Hoe werkt een PGB in de WLZ?
Wetgeving & financiën
31-01-2024
5 min
Er komt heel wat bij kijken als je een pgb voor je naaste wilt aanvragen. Aan de andere kant is het op deze manier wel mogelijk om zorg en ondersteuning in te schakelen die precies aansluit op zijn of haar wensen en behoeften. Hoe werkt het precies?
Dit artikel is een aanvulling op ons artikel over Wlz; handig om die informatie eerst te lezen.
Als je voor je naaste een pgb wil aanvragen op grond van de Wet Langdurige zorg is het noodzakelijk dat er al een indicatie voor de Wlz is afgegeven. Lees hier meer over het aanvragen van een Wlz-indicatie.
Let op!
Je kan bij de aanvraag van een indicatie al aangeven dat je een pgb wil, dit is echter niet noodzakelijk, je kan dit ook later aanvragen.
Stappenplan om een pgb te krijgen
Stap 1: Het Zorgkantoor is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wlz. Bij het afgeven van een indicatie vraagt het zorgkantoor altijd hoe jullie d e zorg willen ontvangen. Het zorgkantoor is dus ook de plek om een pgb aan te vragen. Er zijn 32 zorgkantoren in Nederland, en afhankelijk van de woonplaats val je onder een bepaald zorgkantoor. De aanvraagprocedure en de regels voor het pgb kunnen per zorgkantoor verschillen. Je vindt de aanvraagprocedure en benodigde formulieren op de website van het zorgkantoor.
Stap 2: Voor een aanvraag moet je 3 verschillende formulieren invullen:
- Het aanvraagformulier: hierin geef je aan waarom jullie een pgb willen ontvangen en wie het pgb gaat beheren als degene voor wie de wlz is (budgethouder), dit niet zelf kan of wil.
- Het budgetplan: hier geef je aan aan welke zorg het pgb wordt besteed en wie je wilt inhuren.
- Het machtigingsformulier (optioneel): hiermee wijst je naaste iemand aan om als budgethouder het pgb te beheren. Soms mag de budgethouder dit ook zelf doen, afhankelijk van de aard van de beperking waarop de wlz-indicatie is afgegeven. Iemand die verstandelijk beperkt is, of dementie heeft, mag dit niet zelf doen.
Stap 3: Het zorgkantoor gaat het budgetplan beoordelen en kijken of de zorg binnen het budget valt en doelmatig is. Verder beoordelen zij of degene die het pgb gaat beheren geschikt is om de regie op de zorg en administratie van het pgb te voeren. Men noemt dit pgb-vaardigheid. Lees hier meer over.
Stap 4: Het zorgkantoor zal jou naaste vervolgens uitnodigen voor een bewust-keuze-gesprek telefonisch of fysiek bij je naaste thuis. Jij mag daarbij aanwezig zijn, en moet erbij aanwezig zijn als jij het PGB gaat beheren. In het gesprek wordt bepaald of een pgb de juiste oplossing is en of jij of de beheerder van het pgb aan alle eisen voldoet.
Stap 5: Wanneer het bewust-keuze-gesprek goed is afgerond, wordt het pgb toegekend. Het zorgkantoor stelt het budget vast en jullie krijgen toegang tot het pgb-portaal.
Zorgovereenkomsten afsluiten
Als het pgb eenmaal is toegekend, kun je zelf afspraken maken met de zorgverleners. Daarbij moet wel worden voldaan aan de kwaliteit en hoeveelheid zorg zoals beschreven in het zorgplan en is opgenomen in de zorgbeschrijving die hoort bij de zorgovereenkomst.
Je kunt kiezen voor een zorginstelling, een particuliere organisatie of een zzp’er. Het mag ook een informele zorgverlener zijn zoals een familielid of kennis.
Het zorgkantoor bepaalt wat er maximaal betaald mag worden aan zorgverleners.
Voor iedere zorgverlener moet een zorgovereenkomst met een zorgbeschrijving opgesteld worden in het PGB Portaal. De zorgverlener kan hier zelf inloggen en de overeenkomst digitaal ondertekenen. Samen met de handtekening van je naaste (budgethouder) en jou (als je budgethouder of gemachtigde bent) moet dit bij het zorgkantoor worden ingediend voor goedkeuring.
Waar mag het pgb aan worden uitgegeven?
Het beschikbare budget mag aan verschillende zaken besteed worden:
- Verpleging,
- Persoonlijke verzorging,
- Individuele Begeleiding
- Groepsbegeleiding of dagbesteding
- Vervoer naar en van de dagbesteding (individuele begeleiding of groep),
- Huishoudelijke hulp,
- Logeeropvang.
Kosten declareren
Zodra de zorgbeschrijvingen en zorgovereenkomsten goedgekeurd zijn, kun je de kosten van zorgverleners in het PGB-portaal declareren. De zorgverlener kan ook zelf een declaratie indienen. In het portaal kunnen jullie die goedkeuren.
Uitbetalen
Uitbetaling gebeurt door de Sociale verzekeringsbank (SVB). Je kunt in de zorgovereenkomst eventueel aangeven dat de SVB belasting inhoudt en de zorgverleners netto uitbetaald worden. Op de website van het zorgkantoor of bij belangenorganisatie Per Saldo vind je meer informatie over het pgb. Handig om je hier vooraf in te verdiepen.
Verantwoording
Als budgethouder of vertegenwoordiger ben je te allen tijde verantwoordelijk. Mogelijk vindt er ook een controle plaats door het zorgkantoor in de vorm van een huisbezoek.
Eigen bijdrage
Is het pgb voor iemand van 18 jaar of ouder? Dan betaalt hij of zij een inkomensafhankelijke eigen bijdrage, net als mensen met Wlz-zorg in natura. Die bijdrage kan niet met het pgb betaald worden, maar moet uit eigen inkomen komen.
De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van inkomen, vermogen, leeftijd en gezinssamenstelling en wordt gebaseerd op de belastingaangifte van twee jaar geleden. Het CAK berekent de eigen bijdrage en stuurt een rekening.
Meer informatie en een rekenhulp om in een inschatting te maken hoe hoog de bijdrage uitvalt, vind je op de website van het CAK.
Als je geholpen wilt worden bij het aanvraagproces neem dan contact op met Zorggenoot; we helpen jou en je naaste hier graag bij.