Zorggenoot

Als langdurige mantelzorg zwaar wordt: voor jezelf zorgen

Oog voor jezelf

Schema

18-01-2024

Klok

2 min

Afbeelding van het artikel

Als mantelzorger zet jij je onvermoeibaar in voor het welzijn van een naaste. Als de zorg steeds zwaarder wordt, langer duurt en soms uitzichtloos lijkt, sluipt het gevoel van eenzaamheid en isolement erin. Het is belangrijk om te beseffen dat je niet alleen bent en dat er manieren zijn om met deze gevoelens om te gaan.

Eenzaamheid en mantelzorg

Mantelzorg is een prachtige, maar ook intensieve taak die niet alleen fysieke, maar ook emotionele ondersteuning vereist. De zorg voor iemand anders kan soms isolerend aanvoelen, zeker als je door omstandigheden minder onder de mensen komt. De balans tussen zorgtaken en sociale contacten kan hierdoor in het gedrang komen.

Het thema eenzaamheid raakt kernen van emoties en kan ervoor zorgen dat mantelzorg zwaarder voelt dan het al is. Gedachten kunnen zich opstapelen: "Heeft iemand in de gaten wat voor invloed dit heeft op mij?" of "Ik zou ook wel eens iemand willen hebben om op terug te vallen." Herkenbaar?

Het kan inzicht.bieden om in de oorzaken van eenzaamheid en isolement te duiken. Soms ontstaan deze gevoelens uit een diepgevoelde verantwoordelijkheid die het moeilijk maakt om hulp te vragen, want is het toch vanzelfsprekend dat je voor je naaste zorgt. Daar val je anderen toch niet mee lastig? Maar vaak is het ook gewoon een gebrek aan tijd en energie, waardoor het lastig is om oude vriendschappen te onderhouden.

Zoek lotgenoten

Door het delen van persoonlijke verhalen met andere mantelzorgers, wordt duidelijk dat ieder zijn eigen uitdagingen heeft, maar ook dat er veel overeenkomsten zijn in ervaringen. Dit kan een troostend gevoel geven en het besef dat je niet de enige bent die met deze gevoelens kampt.

Lotgenotengroepen zijn op diverse manieren te vinden. Denk aan inloop- of buurthuizen die in sommige wijken worden aangeboden. Of de zogenaamde mantelzorgcafé’s die in verschillende gemeenten georganiseerd worden. Deze bijeenkomsten staan soms in het teken van een bepaald thema, soms gewoon om gezellig samen te zijn. Dit geeft niet alleen afleiding, maar biedt ook de kans om te leren hoe anderen omgaan met vergelijkbare situaties

Ook diverse patiëntenverenigingen bieden lotgenotengroepen, soms met regionale, fysieke bijeenkomsten, soms via online forums. Zie ons artikel hierover voor meer informatie.

Ook via ons platform kun je, in de community, contact leggen met anderen die weten wat het is om mantelzorger te zijn.

Vraag om hulp

Soms heb je een adempauze nodig en dat is oké. Er zijn verschillende organisaties en vrijwilligers die tijdelijk taken kunnen overnemen. Door hulp te vragen, kan je even opladen. Dit heet respijtzorg en is via de gemeente (Wmo) of via de zorgverzekering (wanneer je een passende aanvullende verzekering hebt) aan te vragen. Lees hierover meer in artikelen op dit platform.

Gezamenlijke activiteiten

Vergeet niet, als het even kan, ook leuke dingen te doen met degene voor wie je zorgt, zoals hobby’s en uitstapjes.  Dit versterkt jullie band en doorbreekt de routine. Veel musea en andere attracties bieden mogelijkheden voor mensen die bijvoorbeeld mindervalide zijn. Er zijn zelfs reisorganisaties die speciaal gericht zijn op reizen voor mensen die zorg nodig hebben.

locked-article

Gesloten artikel

Dit artikel kan je alleen lezen als je bij ons een account hebt