Zorggenoot

Uitleg over het zorglandschap: welke zorgwetten zijn er in Nederland

Wetgeving & financiën

Zorg & ondersteuning

Schema

23-08-2024

Klok

3 min

Foto van een bos van bovenaf.

Als je zorg voor iemand wilt organiseren, kun je makkelijk verdwalen in het oerwoud van afkortingen. Lees hier meer over de verschillende wetten die het zorgstelsel regelen en hun betekenis.

Het zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit, wat betekent dat iedereen bijdraagt via premies en belastingen. Het zorgstelsel wordt geregeld met vier wetten: de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet de, Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Daarnaast is er nog een wet voor de volksgezondheid voor alle inwoners van Nederland, dat is de Wet Publieke Gezondheid. In deze wetten is vastgelegd hoe de zorg wordt gefinancierd en op welke manier je aanspraak kan maken op zorg of ondersteuning.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo):

De Wmo zorgt ervoor dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering. Ondersteuning kan variëren van huishoudelijke hulp, vervoeroplossingen of aanpassingen in huis tot dagbesteding. Eerst wordt bekeken wat iemand zelf nog kan en pas daarna zal de gemeente een oplossing op maat voorstellen. De gemeente stelt vervolgens een persoonlijk ondersteuningsplan op. Klik hier voor meer uitleg over de Wmo.

Jeugdwet

De Jeugdwet richt zich op de ondersteuning van kinderen en jongeren tot 18 jaar en hun ouders. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering. Dit betekent dat jouw gemeente verschillende vormen van jeugdhulp coördineert, variërend van opvoedondersteuning tot geestelijke gezondheidszorg voor jongeren. Het aanbod ligt dus niet landelijk vast. De gemeente moet met je meedenken en afwegen wat jullie gezin zelf kan en waar maatwerk voor nodig is. Klik hier voor meer uitleg over de Jeugdwet.

Zorgverzekeringswet (Zvw)

De Zvw regelt de basiszorgverzekering in Nederland. Iedereen die hier woont of werkt, moet zo'n verzekering hebben. Zorgverzekeraars, zoals CZ, Menzis of Zilveren Kruis, voeren deze wet uit. De Zvw dekt medische kosten, zoals huisartsbezoeken en ziekenhuisopnames, apotheek, thuiszorg, kraamzorg etc. De basisverzekering is qua dekking voor iedereen gelijk, de aanvullende verzekeringen zijn bij elke verzekeraar anders. De keuze voor een bepaalde verzekering is vrij, net als voor een eventueel aanvullende verzekering. Klik hier voor meer uitleg over de Zorgverzekeringswet.

Wet langdurige zorg (Wlz)

De Wlz is bedoeld voor mensen die blijvend 24 uur per dag intensieve zorg en toezicht dichtbij nodig hebben om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Denk aan langdurige verpleging of verzorging of zorg voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Zorgkantoren voeren de Wlz uit. De indicatie die wordt afgegeven is passend bij het type zorgvraag. In veel gevallen kan de zorg zowel thuis als in een instelling worden gegeven. Een Wlz indicatie vraag je aan bij het CIZ

Klik hier voor meer uitleg over de Wet langdurige zorg.

Wet Publieke Gezondheid

Deze wet regelt de bevordering van de volksgezondheid in Nederland en gaat dus over ziektepreventie, gezondheidsbescherming en infectieziektebestrijding. Deze wet bepaalt de verantwoordelijkheden van gemeenten, GGD'en en andere instanties. Als mantelzorger heb je hier slechts indirect mee te maken. Wil je precies weten wat deze wet nog meer inhoudt, klik dan op de volledige tekst van deze Wet Publieke Gezondheid.

Je weg vinden in de wereld van zorg is niet eenvoudig. Daarom kun je bij ons nog veel meer informatie vinden over de bovengenoemde zorgwetten. En als je daar hulp bij nodig hebt, kun je natuurlijk altijd contact opnemen met onze Hulplijn.