De intake bij een thuiszorgorganisatie
Zorg & ondersteuning
21-02-2024
3 min
Het krijgen van thuiszorg begint heel vaak bij het intake gesprek. In dit artikel lichten we toe hoe dit proces zo makkelijk mogelijk kan verlopen.
Het stappenplan
Tijdens de intake bij de thuiszorg worden de behoeften, wensen en de zorgsituatie van je naaste in kaart gebracht. Dit helpt bij het opstellen van een zorgplan dat is afgestemd op de specifieke behoeften van je naaste. Het is verstandig dat jij als mantelzorger zicht hebt op dit gehele proces.
- Aanmelding: De aanmelding voor thuiszorg kan op verschillende manieren plaatsvinden. Dit kan gebeuren via een verwijzing van een huisarts, specialist, ziekenhuis of doordat je je naaste zelf aanmeldt bij de thuiszorgorganisatie. Houd er rekening mee dat thuiszorgorganisaties een wachtlijst kunnen hebben.
- Voorbereiding: De thuiszorgorganisatie zal aangeven welke documenten tijdens het gesprek nodig zijn. Meestal word je gevraagd een episodenlijst (samenvatting van notities) bij de huisarts op te vragen en een recent overzicht van medicatie, dat je bij de huisarts kan opvragen. Bespreek daarnaast met je naaste welke wensen er zijn, zodat hierover geen onduidelijkheden bestaan tijdens het gesprek.
- Kennismaking en informatie: Tijdens de intake wordt er kennisgemaakt tussen de wijkverpleegkundige, je naaste en eventuele -andere- mantelzorgers. De wijkverpleegkundige legt uit wie zij zijn, welke diensten ze aanbieden en hoe het zorgproces eruit zal zien.
- Gezondheidssituatie: De meeste tijd tijdens het gesprek wordt besteed aan de gezondheidssituatie van naaste. Dit omvat medische geschiedenis, huidige gezondheidsproblemen, medicijngebruik (zorg alvast voor een correcte en complete medicatielijst), mobiliteit, voeding, en andere onderwerpen die gaan over de gezondheid.
- Zorgbehoeften: De wijkverpleegkundige wil graag inzicht krijgen in de specifieke zorgbehoeften van je naaste. Dit kan persoonlijke verzorging omvatten, zoals hulp bij wassen en aankleden, maar ook verpleegtechnische handelingen of andere ondersteuning, afhankelijk van de situatie.
- Leefomstandigheden: De wijkverpleegkundige kijk ook naar mogelijke aanpassingen die nodig zijn in huis. Het zou kunnen dat ze hier hulp bij vraagt van een ergotherapeut.
- Zorgplan: Op basis van de verkregen informatie wordt een zorgplan opgesteld. Dit plan beschrijft welke zorg en ondersteuning er geboden zal worden en op welke manier.
- Samenwerking en communicatie: Er wordt afgesproken hoe de samenwerking tussen je naaste, de mantelzorgers en de thuiszorgorganisatie zal verlopen. Duidelijke communicatie is hierbij van groot belang. Hierbij mag jezelf ook aangeven wat voor jullie wel en niet haalbaar is.
Het is dus een interactief proces waarbij zowel de wijkverpleegkundige als jij en je naaste de gelegenheid hebben om vragen te stellen en informatie te delen. Het doel is om een zorgplan te maken waar je wat aan hebt!