Zorggenoot

Hoe ga je om met het gevoel van verlies

Oog voor jezelf

Schema

12-09-2024

Klok

4 min

Afbeelding van het artikel

Mantelzorg is geen keuze, het overkomt je. Je zorgt voor je ouders, je partner of een kind dat extra zorg nodig heeft. Dat doe je met liefde en je ervaart misschien ook een zekere voldoening. Maar soms zijn er ook andere gevoelens zoals verdriet, rouw en schuldgevoel. Waar komt dit vandaan en hoe kun je rouwen om iemand die er nog is?

Verdriet om de veranderende relatie 

Als mantelzorger heb je onvermijdelijk met verlies te maken. Het verlies van een relatie zoals die ooit was: vroeger zorgden je ouders voor jou en nu moet jij voor hen gaan zorgen. Wanneer je voor je partner zorgt, is het gevoel van verlies nog veel groter. Zeker als je partner ook cognitieve problemen heeft, zoals bij dementie en vaak ook bij de ziekte van Parkinson of andere hersenziekten, zoals een CVA. Je raakt de partner op wie je verliefd werd, langzaam kwijt. Jullie relatie verandert en is niet meer gelijkwaardig. In het begin kun je hier misschien nog samen over praten, maar langzaamaan zal je partner jullie gezamenlijke verleden vergeten. Bij een herseninfarct of ongeluk krijg je helemaal geen kans om te praten. 

Verdriet om je eigen leven

Je bent ook verdrietig om jezelf: je leven is ineens heel anders. In het geval van je ouders verlies je het gevoel van ‘kind zijn’. Bij een partner raak je je maatje kwijt, je toekomst samen. En ook als je voor een kind met een beperking zorgt, moet je je hele toekomstverwachting bijstellen. Mijlpalen van andere kinderen zoals een schooldiploma, het huis uit gaan etc. zal jouw kind nooit mee kunnen maken. En dat doet iedere keer weer pijn. Je staat altijd ‘aan’ en je verliest gedeeltelijk je gevoel van vrijheid. Soms moet je je baan opzeggen of verhuizen naar een ander huis. Familie en vrienden komen minder vaak op bezoek omdat ze niet met de situatie om kunnen gaan. Je hebt minder tijd voor je kinderen of kleinkinderen en ga zo maar door.

Levend verlies

Redenen genoeg dus om soms - intens - verdrietig te zijn. We noemen deze vorm van verlies en rouw: levend verlies of chronische rouw. Het grote verschil met rouw na een overlijden, is dat chronische rouw niet weggaat; je wordt iedere keer opnieuw geconfronteerd met het verlies. Zeker als de situatie verslechtert en je opnieuw afscheid moet nemen van je verwachtingen. Een mooi artikel over levend verlies lees je op Mantelzorg.nl Rouw door levend verlies - MantelzorgNL.

Vraag om hulp

Deze emotionele rollercoaster is allesbehalve gemakkelijk. Hoe moet je hiermee omgaan? Zoek hulp bij bijvoorbeeld een rouwtherapeut. Ook kan je via je huisarts met een praktijkondersteuner praten. Of kijk eens op Ik rouw | Thuisarts.nl. Je kunt als mantelzorger alleen maar goed voor je naaste zorgen als je ook voor jezelf zorgt!

Wil je hierover praten of heb je gewoon behoefte aan een luisterend oor, neem dan contact op met de hulplijn van Zorggenoot. We staan voor je klaar: tel 085-401 6867.

locked-article

Gesloten artikel

Dit artikel kan je alleen lezen als je bij ons een account hebt