Wat komt kijken bij een overgang van zorg bij een Wlz indicatie?
Zorg & ondersteuning
06-09-2024
3 min
Als je naaste een Wlz-indicatie heeft gekregen, kan het zijn dat het nog even duurt voor hij naar een zorginstelling kan. Of misschien wil hij wel thuis blijven wonen. Maak je je zorgen of die overgang van de thuiszorg via de verzekering naar Wlz wel soepel verloopt? Hieronder leggen we uit hoe het in z’n werk gaat.
Dossierhouder en Coördinator Zorg Thuis tijdens wachten op opname
Vanaf het moment dat er een Wlz-indicatie is afgegeven, moet je meestal het wachten op een plek in een zorginstelling (lees hier meer over wachtlijsten).
Hebben jullie bij de aanvraag voor de Wlz-indicatie al aangegeven waar je naaste wil wonen, dan zal die instelling de dossierhouder zijn. Tijdens de overbruggingsperiode zal deze instelling de verantwoordelijkheid voor het verzorgen van de nodige zorg overdragen aan de thuiszorg (dit is soms een afdeling van dezelfde organisatie).
De thuiszorg wordt dan al betaald vanuit de Wlz. De organisatie die de thuiszorg levert, is dan de Coördinator Zorg Thuis (CZT). Zijn er meerdere zorgaanbieders betrokken, dan wordt in overleg met jou of je naaste afgesproken wie de CZT moet zijn. De coördinerende organisatie zorgt dat alle zorg en hulp die vanuit de Wlz wordt betaald, dus ook bijvoorbeeld huishoudelijke hulp en individuele begeleiding, wordt geleverd. Dit kan via één organisatie lopen, maar ook met meerdere. Als je graag een organisatie wil houden die al via de gemeente bij je naaste kwam, kun je hierover met de CZT afspraken maken (zie ook ons artikel over overgang van Wmo naar Wlz). Het kan zijn dat dit via de wijkverpleegkundige loopt, maar meestal moet je daarvoor iemand van een ondersteunende afdeling hebben, de wijkverpleegkundige kan je daarnaar verwijzen.
Stappenplan overgang naar Wlz
Kort samengevat zijn er de volgende stappen bij een overgang naar Wlz:
- Het CIZ geeft de indicatie Wlz met een zorgprofiel af.
- Als jullie een opname wensen, stuurt het zorgkantoor een zorgtoewijzing naar de betreffende instelling, die is dan dossierhouder.
- Als jullie liever zorg thuis ontvangen, stuurt het zorgkantoor een zorgtoewijzing naar de thuiszorgorganisatie.
- Kan je naaste opgenomen worden in de instelling, dan zal die de zorg en ondersteuning verder verzorgen.
- Wil je naaste thuis blijven wonen, dan zal de thuiszorg die het meeste bij je naaste over de vloer komt de CZT zijn, en regelen dat alle zorg die al via de zorgverzekering en gemeente (Wmo) werd gegeven, via de Wlz wordt vergoed. Hier lees je wat er allemaal vanuit de Wlz wordt vergoed.
Zorg thuis
Er bestaat ook de mogelijkheid om Wlz-zorg thuis te krijgen. Dit kan via een volledig pakket thuis (Vpt) of een modulair pakket thuis (Mpt). Klik op dit artikel als je wilt weten wat deze vormen precies inhouden. Ook dan is de CZT (coördinator zorg thuis) de zorgaanbieder die het eerste aanspreekpunt is voor de cliënt die thuis woont. In de regel zal bij Vpt dan de volledige zorg en ondersteuning zo veel mogelijk bij 1 aanbieder worden ondergebracht. Deze zorg en ondersteuning wordt geleverd via zorg in natura.
Financiële gevolgen overgang naar Wlz
Voor de voorzieningen in de Wmo betaalde je naaste slechts een kleine eigen bijdrage, en via de zorgverzekering voor het meerste zelfs niets. In de Wlz wordt er een inkomensafhankelijke eigen bijdrage gevraagd. Meer informatie hierover lees je in dit artikel.