Zorggenoot

Digitale hulpmiddelen in de zorg

Veilig langer thuis

Zorg & ondersteuning

Schema

08-05-2024

Klok

3 min

Smartphone

In het huidige tijdperk zijn digitale hulpmiddelen onmisbaar geworden, ook in de zorgsector. Voor mantelzorgers openen deze tools nieuwe deuren om de zorg voor dierbaren te optimaliseren.

Het gebruik ervan kan zorgen voor efficiëntere communicatie, betere controle over gezondheidssituaties, bijvoorbeeld bij medicijngebruik en zelfs enige verlichting van eenzaamheid. Zo kan het heel fijn zijn uitgebreid met een verzorgende op afstand te (beeld)bellen, terwijl een verzorgende die thuis komt om te helpen met douchen vaak geen tijd heeft voor een gezellig praatje.

Voorbeelden van digitale hulpmiddelen

Slimme medicijndispenser, die waarschuwt wanneer medicijnen genomen moeten worden en alarmeert wanneer dit niet gebeurd.

Monitoringsapparaten van bv. bloedsuikerspiegel of hartslagfrequentie. Deze communiceren dan met de thuiszorgorganisatie, waarbij direct contact wordt gelegd wanneer zorgelijke waardes te zien zijn.

Tablet voor mensen met geheugen problemen. Waarop de agenda getoond wordt zodat men weet wat er die dag gaat gebeuren. Maar ook foto’s te zien zijn en waarmee men kan beeldbellen. Ze kunnen op afstand ingesteld worden.

Een persoonlijke gezondheidsomgeving( PGO). Op deze app of website kun je je gezondheid in de gaten houden. Al je gezondheidsgegevens staan hier, veilig, bij elkaar. Huisartsen en ziekenhuizen kunnen hun gegevens hieraan toevoegen. Vaak kun je je hiervoor aanmelden via je ziekenhuis of je huisarts.

Zorg apps, die speciaal ontwikkeld zijn voor verschillende aandoeningen. Deze apps kunnen helpen om de gezondheid en de zorg van je naaste en jezelf te verbeteren.

Domoticasystemen, die comfort en veiligheid bieden in huis en snel kunnen alarmeren. Voorbeelden hiervan zijn:

  • val-en bewegingssensoren,
  • visuele en akoestische signalen om te waarschuwen,
  • slimme deursensoren,
  • slimme verlichting.

Vergoeding van digitale hulpmiddelen

Helaas is het vaak niet direct duidelijk of de kosten voor digitale middelen vergoed worden. Wanneer het hulpmiddelen zijn die ook door gezonde personen normaal gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld een smartwatch, wordt het over het algemeen niet vergoed. Dat betekent natuurlijk zeker niet dat ze niet geschikt zijn in een zorgsituatie. Het voordeel is bovendien dat dergelijke gebruikelijke middelen direct in een (online) winkel kunnen worden gekocht, zonder ingewikkelde procedure vooraf.

Wanneer het om medische noodzakelijk zaken gaat zijn er mogelijkheden vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Vaak moet de noodzaak worden aangetoond door een doorverwijzing van een arts of een gespecialiseerde zorgverlener, zoals een Parkinson-fysiotherapeut.

Wanneer de hulpmiddelen deelname aan de samenleving mogelijk maken kan er misschien een vergoeding vanuit Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verstrekt worden. Hierbij geldt dat algemeen gebruikelijke hulpmiddelen, zoals een deurbel die communiceert met je telefoon, niet worden vergoed.

Hulpmiddelen op het gebied van alarmering en leefstijlmonitoring kunnen ook onderdeel uitmaken van een Volledig Pakket Thuis uit de Wlz. Elke thuiszorgorganisatie vult dit op een andere manier in, maar hier is vaak veel mogelijk.

Het is van belang om vóór de aanschaf en/of installatie van deze hulpmiddelen te informeren bij de zorgverzekeraar en/of gemeente of er een vergoeding mogelijk is. Wanneer dit nadien gedaan wordt, wordt de aanvraag altijd afgewezen.

Tip:

Houd bij aanvragen de persoonlijke situatie en specifieke behoefte van de zorgvrager voor ogen. Begin altijd met een gesprek met de zorgverlener over wat het hulpmiddel kan bieden aan de zorgvrager. Controleer de polisvoorwaarden van je zorgverzekering en informeer vooraf wat de Zvw dekt. Benader het Wmo-loket van je gemeente en vraag naar de mogelijkheden voor ondersteuning.

locked-article

Gesloten artikel

Dit artikel kan je alleen lezen als je bij ons een account hebt