Vroegtijdige signalen van dementie
Zorg & ondersteuning
28-01-2024
3 min
Het overkomt velen: je naaste begint dingen te vergeten, raakt vaker de weg kwijt in vertrouwde omgevingen of lijkt nieuwe informatie moeilijker te verwerken. Ouder worden kan dit met zich meebrengen. Het herkennen van de tekenen van dementie vroeg in het proces is belangrijk omdat dan de juiste zorg geregeld kan worden.
Waarom vroege herkenning belangrijk is
Vroege herkenning van de symptomen kan je helpen om tijdig ondersteuning te organiseren, levensstijl aanpassingen door te voeren en realistische verwachtingen te stellen voor de toekomst. Het geeft ook de ruimte om met je naaste beslissingen te nemen over zorg en behandeling voordat de ziekte vordert.
Waar merk je het aan
Het identificeren van dementie is uitdagend omdat het sluipend kan beginnen. Toch zijn er bepaalde signalen die kunnen wijzen op de ziekte:
- Geheugenverlies: Dit is vaak een van de eerste en meest herkenbare tekenen, met name het vergeten van recente informatie.
- Moeite met plannen en problemen oplossen: Het wordt lastiger om een plan te maken en te volgen, zoals een recept koken of maandelijkse rekeningen betalen.
- Verwarring met tijd of plaats: Verlies van besef van data, seizoenen en het verstrijken van tijd.
- Moeilijkheden met visuele beelden en ruimtelijk inzicht: Problemen met lezen, afstand inschatten of kleuren en contrasten onderscheiden.
- Nieuwe problemen met woorden in spreken of schrijven: Het vinden van de juiste woorden gaat moeizamer, gesprekken worden lastiger te volgen.
- Teruggetrokkenheid uit sociale activiteiten: Verlies van interesse in hobby's, sociale activiteiten of werk.
- Veranderingen in stemming en persoonlijkheid: Snel geïrriteerd, verward, verdrietig of angstig, vaak wanneer ze uit hun comfortzone zijn.
Wat kun je doen?
Wanneer je vermoedt dat deze signalen meer zijn dan gewone vergeetachtigheid, is het tijd om actie te ondernemen. Een bezoek aan de huisarts voor een formele diagnose is de eerste stap. De huisarts kan doorverwijzen voor verder onderzoek of behandeling.
Een diagnose kan ook de deur openen naar diverse ondersteunings- en zorgmogelijkheden. Denk aan gesprekssteungroepen, casemanagement, dagbesteding, en thuiszorgopties. Informeer jezelf ook over mogelijke financiële steunmaatregelen die beschikbaar zijn voor mantelzorgers en mensen met dementie.
Kleine aanpassingen maken een groot verschil
Van praktische tips voor een dementievriendelijk huis tot communicatiestrategieën, elke kleine aanpassing kan een groot verschil maken in het dagelijks leven.
Dagboek: Hou een dagboek bij van de gedragingen en veranderingen die je opvallen. Dit kan nuttig zijn voor artsen en andere gezondheidsprofessionals.
Routine: Help om een dagelijkse routine te creëren die de verwarring en stress voor de persoon met dementie kan verminderen.
Veilige Omgeving: Maak het huis veiliger door risico's te minimaliseren en zorg voor goede verlichting en duidelijke labels.
Onderwijs: Leer over dementie. Hoe meer je weet, hoe beter je kunt helpen.