Zorggenoot

Hoe los je problemen met de thuiszorg op?

Zorg & ondersteuning

Schema

13-09-2024

Klok

4 min

Afbeelding van het artikel

Overbodig om te benadrukken dat thuiszorg veel steun kan bieden, zowel op medisch als huishoudelijk gebied. Maar wat als er een meningsverschil ontstaat?

Op welke gebieden ontstaan de meeste meningsverschillen? 

  • Een vreemde in huis
  • Wie en wanneer
  • Overleg
  • Kosten en vergoedingen
  • Kwaliteit van Zorg
  • Privacy
  • Aanschaf van hulpmiddelen

Een vreemde in huis

Voor jou als mantelzorger is het natuurlijk prettig dat thuiszorg bestaat. Dat geeft jou immers een gerust gevoel. Voor je naaste betekent dagelijks een vreemde in huis ook een confrontatie met z’n beperkingen. 

-> Wat kan je doen? Praat er vooral over: wat is wenselijk en wat kan misschien anders? 

Zijn er (digitale) hulpmiddelen die het overbodig maken dat iemand dagelijks langskomt? Kan de zorg misschien verminderd worden tot een aantal keren per week? Zijn er dingen die je naaste zich eigen kan maken, denk aan het aantrekken van steunkousen.

Wie en wanneer

Beschikbaarheid en planning kunnen een grote bron van irritatie vormen. Als er steeds weer iemand anders langskomt, kan dat verwarrend en vervelende zijn voor je naaste. Dat geldt ook wanneer je niet precies weet op welk tijdstip iemand komt. 

-> Wat kan je doen? Overleg van tevoren met de wijkverpleging over de tijden. Medicatie moet wel strak gepland en maaltijden ook. Probeer in ieder geval een bepaalde tijdspanne af te spreken. Gaat het vaker mis, bespreek dan waarom. Bij kleinere organisaties lukt het vaak beter om exacte tijdstippen vast te leggen. Het helpt ook als de organisatie waar je voor kiest, meerdere cliënten in de buurt heeft. 

Overleg

Slechte communicatie over zorgprocedures, medicatie of andere belangrijke zaken kan leiden tot misverstanden of verkeerde verwachtingen.

-> Wat kan je doen?  Bespreek van tevoren hoe jullie communiceren: vaak wordt hier een app of website voor gebruikt. Het is normaal dat je daar als mantelzorger ook toegang toe krijgt, zodat je kunt zien wat er speelt. Zorg ervoor dat je één aanspreekpunt hebt; vaak is dat de wijkverpleegkundige. Dat geldt overigens ook andersom: wie communiceert namens je naaste met de zorgorganisatie? Vraag om uitleg als je iets niet snapt. Zorgverleners hebben niet altijd door dat ze jargon gebruiken.  Vraag voor belangrijke zaken, zoals het aanpassen van het zorgplan om een aparte afspraak. Onthoud dat jullie allemaal de beste zorg voor je naaste voor ogen hebben. Jij hebt als mantelzorger een andere rol en een ander perspectief. Blijf doorvragen als dingen niet duidelijk zijn. Als de communicatie erg lastig verloopt, kun je om een andere aanspreekpartner vragen. Of je vraagt de huisarts of praktijkondersteuner om mee te denken. 

Kosten en vergoeding

Onduidelijkheid over de kosten en vergoeding van thuiszorgdiensten kan financiële stress veroorzaken. Als er beperkingen zijn in wat de verzekering dekt, kan dit leiden tot vervelende onverwachte uitgaven voor je naaste. 

-> Wat kun je doen? Thuiszorgorganisaties zijn meestal goed op de hoogte van vergoedingen door de zorgverzekering. Check dit rechtstreeks bij de juiste afdeling en vraag het na bij de zorgverzekering. Bij een budgetverzekering zijn de regels het strengst. Soms verwijst het ziekenhuis of een huisarts automatisch door naar een bepaalde thuiszorgorganisatie. Dat betekent niet automatisch dat die ook door de verzekering van je naaste wordt vergoed. Check dat dus altijd goed. Als er sprake is van langdurige zorg, is het goed om na te gaan of de zorgorganisatie die je uitzoekt ook via het zorgkantoor is gecontracteerd.

Als je het advies krijgt om een Wlz indicatie aan te vragen, zoek altijd uit welke effecten dat heeft voor de continuïteit van de zorg of de hoogte van de eigen bijdrage. Een indicatie voor de eigen bijdrage kun je  op de site van het CAK uitrekenen. 

Kwaliteit van Zorg

Als de kwaliteit van de geleverde zorg per keer verschilt of als er sprake is van onvoldoende opgeleid personeel, kan dat leiden tot fouten.  

-> Wat kan je doen? Eigenlijk zou dit niet mogen voorkomen, maar het kan door bijvoorbeeld personeelstekort wel eens gebeuren. Trek in dat geval altijd direct aan de bel. Wordt je klacht niet goed opgepakt, kan je via een klachtenprocedure van de thuiszorgorganisatie een klacht indienen. Als de situatie niet wordt opgelost, is het verstandig om in overleg met de verzekeraar een andere zorgorganisatie in te schakelen. 

Als je vindt dat er te weinig zorg wordt ingezet, vraag dan aan de wijkverpleegkundige waarom dat zo is. Vraag gerust door of er manieren zijn om dit anders te organiseren, zodat het wel past bij de wensen van je naaste. Als je de mogelijkheid hebt om zelf kosten te betalen, zijn er particuliere zorgorganisaties die je wellicht beter kunnen helpen.
Wellicht is er ook een mogelijkheid om met een persoonsgebonden budget wel een particulier organisatie of een team van zzp’ers in te huren.

Privacy

Zeker als er meerdere zorgverleners betrokken zijn, kan het zijn dat de privacy van je naaste geschonden wordt. 

-> Wat kan je doen? Vraag altijd na hoe de procedures qua privacy zijn geregeld. Volgens de AVG is elke organisatie verplicht extra zorgvuldig om te gaan met gezondheidsinformatie. Er moet een verantwoordelijke functionaris zijn. Gegevens moeten opgeslagen worden in een afgeschermde omgeving. Gevoelige informatie, zoals bijvoorbeeld BSN-nummers, mogen niet zomaar voor iedereen zichtbaar zijn. Bij klachten kun je handelen zoals hierboven beschreven. Maak eventueel een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Aanschaf van hulpmiddelen 

Thuiszorgmedewerkers hebben vaak ervaring en expertise in het herkennen van behoeften en het adviseren over geschikte hulpmiddelen. Soms kan hun advies dwingend overkomen. 

-> Wat kan je doen? Als je je onder druk gezet voelt om een hulpmiddel aan te vragen, is het belangrijk om dit te bespreken met de thuiszorgorganisatie of je zorgverlener.

Je naaste heeft als cliënt het recht om zelf te beslissen of hij het advies wil opvolgen. Je bent dus niet verplicht om iets aan te schaffen. Maar soms kan een hulpmiddel een zorgverlener wel helpen om bepaalde handelingen uit te voeren. Denk aan wassen in bed waarbij voor de zorgverlener een hoog-laagbed nodig is. Zoek ook uit wie de kosten draagt. Soms worden hulpmiddelen vergoed door de zorgverzekeraar of vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Thuiszorgorganisaties kunnen je vaak informeren over deze mogelijkheden.

locked-article

Gesloten artikel

Dit artikel kan je alleen lezen als je bij ons een account hebt