Hoe gaat de overgang van Wmo naar Wlz?
Wetgeving & financiën
Zorg & ondersteuning
06-09-2024
4 min
Wanneer je een indicatie krijgt voor Wlz, moet de hulp vanuit de Wmo worden omgezet. Hoe gaat dit in z’n werk?
In dit artikel gaan we in op de overgang voor voorzieningen die je naaste via de gemeente krijgt. Voor informatie over de overgang van de thuiszorg via de zorgverzekering naar de Wlz, kun je dit artikel lezen.
Ondersteuning thuis: van Wmo naar Wlz
Als je naaste begeleiding, huishoudelijke hulp of andere ondersteuning hulp van een organisatie ontvangt die door de gemeente is gecontracteerd, is het belangrijk om na te gaan of ze ook via een overeenkomst met het zorgkantoor voor de Wlz leveren.
Is het antwoord ja?
Dan zal de overgang van Wmo naar Wlz vrij eenvoudig verlopen. Wanneer de zorgorganisatie ook de coördinator zorg thuis (CZT) is, en ook andere zorg levert, hoef je niets te doen. Anders is het goed om te controleren bij het zorgkantoor of alles correct is ingeregeld.
Is het antwoord nee?
- Als jullie voor alle ondersteuning en zorg al een PGB gebruiken, moet je een andere zorgovereenkomst en zorgbeschrijving aanmaken. Dit loopt meestal via het PGB Portaal Kijk voor meer informatie hier.
- Als jullie voor andere zorg en ondersteuning een organisatie hebben die wel een overeenkomst met het zorgkantoor heeft, kun je nagaan of zij de andere organisatie zouden kunnen inhuren. Dan gaat de rekening via de hoofdaannemer naar het zorgkantoor. Als onderaannemen niet mogelijk is, moet je misschien op zoek naar een andere organisatie of je moet een PGB aanvragen.
- Jullie kunnen naast de organisatie die zorg in natura levert, ook partijen inhuren die je via het PGB betaalt. Dit levert wel meer administratie op. Je moet dan een zorgovereenkomst en een zorgbeschrijving aanleveren en maandelijks facturen declareren. Lees hier meer over PGB in de Wlz.
Zoals je leest is een PGB meestal de enige manier om een specifieke zorgaanbieder zonder contract met het zorgkantoor te behouden. Overleg dan ook goed met je naaste of de extra administratie opweegt tegen de noodzaak om dit te doen.
Tip:
Begin hier op tijd aan zodat je al voor de indicatie is afgegeven weet wat je moet doen.
Tip:
Er is wettelijk geregeld dat er een overgangstijd is. Vraag hiernaar bij de gemeente, dit is minimaal 5 dagen, zij mogen daarvan afwijken in jullie voordeel.
Hulpmiddelen thuis: van Wmo naar Wlz
Zo lang je naaste thuis blijft wonen, blijft de gemeente verantwoordelijk voor alle hulpmiddelen die hij of zij nodig heeft. Het is wel handig om aan de gemeente door te geven dat er een Wlz-indicatie is afgegeven. Ook als een hulpmiddel door de zorgverzekering is verstrekt, blijft de situatie ongewijzigd. Als er een aanpassing in huis nodig is of een ander hulpmiddel, dan moet je bij de gemeente aankloppen.
Het kan handig zijn om een onderbouwing op te stellen met een ergotherapeut of wijkverpleegkundige waarom zorg thuis het beste is, omdat de gemeente mogelijk vindt dat je naaste beter kan verhuizen naar een zorginstelling.
Let op!
Bepaalde hulpmiddelen die in een overgangsperiode nodig zijn (denk aan hulpmiddelen om te tillen) worden door de zorgverzekering voor maximaal 6 maanden verstrekt.
Wanneer je naaste in een (particuliere) instelling woont en je een PGB inzet, wordt dit gezien als thuis wonen.
Wanneer je naaste een Wlz-indicatie heeft, betaal je een eigen bijdrage. Als je daarnaast ook een hulpmiddel via de Wmo ontvangt, geldt hiervoor geen (extra) eigen bijdrage.
Ondersteuning bij verhuizing naar een zorginstelling
Bij de verhuizing naar een zorginstelling wordt alle verzorging en ondersteuning door de instelling zelf geleverd. Dat betekent dat ook de bestaande huishoudelijke hulp stopt. Maar soms zou die juist door moeten lopen omdat de thuisblijvende partner deze hulp nodig heeft.
Het is ook dan belangrijk om al voor de aanvraag bij het CIZ contact te hebben met de gemeente. Gemeentes hebben een lange doorlooptijd. Soms kun je via een contactpersoon bij de gemeente eenvoudig de voorziening om laten zetten.
Wanneer er sprake is van een spoedsituatie, kun je bij de gemeente een spoedaanvraag doen om de hulp te behouden. Gemeentes houden er niet van, maar misschien is het wel nodig. Wanneer je zelf voor een (betaalde) tussenoplossing kiest, is het handig om hier al in de melding iets over te zeggen. Anders trekt de gemeente misschien de conclusie dat alles al geregeld is.
Hulpmiddelen bij verhuizing naar een zorginstelling
De standaardregel is dat bij opname in een zorginstelling hulpmiddelen door de instelling worden verzorgd. Denk bijvoorbeeld aan een rolstoel of een speciaal matras. Het is belangrijk om hier vooraf goed over te praten met de instelling. Als het gaat om een aangepast hulpmiddel, kan dat mogelijk worden overgenomen door de instelling.
In speciale gevallen is het mogelijk om toch een beroep op de gemeente of de zorgverzekering te doen. De zorginstelling weet dat en moet jullie daarbij begeleiden. Lees hier meer over.
Deels thuis en deels in een instelling wonen
Bij een deeltijdverblijf verloopt ondersteuning thuis zoals boven beschreven. Het is belangrijk om goed af te stemmen of er voldoende budget beschikbaar is voor alle nodig zorg.
Mobiliteitshulpmiddelen gaan meestal mee met je naaste. Zo houdt je naaste de rolstoel die hij al heeft en bij vervanging kunnen jullie in overleg met de ergo- of fysiotherapeut van de instelling kijken wat nodig is.
Wanneer er thuis (nieuwe) hulpmiddelen nodig zijn, geldt hetzelfde als hierboven beschreven voor hulpmiddelen thuis.
TIP
We hebben een aantal aanvullende artikelen: hoe de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) werkt, vind je hier.
Het kan zo zijn dat je naaste op een gegeven moment meer hulp nodig heeft om veilig thuis te kunnen blijven wonen. Hoe je een aanvraag voor de Wlz doet leggen we hier uit.