De rol van de praktijkondersteuner
Oog voor jezelf
Zorg & ondersteuning
24-01-2024
3 min
Als mantelzorger ben je belangrijk in het dagelijks leven van veel ouderen. Het kan zijn dat je soms het gevoel hebt er alleen voor te staan. Praktijkondersteuners uit de huisartsenpraktijk kunnen vaak een enorme steun zijn.
Huisartsenpraktijk
In een huisartsenpraktijk werken, naast de huisarts, vaak verschillende soorten medewerkers. Een assistent is meestal degene die je aan de telefoon spreekt wanneer je de praktijk belt. Verder doen zij administratie en soms kleine medische handelingen, bijvoorbeeld inentingen, hechtingen, bloeddrukmeting en EHBO. Daarnaast kan een praktijk ook een praktijkverpleegkundige in dienst hebben, die voorbehouden verpleegkundige handelingen uitvoert. In alle gevallen is de huisarts eindverantwoordelijk.
In dit artikel gaan we verder in op een andere rol binnen de praktijk: de praktijkondersteuner.
Soorten praktijkondersteuner
Bijna alle huisartsenpraktijken hebben praktijkondersteuners. Dit zijn opgeleide assistenten van de huisarts die vaak een aantal taken overnemen.
Er zijn 2 soorten praktijkondersteuners:
- Praktijkondersteuner somatiek: deze praktijkondersteuner biedt zorg en ondersteuning aan chronisch zieken en ouderen. Bijvoorbeeld bij diabetes, astma, longziekten en hart- en vaatziekten. Zo hebben ouderen met meerdere aandoeningen één vast aanspreekpunt. En een huisbezoek is vaak mogelijk.
- Praktijkondersteuner GGZ: de praktijkondersteuner GGZ ondersteunt de huisarts bij de behandeling van patiënten met psychische klachten. De praktijkondersteuner GGZ inventariseert en analyseert wat er bij je speelt en bespreekt samen met je de mogelijke vervolgstappen.
Hoe kom ik bij een praktijkondersteuner terecht?
Elke huisartsenpraktijk heeft zijn eigen organisatie. Het is dan ook verstandig om hier navraag over te doen door via de website van de praktijk of telefonisch vragen te stellen. Hou er rekening mee dat een praktijk meestal geen persoonlijke informatie wil delen, het kan dus verstandig zijn samen met je naaste hierover contact te zoeken.
Praktijkondersteuner ouderen
Wanneer de huisarts vindt dat je naaste regelmatig gemonitord moet worden, bijvoorbeeld in verband met diabetes, zal er vanzelf hiervoor een afspraak worden gepland. Je kan gerust, in overleg met je naaste, meegaan om kennis te maken en vragen te stellen die je hebt over de zorg voor je naaste.
Zeker wanneer je naaste veel verschillende medicijnen moet innemen en je veel vragen hebt over de werking ervan, is het verstandig hierover vragen te stellen.
Ook is het mogelijk om samen met je naaste een afspraak te maken bij de huisarts, om te bespreken hoe jullie de zorg voor je naaste het best kunnen organiseren. Geef daarbij altijd eerlijk aan welke zorgen je hebt en waar je tegenaan loopt, zodat de huisarts hiervan op de hoogte is. Het is verstandig voor zo'n gesprek een dubbel consult aan te vragen.
Praktijkondersteuner GGZ
Een praktijkondersteuner GGZ is een laagdrempelige manier om psychische ondersteuning te krijgen wanneer je vastloopt in je mantelzorgsituatie. Vaak zijn deze zorgverleners erg praktisch ingesteld en krijg je handvaten om bijvoorbeeld je grenzen te bewaken.
Hiervoor kun je terecht bij je eigen huisartsenpraktijk, het gaat immers om je eigen klachten. Maak eerst een afspraak met je huisarts om de situatie te bespreken of vraag in de praktijk of je rechtstreeks bij de praktijkondersteuner terecht kan.
Deze praktijkondersteuner kan eventueel ook doorverwijzen naar andere hulpverleners als dat nodig zou zijn voor meer gespecialiseerde psychische begeleiding. Vaak ben je al met een paar consulten goed op weg geholpen.
Vergoeding of eigen bijdrage
De zorg van de praktijkondersteuner valt onder de huisartsenzorg en wordt daarmee vergoed vanuit de basisverzekering. Daarnaast geldt hiervoor ook geen eigen bijdrage.
Er is dus geen drempel om deze hulp in te schakelen, zodat je er niet meer alleen voorstaat.
Wil je hier meer over weten, of ben je op zoek naar meer praktische ondersteuning bij het regelen van hulp of zorg voor je naaste? Neem dan met onze Hulplijn contact op!