Hoe werkt de Wet langdurige zorg (Wlz)?
Zorg & ondersteuning
09-08-2024
7 min
Als de gezondheid van je naaste in gevaar komt zonder onmiddellijke hulp, is het nodig dat er altijd zorg in de buurt is. In dat geval kun je een beroep doen op de Wlz.
Voor wie is de Wlz?
De Wet langdurige zorg is voor mensen die 24 uur per dag zorg en nabijheid van zorg nodig hebben. Denk aan chronisch zieken, kwetsbare ouderen en mensen met een ernstige verstandelijke of lichamelijke beperking Lees hier meer over begrippen binnen de WLZ).
De verwachting is dan dat de gezondheidstoestand niet meer verbetert, maar mogelijk wel verslechtert. Je naaste is bijvoorbeeld niet meer in staat om een alarm te activeren en er is sprake van ernstig gezondheidsrisico (in de wet heet dit: nadeel) als er niet meteen op een alarmoproep gereageerd wordt.
Bij kinderen jonger dan 18 jaar is er bijna altijd nog verbetering mogelijk; daarom wordt er alleen in het geval van ernstige beperkingen een indicatie voor de Wlz afgegeven.
De Wet langdurige zorg is een zogenaamde voorliggende wet; dit betekent dat de gemeente of de zorgverzekering mag verwijzen naar de Wlz.
Welke zorg kun je krijgen
Bij een indicatie hoort een specifiek zorgprofiel. Dit profiel past bij de voornaamste gezondheidsproblemen van je naaste. Stel dat iemand dementie heeft én hartproblemen, maar de hartproblemen zijn onder controle met medicatie: dan zal er een zorgprofiel worden afgegeven dat passend is bij dementie. Dat betekent overigens niet dat er geen zorg kan worden verleend voor de hartklachten.
Wlz aanvragen
De indicatie voor de Wlz wordt afgegeven door het CIZ. Lees hier meer over welke stappen je daarvoor moet nemen. Op deze site kun je ook veel informatie vinden over het aanvraagproces. Je kunt ook een test doen om te kijken of je naaste in aanmerking kan komen voor de Wlz.
Tip:
Zorg dat je altijd een complete aanvraag indient. Zorg dus voor voldoende medische onderbouwing en maak een bijlage waarin je beschrijft hoe een gemiddelde dag van je naaste er uit ziet en welke problemen hij/zij ervaart.
Thuis of instelling
Vaak is het nog mogelijk om thuis te wonen en zorg te ontvangen. Maar soms is het onvermijdelijk dat je naaste naar een instelling verhuist, zoals een verpleeghuis of een woonvorm voor gehandicapten. Die keuze is altijd persoonlijk en hangt af van de omstandigheden. In zeer ernstige situaties (bij verstandelijke beperking) is de optie om thuis te blijven er niet. Dan is een verhuizing noodzaak. Lees hier meer over verhuizen naar een verpleeginstelling of thuis wonen.
Let op!
Het kan zijn dat een indicatie wordt aangevraagd tijdens een (revalidatie)verblijf in een instelling waar je naaste wordt geobserveerd om te bepalen welke zorg passend is. Zorg er dan voor dat je altijd bij de overwegingen betrokken bent om de belangen van je naaste goed te verwoorden. Zijn gedrag in een instelling kan heel anders zijn dan thuis.
Eigen bijdrage
De eigen bijdrage voor de Wlz is inkomensafhankelijk. Naast het inkomen hangt de hoogte ook af van de manier waarop de zorg wordt ingevuld: woon je in een woonzorgcomplex, waar woonkosten en maaltijden zijn inbegrepen, betaal je een hogere bijdrage. Blijf je thuis wonen, dan geldt een lagere bijdrage, waarbij deze kan variëren. Op de site van het Centraal Administratie Kantoor ((CAK) kun je een rekenhulp invullen, waaruit je kan afleiden hoe hoog de bijdrage wordt. Hiervoor heb je de gegevens van de belastingaangifte van 2 jaar geleden nodig.
Let op!
Het toegekende budget is nooit toereikend om thuis zonder mantelzorg 24 uur lang professionele zorg dichtbij huis te hebben. Dan kan verhuizing naar een zorginstelling alsnog nodig zijn. Wel is het meestal mogelijk om een uitbreiding van het budget aan te vragen.
Overgang van zorgverzekering of Wmo
De voorzieningen die vanuit de zorgverzekering of Wmo zijn afgegeven, worden in veel gevallen vervangen door voorzieningen uit de Wlz. Vaak merk je daar niets van. Soms moet je van zorgaanbieder wisselen of een pgb aanvragen om je huidige zorgaanbieder te kunnen behouden. Houd er rekening mee dat dit tijd kost. Voor opname in een verzorgings- of verpleeghuis is een indicatie van de Wlz verplicht.
Tip:
Ook als je naaste nog niet naar een zorginstelling wil verhuizen, kan het toch slim zijn om een Wlz indicatie aan te vragen. Je komt namelijk pas op een wachtlijst van een zorginstelling met een indicatie. Tijdens het wachten ontvang je zorg thuis. Je bent meestal niet verplicht een plek te accepteren. Afwijzing kan wel consequenties hebben voor je plek op de wachtlijst. Bij de beoordeling of de Wlz passend is, wordt alleen gekeken naar de persoon die de zorg nodig heeft. In tegenstelling tot de Wmo is het dus niet van belang of er hulp in de omgeving aanwezig is.