Hoe schakel je snel laagdrempelige hulp in?
Oog voor jezelf
Zorg & ondersteuning
28-02-2024
4 min
Als je naaste meer hulp nodig heeft bij de dagelijkse dingen, kan je dat in eerste instantie opvangen met familie, vrienden en buren. Maar wat als de behoefte aan hulp intensiever wordt?
In de 19e eeuw had je in welgestelde kringen een gezelschapsdame. Zo iemand las voor, ging mee tijdens wandelingen of was beschikbaar voor een goed gesprek. Eigenlijk is dat precies wat je voor je ouder wordende ouders of naaste zou willen. Gezelschap en sociaal contact omdat je er als mantelzorger niet altijd kunt zijn.
Wat is vervangende mantelzorg?
Vervangende mantelzorg benadert het idee van een gezelschapsdame. Deze professionals nemen het van je over om je naaste gezelschap te houden, een wandeling te maken, boodschappen te doen of samen naar de dokter te gaan.
Welke organisaties zijn er
Er zijn in Nederland verschillende organisaties die vervangende mantelzorg leveren. Dit zijn de grootste aanbieders:
- Home Instead (https://www.homeinstead.nl)
- Saar aan Huis (https://saaraanhuis.nl)
- Zorgmies (https://zorgmies.nl)
- Senior Service (https://www.seniorservice.nl)
- Zorgmaatjes aan huis (https://zorgmaatjeaanhuis.nl)
- Uw Assistent (zie onze winkel)
- Mantelaar (https://www.mantelaar.nl)
Hoe werkt het?
Stap 1 de voorbereiding
Vaak is het accepteren van hulp door buitenstaanders moeilijk. Als mantelzorger wil je graag alles zelf blijven doen. En ook je naaste wil eigenlijk niemand anders in huis. Daarom is een goed gesprek noodzakelijk. Leg uit waarom je niet meer alles kunt doen en benadruk dat je door deze externe hulp juist de leuke dingen samen kunt blijven doen.
Stap 2 kennismaken
Vervangende mantelzorg valt over het algemeen vrij snel te regelen. Meestal maak je vaste afspraken voor bijvoorbeeld 2 uur per week. Zorg ervoor dat je bij een eerste kennismaking ook aanwezig bent. In dat gesprek bespreek je samen welke activiteiten wenselijk zijn. Denk aan:
- Samen huishoudelijke taken: bijvoorbeeld samen de was opvouwen en opruimen. (De hulp is er niet voor huishoudelijke taken, maar kan daarbij wel helpen).
- Boodschappen doen: samen naar de supermarkt gaan is gezellig, en de hulp kan een oogje in het zeil houden dat alle noodzakelijke boodschappen worden gedaan.
- Samen koken: soms is alleen koken lastig, maar lukt het samen wel. Handig om dan gelijk voor meerdere dagen te koken.
- Samen tv kijken of de krant lezen: televisieprogramma’s en de krant geven vaak aanleiding voor gesprekken. Wanneer het geheugen van je naaste achteruitgaat, kan dat stimulerend werken.
- Samen fietsen of wandelen: alleen eropuit trekken is niet aantrekkelijk; samen met iemand is juist gezellig.
- Spelletjes doen: dat kan thuis of misschien wel in een buurthuis
Stap 3 de kosten
Particulier
De kosten per uur voor de verschillende organisaties liggen tussen de € 25,- en € 55,- per uur. Als particulier kun je deze kosten (onder voorwaarden) opvoeren als zorgkosten bij de belastingaangifte van je naaste.
Vervangende mantelzorg via de zorgverzekering
Diverse zorgverzekeringen bieden deze hulp ook aan in aanvullende zorgpakketten, onder het kopje 'vervangende mantelzorg'. Hier zijn meestal voorwaarden aan verbonden en niet alle genoemde organisaties zijn door de zorgverzekeraars gecontracteerd.
De vervangende mantelzorg moet vaak in een aaneengesloten periode worden afgenomen. Je moet hiervoor toestemming hebben van je zorgverzekeraar.
Tip:
Het is belangrijk om van tevoren goede afspraken te maken zodat ieders verwachtingen helder zijn. Als je dit goed regelt, kan het betekenen dat je naaste langer thuis kan blijven wonen en jij een betere balans hebt tussen zorg, werk en je privéleven.
Individuele begeleiding via Wmo
Als er hulp nodig is voor meer structuur of om eenzaamheid te doorbreken, kun je bij de gemeente informeren of deze hulp wordt vergoed. Meestal verwijst de gemeente naar zogenaamde ‘Maatjesprojecten’, waarbij vrijwilligers worden ingezet. Zie ons artikel over vrijwilligers inzet voor meer informatie hierover.
Individuele begeleiding via Wlz
Als je naaste een Wlz-indicatie hebt en zorg thuis ontvangt, kan je vervangende mantelzorg vanuit het geïndiceerde budget bekostigen. Een aantal organisaties hebben hiervoor contracten gesloten met zorgkantoren, andere kun je via PGB inzetten. Zij hebben hier veel ervaring mee en kunnen je helpen om dit te regelen of ze kunnen je doorverwijzen naar iemand die je kan helpen.
Je kunt hiervoor natuurlijk ook een beroep doen op onze hulplijn.