Hoe kun je mobiliteitshulpmiddelen aanvragen?
Veilig langer thuis
01-03-2024
2 min
Het regelen van de juiste mobiliteitshulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een aangepaste fiets of scootmobiel, is voor jou als mantelzorger van onschatbare waarde.
Wanneer jouw naaste zich niet langer zonder ondersteuning kan voortbewegen, sta je soms voor een grote uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat jouw naaste zelfstandig kan blijven functioneren en welke mogelijkheden heb je via de zorgverzekering of gemeente om de nodige hulpmiddelen te verkrijgen?
De zoektocht naar passende mobiliteitshulpmiddelen
Je wilt natuurlijk dat degene voor wie jij zorgt, zoveel mogelijk mobiel blijft. Dat komt de onafhankelijkheid en het welzijn ten goede. Maar de aanschaf van een rolstoel of een scootmobiel kan een flinke investering zijn. Hoewel niet alle hulpmiddelen worden vergoed, zijn er gelukkig regelingen die je hierbij kunnen ondersteunen.
Mogelijkheden via de zorgverzekering
Als je hulpmiddelen nodig hebt voor behandeling, verpleging, revalidatie of verzorging, dan biedt de zorgverzekering voor een beperkt aantal mobiliteitshulpmiddelen dekking vanuit het basispakket.
Het is aan te raden hiervoor de polisvoorwaarden te raadplegen of contact op te nemen met de zorgverzekering welke mogelijkheden je verzekering biedt. Het kan zijn dat er aan de goedkeuring voorwaarden worden gesteld, zoals een voorschrift van een behandelende arts.
Toegekende hulpmiddelen worden niet altijd jouw eigendom, het kan zijn dat je ze voor een bepaalde tijd in bruikleen krijgt en na gebruik moet teruggeven.
De rol van de gemeente via de Wmo
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen en andere mensen kunnen ontmoeten. Gemeenten voeren deze wet uit en kunnen dus ondersteuning bieden bij het verstrekken van mobiliteitshulpmiddelen. Lees voor meer informatie over deze regeling en het aanvraagproces ons artikel hierover.
Hoe start je het aanvraagproces?
De eerste stap is meestal het doen van een melding bij het Wmo-loket van je gemeente. Naar aanleiding hiervan wordt een (keukentafel)gesprek gepland, waarin de gemeente moet onderzoeken of, en zo ja, welke ondersteuning het beste past. Tijdens dit gesprek wordt de behoefte aan een hulpmiddel besproken en bekeken welke mogelijkheden er zijn. Let op, je hebt niet zo maar recht op een bepaalde voorziening, de gemeente kan bepalen dat een andere voorziening goedkoper of beter passend is voor de situatie.
Begin de aanvraag op tijd: het proces kan veel tijd in beslag nemen. Na de melding moet de gemeente wettelijk gezien binnen 6 weken het gesprek hebben gevoerd, maar de meeste gemeentes halen deze termijn niet. Daarnaast geldt voor veel hulpmiddelen ook een lange levertijd.
Zorgvuldig kiezen van hulpmiddelen
Bij de keuze van het juiste hulpmiddel is het van belang goed te kijken naar wat past bij de specifieke situatie. Op de site Hulpmiddelenwijzer kun je een omschrijving van veel hulpmiddelen vinden. Denk bij het zoeken aan de mate van mobiliteit die nodig is, de situatie in en om de woning en de dagelijkse activiteiten.
Een behandelaar of arts kan advies geven welke hulpmiddelen en aanpassingen er nodig zijn. Indien er veel en misschien ingewikkelde aanpassingen nodig zijn dan kan je samen met een ergotherapeut of revalidatieteam een rapport voor de gemeente opstellen.
Wanneer je dit als persoonlijk plan bij je melding meestuurt, moet de gemeente hier rekening mee houden.
Wat als je niet in aanmerking komt voor een vergoeding?
Als het aanvragen van hulpmiddelen via de zorgverzekering of de gemeente geen optie blijkt, zijn er altijd nog andere mogelijkheden om de mobiliteit te verbeteren. Je kan hulpmiddelen nieuw kopen bij een hulpmiddelen speciaalzaak bij jou in de buurt of via ons platform in de winkel. Soms zijn hulpmiddelen zelfs verkrijgbaar bij de grotere huishoudspeciaalzaken.
Ook is er veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media of het prikbord bij de supermarkt. Let wel op eventuele service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tips voor het omgaan met mobiliteitshulpmiddelen
Nadat je een geschikt hulpmiddel hebt ontvangen, is het belangrijk om te leren hoe je deze het beste kunt gebruiken en onderhouden. Er is vaak een instructie beschikbaar en soms bieden gemeenten of zorgverzekeraars (verplichte) trainingen aan, bijvoorbeeld bij een fysio- of ergotherapeut.
Het regelen van hulpmiddelen via de zorgverzekering of gemeente kan dus flink wat voeten in de aarde hebben. Maar met een goede voorbereiding en door de juiste stappen te zetten, kom je een heel eind. Mocht je hierbij ondersteuning nodig hebben, neem dan contact op met onze Hulplijn.