Zorggenoot

Vergoedingsmogelijkheden voor reiskosten van mantelzorgers

Veilig langer thuis

Wetgeving & financiën

Schema

07-05-2024

Klok

3 min

Afbeelding van het artikel

Je kent de uitdaging: je zorgt voor een naaste die regelmatig naar het ziekenhuis moet voor behandelingen of controles. Naast het regelen van tijd, kan dit vervoer flinke kosten met zich meebrengen.

Vergoedingsmogelijkheden

Het rijden naar medische afspraken kan snel complex en kostbaar worden. Zeker als het regelmatig gebeurt. Parkeerkosten, brandstof, het telt allemaal mee. Maar wist je dat er ondersteuning mogelijk is via de ziektekostenverzekering, waardoor de financiële druk misschien wat verlicht kan worden?

Zorgverzekering

De Zorgverzekeringswet (ZVW) in Nederland kan in bepaalde gevallen voorzien in een vergoeding voor reiskosten gerelateerd aan zorg. Deze vergoeding is niet standaard en is afhankelijk van jullie specifieke situatie en de polisvoorwaarden van de zorgverzekering van je naaste. Hieronder staan enkele situaties waarin reiskosten mogelijk vergoed kunnen worden:

  • Ziekenvervoer: Er kan een vergoeding zijn voor vervoer naar en van het ziekenhuis als je voor behandeling, een consult of onderzoek moet zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor nierdialysepatiënten, oncologiepatiënten die chemotherapie, immuuntherapie of radiotherapie ondergaan, en mensen met een ernstige mobiliteitsbeperking.
  • Ambulancevervoer: In het geval van spoedeisende of noodzakelijke ambulancevervoer worden de kosten doorgaans vergoed vanuit de basisverzekering.
  • Langdurige zorg: Voor mensen die langdurige zorg ontvangen (vanuit de Wet langdurige zorg) kunnen er in sommige gevallen regelingen zijn voor reiskostenvergoeding.
  • Eigen bijdrage en Eigen risico: Houd er rekening mee dat voor sommige vormen van vervoer een eigen bijdrage of het eigen risico geldt per kalenderjaar.

Hoe kom je er achter of jij de vergoeding ook kunt krijgen

Om uit te zoeken of de vergoeding ook van toepassing is op jullie specifieke situatie kun je het volgende stappenplan volgen.

  • Voorwaarden controleren: Raadpleeg de polisvoorwaarden van de verzekering van je naaste of neem contact op met de zorgverzekeraar om na te gaan of jullie in aanmerking komen voor een vergoeding van reiskosten. Zij beschikken altijd over de meest actuele voorwaarden. 

Let op!

Zorg dat je de verzekering samen met je naaste belt, zij zullen je niet verder helpen zonder een machtiging. Een dergelijke machtiging kun je bij de verzekering aanvragen.

  • Verwijzing of machtiging: Voor sommige vormen van vervoer is een verwijzing van een arts of een machtiging van de zorgverzekeraar nodig.
  • Declaratie indienen: Bewaar alle bonnen en documentatie van je reiskosten. Deze heb je nodig om de kosten te declareren bij de zorgverzekeraar van je naaste.

Reiskosten vergoeding voor begeleider

Iemand die recht heeft op een vergoeding van de reiskosten, kan ook een vergoeding voor de reiskosten van zijn begeleider krijgen, als begeleiding noodzakelijk is. Kinderen jonger dan 16 jaar hebben altijd recht op vergoeding van de reiskosten van begeleiding.

Onderlinge afspraak

Het is helemaal niet raar om met je naaste te bespreken dat de kosten die je maakt worden vergoed, zeker als het gaat om (hoge) parkeerkosten. Je naaste mag deze kosten dan weer aftrekken bij de belasting (boven een drempelbedrag). Lees hier meer over deze aftrekmogelijkheid.

Belastingaftrek ziekenbezoek

Wanneer je naaste langdurig is opgenomen mag je onder voorwaarden kosten voor bezoek aftrekken bij de belasting. Ook hier zijn voorwaarden aan verbonden. Lees hier meer over deze aftrekpost.

locked-article

Gesloten artikel

Dit artikel kan je alleen lezen als je bij ons een account hebt