Zorggenoot

Zorg en technologie: Hoe domotica ondersteuning biedt aan mantelzorgers

Veilig langer thuis

Schema

07-03-2024

Klok

3 min

Afbeelding van het artikel

Technologische ontwikkelingen zoals domotica kunnen ondersteuning bieden en bijdragen aan een veilig en comfortabel thuis voor ouderen. Zo blijven zij langer zelfstandig en worden de mantelzorgers ontlast.

Wat is domotica?

Heel simpel gezegd is domotica het toepassen van technologie in je huis. Met domotica maak je dagelijkse taken makkelijker door het te automatiseren en te controleren.

Iedereen kent tegenwoordig wel dit soort slimme toepassingen die het leven in huis makkelijker maken: een robotstofzuiger, slimme lampen en gordijnen. Verder kan je de thermostaat op afstand bedienen via een app op je telefoon of het koffiezetapparaat in de ochtend vanzelf aan laten gaan. Heel veel apparaten zijn via Google Home, Amazon of Wifi te bedienen. Dit zijn toepassingen van domotica die in principe iedereen kan gebruiken en niet voor een speciale doelgroep bedoeld zijn maar ieders leven gemakkelijker maken

Wat is domotica in de zorg? 

Dit is een vorm van technologie die wordt gebruikt om het leven van zorgbehoevende mensen te vergemakkelijken en te verbeteren, en om de kwaliteit van leven van mensen met een beperking te vergroten. Door middel van domotica kun je mensen langer en veiliger thuis laten wonen. Bovendien wordt door domotica de professionele zorg en de mantelzorger ontlast.

Enkele voorbeelden van domotica in de zorg zijn:

Slimme medicijndispenser

Een slimme medicijndispenser herinnert iemand er met een alarm aan om op tijd medicatie in te nemen. Op het juiste moment komen de medicijnen die moeten worden ingenomen, afgepast in een zakje uit het apparaat.

Als de client de medicatie er niet uithaalt gaat er een alarm naar de zorgaanbieder en deze kan dan langs komen. Zo kan een cliënt niet per ongeluk de verkeerde pillen of onjuiste dosis nemen.

Het blijft natuurlijk wel nodig te controleren dat de client de medicatie ook daadwerkelijk heeft ingenomen.

Deze domotica in de zorg wordt met name ingezet voor mensen met dementie of andere geheugenproblemen.

Deze dispenser wordt meestal verstrekt door een thuiszorgorganisatie en wordt vergoed vanuit de zorgverzekering of de Wlz. Ook voor de opvolging wordt een vergoeding vanuit deze wetten betaald.

Spraakrobot:

Deze robot ziet er vaak heel vriendelijk uit en kan helemaal naar wens ingesteld worden. Zo kan je naaste goedemorgen gewenst worden en de opdracht krijgen uit bed te komen en zich aan te kleden.

Of de robot vertelt je naaste dat hij medicatie in moet nemen of moet gaan eten. Er is dan ook de mogelijkheid dat de robot vraagt of je daadwerkelijk hebt gegeten of de medicatie hebt ingenomen, je moet dan een antwoord geven.

De robot kan gekoppeld staan naar de thuiszorgorganisatie, die zonodig in actie komt als je bijvoorbeeld geen antwoord geeft. Deze robot wordt verstrekt door de thuiszorgorganisatie en vergoedt vanuit de ziektekostenverzekering of de Wlz

Vergelijkbare toepassingen van deze soort domotica zijn speciale tablets waarop je als mantelzorger bijvoorbeeld een agenda kan bijhouden, opdrachten kan geven of mee kunt beeldbellen. Deze kun je zelf aanschaffen, bijvoorbeeld in onze winkel.

Leefpatroon monitoring

Met leefpatroon monitoring kunnen mantelzorgers en zorgprofessionals op afstand een oogje in het zeil houden bij je naaste.

Het is een systeem dat bestaat uit simpele sensoren die registreren welke deuren of ruimtes gebruikt worden en hoe vaak. Denk aan de koelkastdeur om te bepalen of iemand heeft gegeten, de badkamerdeur om te bepalen hoe vaak iemand het toilet gebruikt of de voordeur om te bepalen of iemand ‘s nachts is gaan dwalen.

Ook zijn er mogelijkheden een sensor in een matras te plaatsen zodat gemonitord kan worden of iemand uit bed gaat of erger, uit bed valt. Deze laatste toepassing wordt ook vaak gebruikt in verpleeghuizen.

Slimme rookmelders

Dit is een simpel, maar goed voorbeeld van domotica in de zorg. Met een slimme rookmelder gaat er automatisch een alarm naar de buren of naasten in geval van brand. Zo kan er direct hulp worden ingeschakeld voor iemand die niet zelf in staat is om bij brand het huis te verlaten, of de situatie niet goed in kan schatten. Dit kan de veiligheid enorm vergroten.

Er zijn ook toepassingen voor gasfornuizen waarbij automatisch het gas wordt afgesloten als vergeten wordt het gas uit te zetten. Dit kan heel handig zijn voor mensen met dementie of geheugenproblemen die nog zelfstandig wonen en kan veel ellende voorkomen

Domotica en de wet

Wanneer je domotica in wil gaan zeten voor je naaste is het belangrijk om je daarbij goed te laten ondersteunen.

Dit kan een wijkverpleegkundige van de thuiszorgorganisatie zijn of een ergotherapeut. Deze mensen zijn precies op de hoogte van de mogelijkheden van domotica en de beperkingen die er zijn door de Wet Zorg en Dwang. Niet alles mag en kan namelijk bij mensen die dit niet meer zelf kunnen aangeven. 

Afsluitend

Domotica biedt een scala aan mogelijkheden om het leven van ouderen veiliger en comfortabeler te maken en tegelijkertijd mantelzorgers te ondersteunen. Het is echter essentieel om te blijven beseffen dat technologie een hulpmiddel blijft en persoonlijk contact en zorg onvervangbaar zijn.

Daarbij moet aandacht zijn voor een gebruiksvriendelijke opzet, zodat ouderen zelf de controle kunnen behouden en begrijpen hoe ze de technologie kunnen gebruiken.

In onze winkel vind je verschillende slimme oplossingen om het huis veiliger te maken, neem hier dan ook zeker een kijkje. Als je meer informatie hierover wil of specifieke oplossingen zoekt helpen we je bij onze Hulplijn graag verder.

locked-article

Gesloten artikel

Dit artikel kan je alleen lezen als je bij ons een account hebt