Zo snel mogelijk het juiste hulpmiddel
Veilig langer thuis
Zorg & ondersteuning
24-01-2024
3 min
Een plotse verandering in de situatie van je naaste kan ervoor zorgen dat de behoefte aan hulpmiddelen zoals rolstoelen, rollators of aangepaste vervoersmiddelen opeens groot wordt. Je bevindt je in een doolhof van instanties, mogelijkheden en uitdagingen, terwijl de tijd dringt. Wat doe je dan?
Wachtlijst; het kan ook anders
Misschien denk je dat het verkrijgen van een mobiliteitshulpmiddel gepaard gaat met lange wachtlijsten en bureaucratische rompslomp, maar er zijn wegen die naar een snellere oplossing leiden. Soms is het een kwestie van de juiste informatie op het juiste moment krijgen en weten wat wel en wat niet wordt vergoed.
Waar begin je?
Het begint allemaal bij een goed gesprek met de huisarts of een ergotherapeut. Is het hulpmiddel nodig na een operatie in het ziekenhuis: dan zal een therapeut of (transfer)verpleegkundige van het ziekenhuis je hierbij helpen. Zij kunnen je adviseren over welke hulpmiddelen jouw naaste nodig heeft – en hoe je deze snel kunt verkrijgen. Er kan, afhankelijk van de situatie, direct een noodvoorziening worden geregeld terwijl de formaliteiten worden afgehandeld.
Waar aan te vragen?
Sommige hulpmiddelen vraag je aan via je zorgverzekering. In de polisvoorwaarden kun je vinden welke dit zijn en welke voorwaarden er zijn. Bel met een Zorgadviseur van de verzekering van je naaste: zij kunnen je helpen met de juiste informatie en kunnen ook helpen zo snel mogelijk het juiste hulpmiddel te ontvangen. Vaak krijg je een hulpmiddel te leen: dat voldoet voor een tijdelijke situatie en kan ook dienen als overbrugging tot een permanent hulpmiddel is geleverd.
Mobiliteitshulpmiddelen zoals een rolstoel of scootmobiel kunnen via de gemeente worden vergoed, via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Als er met spoed een voorziening nodig is, moet elke gemeente daar een procedure voor hebben. Het kan dan helpen om een huisarts of ergotherapeut te vragen je hierbij te helpen, die kunnen soms meer gewicht in de schaal leggen.
Zelf aanschaffen?
Diverse hulpmiddelen moet je ook zelf aanschaffen omdat daarvoor nooit een vergoeding wordt gegeven. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is de rollator. Daarnaast kan het zelf aanschaffen zorgen voor meer keuzevrijheid en regie, maar ook snelheid.
Je hebt natuurlijk ook altijd de mogelijkheid om hulpmiddelen nieuw te kopen via onze website of bij een hulpmiddelen speciaalzaak bij jou in de buurt. Soms zijn hulpmiddelen zelfs verkrijgbaar bij de grotere huishoudspeciaalzaken.
Ook is er veel tweedehands vraag en aanbod via internet, Marktplaats, Zorgoutlet, sociale media, kringloopwinkels of het prikbord bij de supermarkt. Deze hulpmiddelen zijn vaak goed onderhouden en klaar voor direct gebruik. Een bijkomend voordeel is dat deze optie vaak budgetvriendelijker is.
Let wel op eventuele service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Let op!
Eenmaal gedane uitgaven kan je in de regel niet achteraf laten vergoeden via de gemeente.
Tenslotte
Vergeet in de haast niet om te kijken wat je echt nodig hebt. De juiste afmetingen en specificaties zijn cruciaal. Zorg dat je precies weet wat nodig is om geen tijd te verliezen met hulpmiddelen die uiteindelijk niet blijken te passen of niet voldoen aan de eisen.