Ontzorgen in de zorg: Hoe regel je effectief hulp in en om het huis?
Oog voor jezelf
Zorg & ondersteuning
29-03-2024
3 min
Het zorgen voor een dierbare kan voldoening geven, maar soms ook zwaar zijn. Het is dan ook geen wonder dat je soms behoefte hebt aan hulp — of het nu gaat om het huishouden, de persoonlijke verzorging, of begeleiding bij dagelijkse activiteiten. Gelukkig zijn er mogelijkheden om deze steun professioneel te regelen. Maar hoe pak je het aan?
De uitdaging van hulp vinden
Een van de grootste struikelblokken voor mantelzorgers is het krijgen van de juiste ondersteuning. Regelmatig horen we verhalen over het doolhof aan regelingen, formulieren en indicaties. Hoe weet je precies welke soort hulp nodig is en hoe zorg je ervoor dat deze wordt goedgekeurd?
Voor de Wmo en Jeugdwet heb je een indicatie nodig van de gemeente. Dit wordt gedaan in de vorm van een beschikking voor een voorziening. Meestal wordt de invulling van de voorziening direct mee geregeld. In onze artikelen over de Wmo en de Jeugdwet leggen we meer uit over hoe dit in zijn werk gaat. Wil je direct contact opnemen met je gemeente? Kijk dan in onze Wmo Wegwijzer voor de contactgegevens voor jouw woonplaats.
Voor de meeste voorzieningen van de zorgverzekering heb je goedkeuring van de zorgverzekering nodig of een indicatie door de huisarts of wijkverpleegkundige. Voor bijvoorbeeld vervangende mantelzorg wordt deze direct door een zorgadviseur gegeven. Dit is dus een goed startpunt, omdat de zorgadviseur je ook kan adviseren over andere zorgprofessionals die kunnen indiceren.
Het indicatietraject voor de Wlz loopt via het Centrum Indicatiestelling Zorg: het CIZ. Dit is een complex traject, omdat de toegangseisen erg hoog liggen. Als er verder nog weinig zorg nodig is, zul je hier waarschijnlijk niet mee te maken hebben. In onze artikelen over de Wlz bespreken we uitgebreid hoe het indicatietraject verloopt
Thuiszorg tot dagbesteding
Nu we weten wat een indicatie is, gaan we verder in op de soorten hulp die er zijn. Thuiszorg kan bijvoorbeeld huishoudelijke hulp omvatten, zoals het schoonmaken en opruimen, of persoonlijke zorg voor het douchen en aankleden. Begeleiding kan ook nodig zijn, bijvoorbeeld voor het structureren van de dag, dit wordt ook wel ambulante ondersteuning genoemd. Zo is er ook dagbesteding, waarbij je naaste op een locatie een zinvolle daginvulling heeft.
Sommige hulp vraag je aan bij de zorgverzekering, andere bij de gemeente. Als vuistregel kun je aanhouden dat alles dat op het lichaam gebeurt aan zorg, zoals bijvoorbeeld wassen en aankleden bij de zorgverzekering moet worden aangevraagd en overige voorzieningen bij de gemeente.
Stappenplan: op weg naar ondersteuning
Hoe ga je concreet te werk?
- Bespreek met je naaste welke problemen er dagelijks zijn ne wat er niet goed gaat.
- Voer met een gesprek bij de huisarts of de wijkverpleegkundige. Bespreek deze problemen in het dagelijks functioneren met z’n allen. Zij kunnen je adviseren over de aanvraag van een indicatie.
- Neem contact op met gemeente of zorgverzekering voor meer informatie en eventueel maken van een afspraak.
- Zodra de indicatiestelling rond is, heb je helderheid over welke zorg vergoed kan worden.
- Benader organisaties om na te gaan of zij jullie kunnen helpen en houdt hierbij rekening of je een goed gevoel hebt bij hun werkwijze. Ook hierbij kunnen de gemeente en de zorgverzekering van je naaste weer adviseren.
Afsluiting
Hoewel het traject soms ingewikkeld lijkt, is er hulp beschikbaar om de juiste zorg voor jouw naaste te regelen. Met een passende indicatie en duidelijkheid over de benodigde hulp, wordt de zorg voor zowel de mantelzorger als de zorgvrager een stuk draaglijker.
Ten slotte, weet dat je niet alleen bent. Wij zijn er om je wegwijs te maken en te ondersteunen waar nodig — van het geven van praktische tips tot het bieden van een luisterend oor. Zorggenoot staat klaar voor jou en jouw unieke zorgsituatie.