Zorggenoot

Een PGB in de Jeugdwet, hoe werkt het?

Wetgeving & financiën

Zorg & ondersteuning

Schema

31-01-2024

Klok

5 min

Afbeelding van het artikel

Het kan zijn dat bij het regelen van hulp voor je kind blijkt dat een PGB de beste oplossing is. In dit artikel leggen we uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wat is een Persoonsgebonden Budget (pgb) Jeugdwet

Een PGB in de Jeugdwet is een geldbedrag waarmee de ouders of verzorgers zelf de zorg, hulpmiddelen etc. kunnen inkopen voor hun kind dat ondersteuning vanuit de Jeugdwet nodig heeft.

Dit artikel is een aanvulling op het artikel Jeugdwet; wil je volledig geïnformeerd zijn dan raden we je aan dat eerst te lezen.

Met een PGB heb je de vrijheid om zelf jeugdhulp in te kopen. Zo kun je kiezen voor de zorg, hulpmiddelen, dagbesteding of logeeropvang die het beste aansluit bij de behoeften van je kind. De besteding van dit budget dient wel een aantal voorwaarden te voldoen, hieronder worden deze besproken.

Wanneer kom je in aanmerking voor een jeugdwet-pgb

Je komt in aanmerking voor een jeugdwet-pgb wanneer je kind specialistische of individuele jeugdhulp van de gemeente krijgt en er aan de volgende voorwaarden voldaan wordt:

  1. dat je aan kunt geven waarom de geboden hulp vanuit de gemeente niet geschikt is;
  2. dat je in staat bent om het PGB te beheren; dat je PGB-vaardig bent.  Je kunt zelf de ondersteuning inkopen en de zorgverleners aansturen als dat nodig is
  3. dat je goede en veilige zorg inkoopt.

Hoe vraag je een jeugdwet-PGB aan:

Je dient een aanvraag jeugdhulp in bij je gemeente. Dan wordt door het Jeugdteam of Sociaal Wijkteam bekeken welke zorg/hulp nodig is. Nadat deze aanvraag doorlopen is en jeugdhulp wordt toegekend zal het in eerste instantie wordt aangeboden vanuit organisaties die een contract met de gemeente hebben. Zo’n jeugdhulpaanbieder regelt dan alle hulp die nodig is.

Wanneer deze aanbieders niet de juiste, gewenste zorg in natura kunnen leveren, kun je een aanvraag doen voor een jeugdwet PGB. Je gemeente zal dan het volgende van je vragen:

  1. Dat er een persoonlijk- of budgetplan aangeleverd wordt waarin beschreven staat welke zorg en ondersteuning nodig zijn en motiveren waarom de aangeboden zorg in natura niet geschikt is. 
  2. Dat je kunt laten zien dat je in staat bent om het pgb te beheren; dat je pgb-vaardig bent. Dat betekent o.a. dat je zelf de ondersteuning inkopen en de zorgverleners aansturen als dat nodig is;
  3. Je een overzicht moet maken van de zorg-en hulpverleners die je in zou willen schakelen en/of de hulpmiddelen die je wil kopen. De gemeente beoordeelt de kwaliteit hiervan.

Wat is de hoogte van het budget?

Tarieven zorg-en hulpverleners

De gebruikte tarieven kunnen per gemeente verschillen. Zij zijn afgeleid van de zorg in natura tarieven. Omdat er bij een PGB geen overheadkosten zijn, mag de totale PGB-vergoeding lager zijn. 

Wanneer de werkelijke kosten hoger zijn kan de gemeente beslissen om alleen het zorg in natura tarief te vergoeden. Dat betekent dat de extra kosten door ouders of verzorgers zelf moeten worden betaald. Dit kan geen reden zijn voor de gemeente om het PGB te weigeren. 

Dit geldt trouwens alleen voor geregistreerd en professionele zorgverleners. Wanneer je zorgverleners wil inhuren die uit je eigen sociale omgeving komen gelden (meestal) informele tarieven, die lager liggen.

Hulpmiddelen

Het budget voor de aanschaf van hulpmiddelen wordt zo afgestemd dat je hulpmiddelen kunt aanschaffen die voldoen aan de gestelde eisen qua functie en veiligheid. Ook hierbij geldt dat je eventuele meerkosten zelf dient te betalen.

Eigen bijdrage?

In principe is wordt er geen eigen bijdrage gevraagd. Als de tarieven van de gekozen hulpverleners echter hoger zijn dan de gemeente wil vergoeden kan het zijn dat je als ouders een deel zelf moet betalen. Het is daarom verstandig om dit vooraf met je gemeente te bespreken; zo voorkom je vervelende verrassingen.

Vergoedingen voor familieleden vanuit jeugdhulp-pgb

Wanneer familieleden extra, meer dan gebruikelijke, zorg voor je kind op zich nemen kunnen ze mogelijk een vergoeding vanuit het pgb ontvangen. Deze zorg moet dan wel in het plan, zoals neergelegd bij de gemeente, opgenomen zijn. Dit soort zorg wordt informele zorg genoemd. Je moet daarvoor samen een contract, de zorgovereenkomst, op stellen.

Hoe regel je de betaling van het PGB?

Met alle zorgverleners, formeel en informeel, dient een overeenkomst opgesteld te worden volgens de normen van de Sociale verzekeringsbank. Deze overeenkomst kun je invullen op Mijn PGB portaal of via de site van het SVB.

Wanneer dit goedgekeurd is keert de SVB de vergoedingen maandelijks direct aan de zorgverleners uit. In Mijn PGB portaal kun je precies zien wat en wanneer er uitgekeerd wordt. Ook kun je hier declaraties indienen en wijzigingen doorgeven.

Zo houdt je het overzicht en kun je zelf de regie houden over de zorg die je inkoopt.

We kunnen ons voorstellen dat je het ingewikkeld vindt om de aanvraag te doen en hele administratie op te zetten. Onze mantelzorgmakelaars van de Hulplijn kunnen hierbij helpen, neem dan ook contact met ons op!

locked-article

Gesloten artikel

Dit artikel kan je alleen lezen als je bij ons een account hebt