Belastingaftrek voor medicatie - voor wie en wat?
Wetgeving & financiën
Zorg & ondersteuning
11-03-2024
5 min
Zorgkosten, zoals eigen bijdrages of medicijnen, worden meestal betaald door degene voor wie de zijn. Maar als je zorgt voor een kind of voor iemand die bij jou inwoont, ben je als mantelzorger vaak degene die de kosten maakt.
Maar wist je dat er mogelijkheden zijn om deze financiële last te verlichten?
Begrip van de kosten
Medicatie is vaak een onmisbaar onderdeel van de zorg voor een naaste. Echter, de kosten voor niet (volledig) vergoede medicijnen kunnen oplopen. De vraag is dan, hoe ga je hiermee om? Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van welke kosten je mogelijk kunt verminderen.
Aftrek inkomstenbelasting
Het belastingstelsel biedt in bepaalde situaties ruimte om de kosten voor medicatie die niet gedekt worden door de zorgverzekering, te verlichten. Dit kan door een deel van deze uitgaven af te trekken van de belasting. Dit proces kan wat complex lijken en misschien zelfs ontmoedigend, maar het is de moeite waard om je erin te verdiepen.
Hoe werkt belastingaftrek?
De belastingdienst heeft bepaalde aftrekposten voor specifieke zorguitgaven. Door slim gebruik te maken van deze belastingaftrek kun je soms een deel van de kosten voor onvergoede medicatie terugkrijgen.
Er zijn wel enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden.
Voor wie
Allereerst mag je kosten die je maakt voor medicatie voor jezelf aftrekken, daarnaast kosten voor je partner en een kind onder 27 jaar. Bovendien mag je ook de gemaakte kosten aftrekken als je zorgt voor iemand die zorg nodig heeft uit de Wlz en die bij je in huis woont (zie de link)
Welke kosten
Zo moet het gaan om uitgaven die je doet voor jezelf of voor een naaste aan wie je mantelzorg verleent, en die niet vergoed worden door een verzekering. Op de site van de belastingdienst vind je hier praktische informatie over. En daarnaast heb je bij deze aftrekpost te maken met een drempel, afhankelijk van je inkomsten.
De te nemen stappen
Om gebruik te maken van deze belastingaftrek, is het belangrijk om een goed en duidelijk overzicht bij te houden van de gemaakte kosten. Bewaar alle bonnetjes en facturen van de medicatie. Het kan ook helpen om de zorgverlener om een medische verklaring te vragen, waarin de noodzaak van de medicatie bevestigd wordt.
Hulp bij de aangifte
Het kan een klus zijn om de belastingaangifte zelf te doen als je niet bekend bent met de precieze regels. Schakel daarom eventueel hulp in van een belastingadviseur of ondersteuning die door een lokale welzijnsorganisatie of in de bibliotheek wordt gegeven. Je kan zelfs hulp vragen aan de belastingdienst om je hierbij te helpen.
Tot slot
Houd er rekening mee dat de belastingregels kunnen veranderen, dus zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de laatste informatie. Ook kan de belastingaftrek een impact hebben op andere financiële zaken, zoals toeslagen. Dit alles kan overweldigend zijn, maar besef dat je er niet alleen voor staat. Zoek steun binnen je netwerk en maak gebruik van beschikbare hulpbronnen.
- Maak een aparte map voor alle zorggerelateerde uitgaven.
- Gebruik de online aangiftetool van de Belastingdienst voor een stap-voor-stap begeleiding.
- Raadpleeg een deskundige bij twijfel over de aftrekbaarheid van bepaalde kosten.
Mantelzorg is al uitdagend genoeg. Door optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden om financiële lasten te verminderen, kun je enige verlichting vinden in een ander aspect van deze belangrijke maar veeleisende rol.