Het herkennen van de eerste tekenen van dementie als mantelzorger
Zorg & ondersteuning
24-01-2024
3 min
Zorgen voor een geliefde kan een prachtige, maar tegelijkertijd ook een uitdagende ervaring zijn, vooral als er tekenen zijn van verwaarlozing of cognitieve achteruitgang.
Het vroegtijdig herkennen van de eerste tekenen van dementie kan essentieel zijn om de juiste ondersteuning en zorg te bieden.
Veranderingen in persoonlijke verzorging
Een opvallende verandering in persoonlijke verzorging kan één van de eerste signalen zijn die duiden op dementie. Misschien merk je dat de persoon waarvoor je zorgt zich minder frequent wast, kleding draagt die niet past bij het seizoen of dagelijks leven, of niet langer aandacht besteedt aan kapper- of doktersafspraken.
Gedragsveranderingen en geheugenproblemen
Naast verwaarlozing van persoonlijke verzorging, kunnen subtiele gedragsveranderingen ook indicaties zijn. Misschien worden afspraken vergeten, herhaalt je naaste verhalen of vragen, of legt hij dingen op ongebruikelijke plekken neer. Het is belangrijk om deze veranderingen te noteren en zo nodig te bespreken met een zorgprofessional.
Op de site dementie.nl van Alzheimer Nederland, kun je nog meer signalen terugvinden die kunnen wijzen op beginnende dementie
Hulp en ondersteuning
Als je dergelijke veranderingen waarneemt, kan het overweldigend aanvoelen. Er zijn stappen die je kunt nemen om ondersteuning te krijgen en de situatie hanteerbaar te maken.
Bespreek eerst je zorgen eens met je naaste zelf. Wees er wel alert op dat iemand misschien zelf ook doorheeft dat er iets aan de hand is en dat zij het er moeilijk mee heeft.
Het is niet direct nodig om een diagnose te laten stellen, helaas is dementie een onomkeerbaar proces waar medicijnen niet veel tegen kunnen uitrichten.
Toch kan het prettig zijn om te weten waar je aan toe bent. Daarnaast kunnen dan ook professionals, zoals een casemanager dementie, helpen om zorg te organiseren die passend is.
Diagnose stellen
Voor het stellen van een diagnose kun je terecht bij je huisarts. In gevallen dat het niet helemaal duidelijk is hoe de situatie is, kan de huisarts je naaste doorverwijzen naar een specialist ouderengeneeskunde of geriater voor meer onderzoek.
Bij de praktijk van de huisarts of de geriater zijn vaak verpleegkundigen of assistenten werkzaam die jullie ook verder kunnen helpen om genodigde zorg te organiseren.
Diagnose en dan
Het is niet direct nodig om allerlei zorg in huis te halen wanneer je de diagnose hebt ontvangen. Er is niet van de een op de andere dag iets anders. Het is goed om de situatie te laten doordringen en er met familie en naasten over te spreken.
In praktische zin is dit ook het moment om na te denken over een levenstestament en volmachten (lees hier meer over in onze artikelen over dit onderwerp).
Het is verstandig met de huisarts te overleggen wat er speelt en wat in de toekomst mogelijk nodig is. De huisarts kan vinger aan de pols houden en meedenken over het inzetten van bijvoorbeeld thuiszorg.
Veel gemeentes organiseren bijeenkomsten rondom dementie waar veel informatie over het onderwerp wordt meegegeven en je anderen in je situatie kan ontmoeten. Je kan bij je lokale welzijnsorganisatie hier naar vragen of via de site van Alzheimer Nederland, waar je ook veel informatie vindt.
Extra tip
Houd een dagboek bij van de veranderingen die je waarneemt. Dit kan handig zijn wanneer je gesprekken voert met zorgprofessionals en helpt om een compleet beeld te geven van de situatie.