Zorggenoot

Wat doet een casemanager dementie?

Zorg & ondersteuning

Schema

12-09-2024

Klok

3 min

Afbeelding van het artikel

Een casemanager dementie heet ook wel dementieverpleegkundige of -consulent, zorgcoördinator of trajectbegeleider. De casemanager is een vaste begeleider van iemand met dementie en diens mantelzorger. Hij of zij komt op afgesproken tijden op huisbezoek.

Wat doet een casemanager dementie?

  • Informatie geven over de ziekte.
  • Passende hulp en ondersteuning bieden  
  • Van begin tot eind gezamenlijk naar geschikte oplossingen zoeken
  • Ondersteunen bij het aanvragen van indicaties en zorg
  • Bemiddelen bij het regelen van zorg en helpen bij het maken van keuzes.

Hoe regel je een casemanager dementie?

Je naaste moet toestemming geven om een casemanager aan te vragen. De huisarts of de wijkverpleegkundige kan vervolgens een casemanager aanvragen bij een zorgorganisatie in de regio. In sommige gevallen is het de specialist ouderengeneeskundige, geriater of neuroloog die de indicatie stelt. Elke regio heeft hier afspraken over gemaakt om de wachtlijsten kort te houden. 

Het is handig, maar niet noodzakelijk dat de casemanager voor dezelfde organisatie werkt die de overige zorg levert. Vraag bij de zorgverzekering van je naaste of bij het zorgkantoor (bij een Wlz indicatie) na wat wel en niet mag. Wil je zelf op zoek naar aanbieders? Kijk dan op Dementie Netwerk Nederland. Hier vind je contactgegevens van casemanagement in de regio.

Heeft je naaste dementie op jonge leeftijd? Zoek dan een gespecialiseerde casemanager. Bij dementie op jonge leeftijd spelen vaak andere vragen en uitdagingen. Kijk hiervoor op de website van het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd. Hier staan organisaties die casemanagement en andere zorg aanbieden voor mensen met dementie op jonge leeftijd. Vraag gerust aan een organisatie in de buurt of zij jullie kunnen helpen.

Let op!

Er bestaan in de meeste gebieden wachtlijsten voor casemanagement. Raadpleeg de verzekering van je naaste als het te lang duurt. Zij hebben namelijk een zorgplicht en moeten binnen 6 weken iemand toewijzen.

Wordt een casemanager dementie vergoed?

De casemanager dementie wordt vergoed onder wijkverpleging binnen het basispakket van de zorgverzekering. Je hoeft hiervoor geen aanvullende verzekering te hebben. Soms is de informatie lastig te vinden. Niet alle verzekeraars geven hier duidelijk informatie over. 

Een casemanager is een zorgverlener speciaal voor cliënten met dementie. De thuiszorgorganisatie, wijkverpleegkundige of huisarts kan het beste beoordelen of die in jullie situatie ook ingezet kan worden. Misschien is er ook een andere oplossing zoals een praktijkondersteuner somatiek/ouderen of een gespecialiseerde verpleegkundige.

Wat is het verschil tussen een mantelzorgmakelaar en een casemanager?

Casemanagers zijn gespecialiseerde zorgverleners, die dus veel weten over de ziekte dementie. Daarnaast kunnen zij helpen bij het regelen van passende zorg. Ze werken voornamelijk in het belang van je naaste, maar laten jouw belangen en die van andere naasten meewegen. 

Mantelzorgmakelaars zijn opgeleid in het regelen van zorg, maar zonder medische achtergrond. Ze werken altijd onafhankelijk en voornamelijk voor jou, maar ook voor je naaste. Door hun onafhankelijkheid kunnen zij goed helpen om passende zorg bij verschillende zorgaanbieders voor je naaste te regelen.

De mantelzorgmakelaars van Zorggenoot zullen altijd contact zoeken met jullie casemanager om aanvullend te kunnen helpen waar nodig is. Neem contact met ons op via de website wanneer je hierover met ons wil overleggen.

Voor meer informatie kun je altijd onze mantelzorgmakelaars van de Hulplijn hierover raadplegen.

locked-article

Gesloten artikel

Dit artikel kan je alleen lezen als je bij ons een account hebt