Zorgen voor een kind met zorgvraag
Oog voor jezelf
Zorg & ondersteuning
30-01-2024
3 min
Zorgen voor een kind met een zorgvraag is een waardevolle én intense taak. Het vergt veel van je tijd, liefde en energie. Hoe zorg je ervoor dat het niet te veel wordt?
Complexe situatie
Zorgen voor een kind met specifieke behoeften is niet eenvoudig. De continue zorg en wisselende eisen kunnen een behoorlijke druk op je schouders leggen. Waarbij de praktische zorg eigenlijk slechts het topje van de ijsberg is.
Er zijn talloze instanties waar je mee te maken kan krijgen. Meestal moet je ook jaarlijks opnieuw indicaties en voorzieningen aanvragen. Het regelen van afspraken, het bijhouden van medicatie, het anticiperen op veranderingen en het constant schakelen tussen al deze taken kan soms zwaarder wegen dan de fysieke zorg.
Misschien ga je ook gebukt onder het feit dat je kind het zo moeilijk heeft en vind je het moeilijk om eventuele andere kinderen de aandacht te geven die ze nodig hebben?
Niet zo gek als de balans tussen zorg, werk en je tijd voor jezelf soms verstoord raakt.
Mogelijke oplossingen
Gelukkig zijn er oplossingen en opties die de druk een beetje kunnen verlichten. Een eerste stap zou kunnen zijn om het netwerk rondom jou en je kind in kaart te brengen: wie zijn mogelijk beschikbaar om je regelmatig, of af en toe te ondersteunen? Denk bijvoorbeeld aan familieleden, vrienden of buren. Om je te helpen de situatie en de hulp daarvoor in kaart te brengen zou je een familiegroepsplan kunnen opstellen. Op deze pagina vind je een voorbeeld en uitleg hoe het in te vullen Slimme lijst: Familiegroepsplan - Per Saldo (pgb.nl)
Een andere optie is het inschakelen van professionele hulp in en om het huis. Denk aan thuiszorg. Daarnaast kunnen gespecialiseerde zorgaanbieders die ervaring hebben met kinderen met een specifieke zorgvraag, ook een oplossing zijn.
En misschien is het een idee om te kijken of er technologieën beschikbaar zijn of aanpassingen in huis die je dagelijks leven vergemakkelijken?
Hoe pak je dit aan
Om te beginnen kun je bij het Centrum voor Jeugd en Gezin terecht. In elke gemeente begeleiden zij ouders met vragen. Zij kunnen je helpen om de beste hulp te vinden en een plan op te stellen.
Neem ook contact op met het loket voor Jeugdzorg in je gemeente. Meestal vind je informatie daarover op de website van je gemeente, zie hiervoor onze Wmo Wegwijzer. Als je hier niet uitkomt, kan onze hulplijn je verder helpen.
De jeugdconsulenten van de gemeente denken mee hoe je gezinssituatie het best ondersteund kan worden.
Bespreek open tegen welke problemen je aanloopt, zodat jullie samen een goed ondersteuningsplan kunnen opstellen. Zo’n plan wordt regelmatig bijgesteld (meestal jaarlijks).
Wanneer er veel lichamelijke verzorging nodig is, die boven het gebruikelijke gaat, kan je (professionele) hulp krijgen vanuit de zorgverzekering. Raadpleeg hiervoor de huisarts.
Let op!
Wat wordt er bedoeld met ‘gebruikelijke hulp’? Dat is de zorg die je aan elk kind zou verlenen, ook als hij of zij geen speciale aandacht nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan het aankleden van een kind van 2 jaar. Bedenk van tevoren goed welke hulp en zorg extra nodig is, zodat je je hulpvraag goed kan onderbouwen.
Zoek steun
Er zijn veel groepen en forums waar ervaringen en tips uitgewisseld worden. In ons artikel over lotgenoten voor ouders die voor een kind zorgen, geven we diverse links. Ook vind je hier veel informatie: Waar vind ik hulp voor mijn kind van 4-18 jaar? | Rijksoverheid.nl. Het kan helpen om te weten dat je niet alleen staat. Onze mantelzorgmakelaars helpen je graag om een juiste lotgenotengroep te vinden. Bel onze hulplijn!