vastgelegd in vier Zorgwetten:
Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning): De gemeente regelt via deze wet de ondersteuning en hulp voor mensen die zelfstandig willen blijven wonen, bijvoorbeeld via hulp in de huishouding of voorzieningen voor mensen met een beperking.
Wlz (Wet langdurige zorg): Het Zorgkantoor regelt via de Wlz zorg en ondersteuning aan mensen die langdurige zorg nodig hebben, zoals intensieve verpleging of begeleiding voor mensen met zware lichamelijke of geestelijke beperkingen.
Zvw (Zorgverzekeringswet): De Zvw verplicht iedere Nederlander om een zorgverzekering af te sluiten, die de kosten van medische zorg dekt, zoals huisartsbezoek en ziekenhuiszorg.
Jeugdwet:De gemeente regelt via deze wet de zorg en ondersteuning voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, die bijdraagt aan hun opvoeding en hun geestelijke gezondheid.
Wat nu?
Vraag hulp aan, ook als je niet precies weet wat je nodig hebt of wat voor zorg en ondersteuning je naaste kan krijgen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.
Gebruik ons handige stappenplan om zorg aan te vragen. Zo weet je zeker dat je de juiste zorg bij de juiste instantie aanvraagt en voorkom je veelgemaakte fouten en nare verrassingen.