Zorggenoot

Checklist voor een toekomstbestendige woning

Veilig langer thuis

Schema

22-08-2024

Klok

5 min

Afbeelding van het artikel

Soms is het handig om samen kritisch naar je woning te kijken: is die wel toekomstbestendig? Vaak zijn eenvoudige aanpassingen voldoende voor je naaste om nog lange tijd tevreden en veilig te blijven wonen waar hij woont.

Algemeen

Zorg ervoor dat het huis toegankelijk is met zo min mogelijk obstakels. Haal kleedjes weg. Verwijder drempels indien mogelijk en zorg voor brede doorgangen, haal kleine meubelen in bijvoorbeeld een nauwe gang zoveel mogelijk weg. Overweeg het installeren van handgrepen en leuningen op strategische plaatsen, zoals trappen, gangen en badkamers.

Zorg voor stevige schoenen met rubber zolen om te voorkomen dat iemand uitglijdt.

Badkamer 

  • Maak de badkamer veiliger door antislipmatten neer te leggen en overweeg een inloopdouche met gemakkelijke toegang.
  • Installeer stevige handgrepen in de douche en bij het toilet. Deze zijn ruim verkrijgbaar bij bouwmarkten of online winkels. Vaak voor een betere prijs dan in een thuiszorgwinkel. Zorg wel voor goede kwaliteit.

Verlichting

  • Zorg voor goede verlichting in het hele huis, vooral in gangen, trappen en bij de ingang.
  • Overweeg het gebruik van bewegingssensoren voor goede verlichting. Voor losse lampen zoals schemerlampen is een klik-aan-klik-uit- systeem heel handig. Wanneer je naaste hier open voor staat, kun je overwegen om stemgestuurde verlichting te installeren.
  • Voor de nacht kunnen kleine nachtlampjes met lichtsensor heel handig zijn op de route naar badkamer en toilet.

Slaapkamer en woonruimte

  • Zorg ervoor dat meubels zodanig zijn geplaatst dat er voldoende loopruimte is om struikelen te voorkomen. Kies liever voor kleine tafeltjes naast stoelen en banken dan voor een grote salontafel. Ook kleine kleedjes kunnen valgevaar opleveren.
  • Een bed kan soms met klossen eenvoudig verhoogd worden. Het is ook verstandig bij de aanschaf van een nieuw bed goed na te denken over hoogte en verstelbaarheid. 
  • Zorg dat belangrijke benodigdheden zich binnen handbereik bevinden op het nachtkastje: telefoon, zaklamp... Lichtgevende stickers op de lichtschakelaren plaatsen is ook altijd een goed idee.

Keuken

  • Vervang een elektrische kookplaat of gasfornuis door een inductie kookplaat, die niet zo warm wordt en eventueel vanzelf uitgaat wanneer er geen pan op is geplaatst.
  • Zorg voor een goede en eenvoudig bedienbare magnetron wanneer er vaker maaltijden opgewarmd moeten worden.
  • Probeer planken en kastjes zo te monteren dat alles zoveel mogelijk op ooghoogte zit.
  • Voorkom dat je naaste op trapjes moet klimmen.
  • Overweeg het gebruik van antislipmatten in de keuken.

Technologische hulpmiddelen

Overweeg het gebruik van technologische hulpmiddelen zoals alarmsystemen, medische waarschuwingssystemen en slimme thuisapparaten om het dagelijks leven te vergemakkelijken. Lees ook even dit artikel: Digitale hulpmiddelen in de zorg

Beveiliging

  • Investeer in goede beveiligingssystemen.
  • Overweeg het gebruik van intercomsystemen zodat met bezoekers gecommuniceerd kan worden zonder de deur te openen. Tegenwoordig zijn er deurbelsystemen waarbij je via je smartphone kan zien wie er voor de deur staat. Je kan ook besluiten een digitaal bedienbaar slot te installeren, zodat je naaste van afstand de deur kan openmaken.

Voorbereiding op noodgevallen

  • Zorg voor een noodplan en zorg ervoor dat je weet wat te doen in geval van een noodsituatie. Zie ons artikel over alarmering voor meer informatie hierover Een goed alarmeringssysteem geeft rust
  • Houd belangrijke documenten en contactinformatie binnen handbereik van je naaste, maar zorg ook voor kopieën voor jezelf en andere mantelzorgers, zodat de informatie voor iedereen duidelijk is.

Tip:

Het kan nuttig zijn om een professional in te schakelen, zoals een ergotherapeut, die gespecialiseerd is in het beoordelen en adviseren over aanpassingen in huis. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Veel mantelzorgsteunpunten hebben speciale coaches die je hierbij kunnen helpen. 

Je hoeft voor hulpmiddelen meestal niet naar een thuiszorgwinkel.  Eenvoudige producten uit de bouwmarkt bieden vaak een oplossing die net zo goed is. Op onze marktplaats kun je ook kijken naar verschillende oplossingen.

Het is niet nodig om per se bij allerlei instanties aan te kloppen als je het huis van je naaste toekomstbestendig wilt maken. Vaak is het een kwestie van goed nadenken en vervolgens met simpele middelen een en ander verhelpen om de veiligheid te vergroten.

Verhuizen een optie?

Houd er rekening mee dat de gemeente mogelijk bij wil dragen aan aanpassingen (via de Wmo, lees hier meer). Als er sprake is van een eengezinswoning met verdiepingen zal men al snel voorstellen dat een verhuizing meer voor de hand ligt. En misschien komen jullie zelf ook tot de ontdekking dat het slimmer is om te verhuizen dan om alles aan te passen. 

locked-article

Gesloten artikel

Dit artikel kan je alleen lezen als je bij ons een account hebt