Voor welke problematiek is de Jeugdwet bedoeld?
Wetgeving & financiën
Zorg & ondersteuning
17-09-2024
3 min
De Jeugdwet biedt gemeenten de mogelijkheid om maatwerk te leveren, zodat jullie gezin de ondersteuning krijgt die jullie nodig hebben. Maar voor wat voor soort problemen kun je bij welk loket terecht?
Als gezin kun je met verschillende problemen te maken krijgen waarbij de Jeugdwet een passende oplossing kan bieden. Enkele van deze problemen zijn:
Opvoedingsproblemen
Gedragsproblemen bij kinderen: Kinderen hebben gedragsproblemen zoals agressie, ongehoorzaamheid of problemen op school, die door jullie als ouders moeilijk zelf opgelost kunnen worden.
Opvoedingsonzekerheid: Jullie hebben behoefte aan begeleiding of advies om je kinderen op een gezonde manier groot te brengen.
Oplossing
De eerste stap is naar het Centrum voor Jeugd en Gezin. Zij kunnen je bij dit soort problemen verder helpen en eventueel ook andere professionals inschakelen. Je kunt ook op school informeren of er hulp mogelijk is zoals een zorgcoördinator of schoolmaatschappelijk werker.
Psychosociale problemen:
Geestelijke gezondheidsproblemen: Kinderen en jongeren kunnen kampen met psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie of ADHD, waarbij specialistische zorg nodig is.
Ruzies en conflicten binnen het gezin: Aanhoudende conflicten of communicatieproblemen binnen het gezin kunnen leiden tot een gespannen thuissituatie.
Oplossing
Ook hiervoor kun je bij het Centrum voor Jeugd en Gezin terecht. Wanneer je je zorgen maakt over de geestelijke gezondheid van je kind, kun je natuurlijk ook je huisarts raadplegen. Die kan weer doorverwijzen naar een gespecialiseerde zorgverlener. Ook de school kan met jullie meedenken.
Maatschappelijke problemen
Armoede of financiële problemen: Als gezinnen in armoede leven of schulden hebben, kan dat stress en problemen opleveren die ook de kinderen beïnvloeden.
Gezinsleden met een beperking: Als een van je kinderen kampt met een lichamelijke of geestelijke beperking, kunnen je als ouders overbelast raken. Daardoor kan er behoefte zijn aan vervangende zorg of andere vormen van ondersteuning.
Oplossing
Bij financiële zorgen is het eventueel mogelijk om via schoolmaatschappelijk werk hulp te krijgen, zodat je kinderen er minder van merken. Wanneer je hulp ontvangt van de gemeente, is het verstandig om na te gaan welke hulp er voor je kinderen beschikbaar is. Er zijn vaak verschillende ‘potjes’ voor dergelijke situaties. Wanneer een van je kinderen veel zorg nodig heeft, heeft dit ook invloed op de andere kinderen. Veel organisaties bieden dan hulp via zogenaamde ‘brussen’-programma’s. Kijk in onze Wmo-Wegwijzer wat er in jouw gemeente mogelijk is.
Ontwikkelingsproblemen:
Leer- en ontwikkelingsachterstanden: Kinderen die een achterstand hebben in hun ontwikkeling, bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking of autisme, kunnen baat hebben bij gespecialiseerde begeleiding of onderwijs.
Oplossing
Hier zijn twee mogelijkheden: als het gaat om problemen bij de algemene (sociale) ontwikkeling, biedt de gemeente hulp vanuit de Jeugdwet. Bij problemen met leren moet de school ondersteunen. Goed overleg is dus belangrijk. In de Jeugdwet is bepaald dat de gemeente de regie voert. Vraag dus om een multidisciplinair overleg, waarbij zowel school als de gemeente betrokken is, zodat er direct zaken goed afgestemd kunnen worden.
Bel gerust met onze mantelzorgmakelaars van de hulplijn voor meer informatie of om te overleggen als je niet precies weet waar je terecht kan.