Zorggenoot

Hoe werkt respijtzorg via de Wmo?

Oog voor jezelf

Zorg & ondersteuning

Schema

31-01-2024

Klok

4 min

Afbeelding van het artikel

Je zorgt voor je moeder, werkt en houdt het gezin zo goed mogelijk draaiende: kun je dan eigenlijk wel aan vakantie denken? Met alle ballen die je in de lucht houdt is het belangrijk om af en toe even adempauze te nemen. Dus ben je enorm toe aan een (korte) vakantie, maar kun je jouw moeder of iemand anders voor wie je zorgt eigenlijk niet alleen laten? Je kunt respijtzorg aanvragen bij de gemeente. 

Wat is respijtzorg? 

Respijtzorg is vervangende zorg, zodat jij als (werkende) mantelzorger even op adem kunt komen. Dus heb je de afgelopen tijd intensief gezorgd of houd je dat al jaren vol zonder af en toe echt even tijd voor jezelf te nemen? Met respijtzorg is jouw moeder of de andere naaste in goede handen. 

De vervangende zorg vraag je aan bij de gemeente, die er vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vergoeding voor kan aanbieden. Iedere gemeente gaat daar op z’n eigen manier mee om, waardoor het in de praktijk lastig kan zijn om dit in één keer goed aan te vragen. 

Let op!

Via aanvullende zorgverzekeringen wordt ook vervangende mantelzorg aangeboden, dit overlapt de voorziening van de gemeente en hier kun je ook naar worden verwezen. Vraag dan bij je verzekering na of dit inderdaad een alternatief is.

Tip:

Ben je echt even toe aan zo’n adempauze, dus kun je er nu geen ingewikkelde aanvraag bij hebben? Zorggenoot kan je helpen. Wij bereiden de aanvraag voor je voor, vanuit de (ervarings)deskundigheid die je nu goed kunt gebruiken.

Vervangende zorg: zowel eenmalig als structureel 

Respijt- of vervangende zorg is er in allerlei vormen. Je kunt daar zowel eenmalig als structureel gebruik van maken, afhankelijk van jouw situatie. Dus lukt het bijvoorbeeld niet meer om je werk te combineren met de zorg voor je moeder? Of moet je echt even een weekje op adem komen na de afgelopen intensieve periode?

Er zijn allerlei vormen van hulp beschikbaar: 
  • Dagopvang: Jouw moeder is welkom in een ontmoetingscentrum voor dementie of bijvoorbeeld op een zorgboerderij. 
  • Logeeropvang: In een logeerhuis, zorghotel, verpleeghuis of bij een gastgezin is plek, terwijl jij ontspant tijdens een paar dagen of een paar weken vakantie.  
  • Aanwezigheidszorg: Er komt een vrijwilliger aan huis, die de mantelzorg tijdelijk helemaal of voor bijvoorbeeld een paar uur in de week van je overneemt.  
  • Respijtzorg-light: Samen met een vrijwilliger verdelen jullie de zorg, zodat je het af en toe een klein beetje beter los kunt laten.  

Let op!

Respijtzorg aanvragen is geen kwestie van een paar dagen. Houd er rekening mee dat hier normaal gesproken een aantal weken overheen gaat. Is er spoed bij vanwege een crisissituatie? Neem contact op met de huisarts om opvang te regelen. Deze opvang heet Eerstelijnsverblijf en wordt vergoed door de zorgverzekering.

Financiering: vergoeding vanuit de WMO 

De financiering van respijtzorg komt vanuit de WMO, dus dit regelt de gemeente. Afhankelijk van het type vervangende zorg betaal je eventueel een eigen bijdrage.

We zetten de richtlijnen voor financiering op een rij:  
  • Dagopvang en logeeropvang 
    Je betaalt het WMO-abonnementstarief. Het gaat om maximaal €20,60 per maand. Daarnaast betaal je eventueel een eigen bijdrage, afhankelijk van wat de organisatie die de dagopvang aanbiedt daarvoor vraagt.  

  • Aanwezigheidszorg 
    Je betaalt het WMO-abonnementstarief van maximaal €20,60 per maand. Hier zijn over het algemeen geen andere kosten aan verbonden. 

  • Respijtzorg-light 
    Je betaalt mogelijk een eigen bijdrage vanuit de organisatie die de respijtzorg-light aanbiedt. Het gaat bijvoorbeeld om de kosten voor eten en drinken.  

Let op!

Wanneer je een aanbieder op het oog hebt waar de gemeente geen contract mee heeft, kan je een beroep doen op een Persoonsgebonden Budget (PGB). Het kan dan wel betekenen dat je niet alle kosten vergoed krijgt. Vraag dit goed na!

Ontvang hulp waar nodig

Ben je op zoek naar de juiste respijtzorg? Alles zelf aanvragen en regelen is soms niet wat je er bij kunt hebben op dit moment. Zorggenoot helpt je graag met verschillende aanvragen. Op ons platform kun je via de WMO wegwijzer opzoeken hoe het in jouw gemeente werkt.

locked-article

Gesloten artikel

Dit artikel kan je alleen lezen als je bij ons een account hebt