Een veiliger thuis met de juiste huisaanpassingen
Veilig langer thuis
18-01-2024
3 min
Een veilig en comfortabel thuis is voor iedereen van belang, maar dit geldt des te meer wanneer je zorgt voor een naaste met een fysieke beperking of een chronische ziekte.
Door de omgeving aan te passen aan hun behoeften, kan in veel gevallen zelfstandig wonen langer mogelijk blijven.
Maar waar begin je met de aanvraag voor huisaanpassingen en hoe zorg je dat deze veranderingen ook daadwerkelijk gerealiseerd worden?
De noodzaak van huisaanpassingen herkennen
Het is belangrijk om vroegtijdig te erkennen dat je dierbare extra ondersteuning nodig heeft in de woonomgeving.
Misschien merk je dat het traplopen moeilijker gaat, of dat de badkamer niet meer veilig gebruikt kan worden zonder aanpassingen. Deze knelpunten zijn signalen dat het tijd is om na te denken over huisaanpassingen.
Om te voorkomen dat je onnodig veel kosten gaat maken of zaken over het hoofd ziet is het verstandig om een deskundige mee te laten kijken welke aanpassingen het meest doelmatig zullen zijn. Je kunt hiervoor een ergotherapeut inschakelen.
Je kunt via deze link een ergotherapeut vinden.
Tip:
Een ergotherapeut wordt standaard vergoed vanuit de ziektekostenverzekering en in principe heb je hier geen verwijzing voor nodig, overleg wel met de ergotherapeut of zij een contract met de zorgverzekering van je naaste hebben.
Soms vergoeding via gemeente mogelijk
Niet gebruikelijke aanpassingen zoals bijvoorbeeld een traplift of drempelaanpassingen kunnen aangevraagd worden bij de gemeente en vergoed worden vanuit de WMO.
Let op!
Houdt er rekening mee dat je hiervoor vaak wel een maandelijkse eigen bijdrage voor de WMO moet gaan betalen.
Een ergotherapeut kan je ook helpen een aanvraag te doen en kan beargumenteren waarom dit nodig is zodat de kans groter is dat de vergoeding toegewezen wordt.
In andere artikelen bespreken we het aanvraagproces voor een WMO indicatie en via onze Wmo Wegwijzer kun je makkelijk het Wmo loket voor jouw woonplaats terugvinden.
Niet alle noodzakelijke aanpassingen worden altijd vergoed. Veel zaken in de badkamer, zoals bijvoorbeeld beugels in de douche of een douchezitje of hulpmiddelen zoals een rollator zul je zelf moeten aanschaffen, omdat dit gebruikelijke aanpassingen of hulpmiddelen zijn. In onze winkel vind je diverse dergelijke artikelen om direct aan te schaffen.
Wanneer bouwkundige aanpassingen nodig zijn, is het van belang of de woning van jezelf is, of dat je huurt. Neem altijd vooraf contact op met je verhuurder en bespreek dit ook met de Wmo consulent.
Bij veel of grote aanpassingen in kan de gemeente ook beslissen dat het beter is om te verhuizen naar een gepastere woning. Is bij een eigen woning je badkamer bijvoorbeeld al 20 jaar oud, of zijn er veel aanpassingen nodig, dan kan een beslissing zijn dat aanpassing gebruikelijk onderhoud van je woning is of dat een verhuizing een beter passende oplossing is en zal de gemeente niets vergoeden.
Kleine aanpassingen, groot gemak
Soms kun je met kleine aanpassingen al heel veel gemak ervaren. Bijvoorbeeld door met een simpel systeem alle lampen via een afstandsbediening of een timer te laten schakelen zodat je naaste niet meer hoeft te bukken om dat ene schemerlampje in de hoek van de kamer aan te moeten doen en daarbij wellicht te vallen.
Ook de gordijnen kun je met kleine aanpassingen automatisch openen en laten sluiten.
Mensen die slecht ter been zijn kunnen ook heel veel gemak ervaren van een automatische voordeur opener. Wel belangrijk om daarbij een stukje veiligheid in te bouwen met bijvoorbeeld een camera of spreeksysteem zodat je weet wie er voor de deur staat.
Voor de meer digitaal handige mensen zijn er ook mogelijkheden dit soort dingen helemaal te automatiseren en te bedienen via Google of een app op je telefoon.
Lees ons artikel voor meer handige tips over aanpassingen die je zelf kan doen.