Zorggenoot

De spagaat van de thuiszorg

Zorg & ondersteuning

Schema

30-01-2024

Klok

2 min

Afbeelding van het artikel

De thuiszorg is een belangrijke schakel waardoor je naaste thuis kan blijven wonen en niet alle zorg op jouw schouders terecht komt. Maar het lijkt er soms op dat de thuiszorg haastig is en veel zorg bij jou en naaste terug legt.

Omgaan met de beschikbare tijd

Helaas is het zo dat veel thuiszorgmedewerkers onder hoge tijdsdruk staan. Het gevolg: de tijd voor de eigenlijke zorg lijkt steeds meer onder druk te staan. Belangrijk om hier te begrijpen is dat de Zorgverzekeringswet (Zvw) een kader schept, maar dat de uitvoering gedaan wordt door een zorgorganisatie. Je kunt dus vanuit de wet nog zo in je recht staan; als er geen zorg beschikbaar is moet er creatief nagedacht worden over oplossingen. Ook zijn er landelijke richtlijnen die van invloed zijn.

De soms kille werkelijkheid

Neem bijvoorbeeld de situatie van mevrouw Zwart, waar de thuiszorg zichtbaar gehaast de medicatie overhandigt en amper tijd heeft voor een kort gesprek. Of denk aan de alleenstaande meneer Pieters. Zijn enige dagelijkse sociale contact is de thuiszorg. Maar de wijkverpleegkundige heeft het zo druk dat het haar niet altijd lukt om even betrokken te zijn. Deze voorbeelden tonen hoe waardevol maar ook hoe beperkt de interactie met zorgverleners kan zijn.

Hoe kan het tij gekeerd worden?

Er zijn wel mogelijkheden om de kwaliteit van de zorgmomenten te verbeteren, zoals het aanmoedigen van zorgorganisaties om de roosterplanning te optimaliseren. Ook is het belangrijk dat de wijkverpleegkundigen zelf goede ondersteuning krijgen om hun eigen werkstress te verminderen.

Maar zij kunnen het niet alleen oplossen. In steeds meer situaties wordt er gekeken welke fysieke zorg vervangen kan worden voor zorg die op afstand plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld doordat de wijkverpleegkundige beeldbelt met je naaste en op afstand kijkt dat je naaste zijn medicijnen inneemt.

Het is soms even wennen, maar de zorg is door dit soort oplossingen nog steeds heel waardevol. Door samen te werken aan een beter begrip en betere communicatie tussen mantelzorgers, zorgverleners en zorgorganisaties kan er stap voor stap gewerkt worden aan de kwaliteit van de zorg.

locked-article

Gesloten artikel

Dit artikel kan je alleen lezen als je bij ons een account hebt