Financiële veranderingen bij verhuizing naar een verpleeghuis
Wetgeving & financiën
Zorg & ondersteuning
24-01-2024
3 min
Overweegt jouw dierbare een verhuizing naar een verpleeghuis? Dan staat er naast de zorg voor welzijn en veiligheid ook een financiële verandering op stapel. We geven je graag inzicht welke financiële aspecten hierbij komen kijken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Een verhuizing naar een verpleeghuis kan emotioneel beladen zijn. Wanneer je zorgt voor een familielid of een naaste, wil je dat alles goed geregeld is. Naast de emotionele zaken zijn er ook praktische en financiële zaken waar aangedacht moet worden. Waar moet je allemaal aan denken bij een dergelijke overgang?
Wet langdurige zorg en eigen bijdrage
Het is belangrijk om te weten wat de Wet langdurige zorg (Wlz) inhoudt. Deze wet biedt zekerheid voor langdurige, intensieve zorg in een zorginstelling. De kosten hiervoor worden gedekt vanuit de Wlz en vanuit de eigen bijdrage van de bewoner. De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van inkomen en vermogen en kan dus per situatie verschillen. Op de website van het Centraal administratie kantoor (CAK) kun je een berekening maken van de eigen bijdrage.
Bij een verhuizing naar een verpleeghuis is het zaak om samen met de zorginstelling en eventueel een financieel adviseur de financiële gevolgen door te nemen. Een overzicht van inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden is onontbeerlijk. Vergeet niet dat bepaalde kosten, zoals die voor persoonlijke verzorging en behandeling, gedekt worden door de Wlz. Echter, extra voorzieningen als een ruimere kamer of specifieke zorgbehoeften kunnen extra kosten met zich meebrengen.
Wijziging financiële situatie
Daarnaast kan de verhuizing gevolgen hebben voor toeslagen of uitkeringen. Partners gaan op verschillende adressen wonen, wat invloed heeft op het inkomen of het huis wordt verkocht, wat weer invloed heeft op het vermogen. Er zijn ook regelingen voor het behouden van een eigen huis tijdens het eerste halfjaar van opname in een instelling. Het is raadzaam je hierin te verdiepen om niet ineens voor verrassingen te komen staan.
Ben je bang dat de eigen bijdrage te hoog wordt? Er zijn mogelijkheden om herziening of vermindering aan te vragen als de bijdrage niet overeenkomt met de financiële situatie. Ook bestaan er bepaalde subsidies en vergoedingen.
Het is dus essentieel om samen met je naaste en eventueel een professionele partij de financiële aspecten goed in kaart te brengen. Maak een checklist van wat geregeld moet worden en welke instanties betrokken zijn. Denk aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK) voor de berekening van de eigen bijdrage, maar ook aan de belastingdienst en andere financiële instellingen.
Onze partner Zicht op Geld is gespecialiseerd in het ondersteunen bij dit soort situaties. Klik hier voor meer informatie.