Wat is een pgb en hoe vraag je het aan?
Wetgeving & financiën
Zorg & ondersteuning
31-07-2024
4 min
Het persoonsgebonden budget (PGB) is een term die je vaak hoort in de wereld van de zorg, Met een persoonsgebonden budget (pgb) heeft je naaste de mogelijkheid om de zorg in te kopen die het beste past bij zijn of haar situatie. Hoe regel je een pgb?
Een voorbeeld
Stel je voor: je naaste krijgt zorg en jullie lopen er tegenaan dat de reguliere zorg niet goed aansluit bij zijn of haar zorgbehoeften. Je wilt graag zelf de zorgverleners kiezen en daar passende afspraken mee maken. Of je wilt minder gaan werken om voor je naaste te kunnen zorgen en daar dan voor betaald worden. In deze gevallen kan het pgb een oplossing zijn.
Pgb is maatwerk
Een pgb is maatwerk. Je krijgt een budget toegewezen waarmee je zelf de regie in handen houdt en zorgverleners kunt kiezen die passen bij jullie persoonlijke situatie. Je naaste kan hiermee ook zorg uit het eigen netwerk ontvangen, van jou of andere informele zorgverleners.
Hoe krijg je een pgb?
Stap 1: Allereerst is het nodig om een zorgindicatie te krijgen: zonder indicatie geen budget voor zorg. Lees in ons artikel over indicaties hoe je een indicatie krijgt.
Stap 2: Wanneer de indicatie of een ondersteuningsplan, zoals het in de Jeugdwet en Wmo heet, is afgegeven, wordt bekeken hoe de benodigde zorg het beste kan worden ingevuld. Afhankelijk van de situatie en zorgvraag, kan een pgb worden afgegeven door de gemeente (Wmo en Jeugdwet), de zorgverzekering (Zvw) of het zorgkantoor (Wlz). Meer informatie hierover vind je hier: PGB voor de Wlz, PGB via de zorgverzekering, PGB via de Wmo en Jeugdwet.
Stap 3: Afhankelijk van de wet of indicatie is de aanvraagprocedure voor een pgb verschillend:
- WMO/ Jeugdwet: Om voor een pgb in aanmerking te komen, moet je voldoende duidelijk kunnen maken waarom de zorg die door de gemeente zelf wordt ingekocht, niet past bij de situatie. Meestal doe je dat al tijdens het indicatieproces in een apart budgetplan.
- Ook voor de Zorgverzekering moet je aan kunnen tonen waarom de gecontracteerde zorg, ook wel zorg in natura genoemd, niet passend is voor jullie. Bijvoorbeeld omdat een klein team waarmee je goede afspraken kunt maken beter gaat werken, of er is veel on-planbare zorg die je als familie makkelijker op kunt lossen.
- In de Wlz is de keuze wat vrijer en hoef je niet aan te tonen dat gecontracteerde zorg niet bij je past. Je kunt bij het zorgkantoor aangeven dat je een pgb wilt en daarna in het aanvraagformulier en budgetplan aangeven dat je alle zorg of een deel ervan met een pgb wilt inkopen.
Stap 4: Voor het beheren van een pgb gelden strenge regels. Eventueel kun jij als mantelzorger het beheer van het pgb op je nemen. Als je naaste zelf het beheer wil voeren over het pgb, kan dat alleen onder strenge voorwaarden.
Hierover kan de gemeente, de zorgverzekering of het zorgkantoor je het beste adviseren. De verantwoordelijke instantie toetst altijd in een gesprek of die regels goed zullen worden nageleefd. Zo’n gesprek heet een 'Bewuste Keuze-gesprek'. Wil je onderzoeken of een pgb bij jullie past? Doe dan de PGB-test van Per Saldo voor meer informatie.
Stap 5: Wanneer het pgb is toegewezen, moet degene die het pgb gaat beheren zorgen dat de administratie op orde is. Je zorgt dat de goede zorgovereenkomsten worden gesloten met de (verschillende) zorgverleners. En je maakt per zorgverlener een zorgplan of zorgbeschrijving. Deze moeten goedgekeurd worden door de instantie die het pgb verstrekt.
Stap 6: Als alle overeenkomsten zijn goed gekeurd, vind je die voor een Wmo/Jeugdwet en ZVW terug in het digitale SVB-portaal voor de Wlz in het PGB portaal. Je verwerkt maandelijks de uren of facturen. Het is belangrijk om dit goed bij te houden. Bewaar alle bewijzen. Hier kan in een later stadium om worden gevraagd.
Stap 7: Controleer of de werkzaamheden volgens afspraak worden uitgevoerd.
Let op!
Wanneer jij als naaste het budget beheert, moet je hier ook aandacht aan besteden: je krijgt geen geld op je rekening, maar wanneer jij een factuur indient of goedkeurt wordt de zorgverlener uitbetaald door de SVB.
Ontdek wat Zorggenoot voor jou kan doen
Onze experts hebben jarenlange ervaring in het regelen van zorg. We zijn er om jou te ondersteunen bij alle aspecten van mantelzorg. Neem contact op wanneer je hulp nodig hebt bij praktische zaken of behoefte aan een luisterend oor.