Zorg dragen voor een naaste: de fijne lijn tussen hulp en overbelasting
Oog voor jezelf
24-01-2024
3 min
Het liefdevol bijstaan van een familielid, vriend of kennis die jouw ondersteuning nodig heeft, kent zijn uitdagingen. Het is een pad geplaveid met vragen over hoe intensief de zorg moet zijn, wat de opties zijn en welke signalen wijzen op mogelijke overbelasting van jou als mantelzorger.
Het behouden van balans
Deze balans raakt aan de kern van wat mantelzorg inhoudt: het bieden van hulp zonder daarbij de eigen gezondheid uit het oog te verliezen. De mantelzorger staat vaak 24 uur per dag klaar en verliest zichzelf gemakkelijk in de zorgtaak. Een veelvoorkomende strijd is het stellen van grenzen en het tijdig herkennen van de zogenaamde 'mantelzorg-valkuilen'.
Het is van groot belang om de tekenen van overbelasting te herkennen. Dit kan zich uiten in fysieke symptomen zoals vermoeidheid en slaapproblemen, maar ook in emotionele signalen, zoals snel geïrriteerd zijn of een gevoel van machteloosheid. Door te weten waar deze alarmbellen klinken, kan er preventief gehandeld worden.
Las pauzes in
Er zijn verschillende manieren om met deze uitdagingen om te gaan.
- Ten eerste is het belangrijk om bewust pauzes in te lassen. Probeer te leren momenten voor jezelf te creëren, al is het maar paar keer een kwartiertje per dag.
- Ten tweede kan het betrekken van andere familieleden of professionals helpen de last te verdelen. In bepaalde gevallen kan respijtzorg, ofwel tijdelijke vervanging, een uitkomst bieden.
- Ten derde is het verstandig met je (eigen) huisarts te spreken over je zorgen en uitdagingen. De meeste huisartsenpraktijken beschikken over ondersteuners die hierbij ook passende psychologische ondersteuning kunnen bieden.
Een specifiek geval betreft de mantelzorger die voor een dementerende partner zorgt. Hierbij kan de emotionele band het extra moeilijk maken om afstand te nemen. Dagbesteding kan dan ondersteuning bieden en een adempauze creëren voor de mantelzorger.
Via onze Wmo Wegwijzer kun je vinden hoe de gemeente in jouw woonplaats (of die van je naaste) je kan helpen.
De kracht van kennis
Probeer zoveel mogelijk kennis te vergaren. Kennis over de aandoening, over de beschikbare steunpunten, en over de rechten waar je als mantelzorger aanspraak op kunt maken. Er zijn cursussen, workshops en lotgenotengroepen die waardevolle informatie en steun bieden. Wij wijzen je graag de weg, neem daarvoor gerust contact op met onze Hulplijn.