Hulp van vrijwilligers
Oog voor jezelf
Zorg & ondersteuning
01-08-2024
3 min
Het zorgen voor een naaste kan een baan op zich zijn. Daarom is het goed om te weten dat de gemeente hulp en ondersteuning biedt. In veel gemeenten zijn welzijnsorganisaties actief, die met je mee kunnen denken en jullie kunnen koppelen aan vrijwilligers.
Hoe kom ik erachter welke ondersteuning er is?
Via onze WMO wegwijzer vind je voor de meeste gemeenten een link naar de betreffende organisatie.
Welke hulp kun je krijgen?
Veel welzijnsorganisaties bemiddelen vrijwilligers. Deze vrijwilligers werken als ‘maatje’ voor jou en je naaste. Ze kunnen boodschappen doen, je naaste gezelschap houden of helpen met klussen. Steeds vaker worden ook belmaatjes bemiddeld, vrijwilligers die wekelijks bellen voor een gezellig babbeltje. Erg prettig als je naaste zich vaak eenzaam voelt.
Hoe gaat het in z’n werk?
De meeste organisaties plannen een intakegesprek om te kijken welke hulp jullie graag zouden willen en of zij jullie daarmee kunnen helpen.
Tip:
Door eerst vrijwilligers te vragen voordat je over gaat naar een WMO aanvraag sta je sterker als blijkt dat de vrijwilligersorganisaties niet kunnen leveren.
Kijk ook ens naar het artikel Hoe vraag je Wmo aan - een stappenplan | Zorggenoot voor meer tips rondom de WMO aanvraag.
Andere manieren om een vrijwilliger te vinden
Er zijn sites zoals de site van NL voor elkaar waar je ook vrijwilligers vindt die jullie mogelijk zouden kunnen helpen Als het echt niet lukt om iemand te vinden, kun je ook contact opnemen met de Hulplijn van Zorggenoot. Dan gaan we samen met jou bekijken welke alternatieven er in jouw omgeving nog meer beschikbaar zijn.
Wat kost een vrijwilliger?
Meestal zetten vrijwilligers zich kosteloos in. Er wordt hooguit een kleine onkostenvergoeding gevraagd als de vrijwilliger een auto nodig heeft.
Let op!
Er is helaas altijd meer vraag dan aanbod. Het zal dus niet altijd mogelijk zijn om aan jullie vraag te voldoen.