Zorggenoot

De alleskunner in huis: welke taken doe je als mantelzorger allemaal?

Oog voor jezelf

Zorg & ondersteuning

Schema

11-03-2024

Klok

3 min

Afbeelding van het artikel

Heb je je ooit afgevraagd hoe het dagelijks leven eruitziet voor iemand die de zorg voor een dierbare op zich neemt? Mantelzorgers zijn van alle markten thuis, en vaak doet deze rol een beroep op vaardigheden waarvan je nooit wist dat je die had.

Bijna vijf miljoen mantelzorgers in Nederland

Bijna één op de drie volwassenen is mantelzorger! Zij hebben vaak veel taken die soms lijken op een fulltime job naast hun eigen baan en privéleven. De mantelzorgers coördineren, regelen en offeren veel op zonder dat ze daar altijd erkenning voor krijgen.

Een mantelzorger zijn, betekent vaak dat je bezig bent met een diversiteit aan taken en verantwoordelijkheden. Denk hierbij aan:

  • Persoonlijke verzorging: Assisteren met wassen, aankleden en eten.
  • Medisch beheer: Afspraken plannen, medicatie beheren en meegaan naar de dokter.
  • Huishoudelijke hulp: Schoonmaken, boodschappen doen, koken en eventuele reparaties in en om het huis.
  • Emotionele steun: Luisteren en er simpelweg zijn voor een goed gesprek of een schouder om op uit te huilen, vaak telefonisch en op alle tijden.

Stel je voor dat je elke ochtend begint met het helpen van je moeder met aankleden en medicijnen. Daarna snel het huis opruimt, zorgt dat er een gezonde maaltijd op tafel staat en ondertussen ook nog balans moet vinden in je eigen leven.

Hoe houd je overzicht?

Gelukkig zijn er manieren om als mantelzorger het leven iets gemakkelijker te maken.

Het opstellen van een schema kan bijvoorbeeld helpen om overzicht te houden. Ook kun je apps gebruiken om met andere naasten het werk te verdelen.

Naast Whatapp, waarin je een groep kan aanmaken met andere naasten, kun je apps zoals CarenZorgt of de regelapp van Nettie gebruiken om met een groep de taken te verdelen en informatie te delen. Vergeet trouwens niet je naaste voor wie jullie zorgen hierbij te betrekken!

Ook het inschakelen van professionele hulp voor bepaalde taken kan een deel van de druk wegnemen. Wees niet bang om hulp te vragen; niemand kan alles alleen.

Kom je als mantelzorger handen tekort, overweeg dan de volgende punten:

  • Maak gebruik van online platforms voor het managen van medische informatie.
  • Vraag anderen in het sociaal netwerk van je naaste of zij ook taken kunnen over nemen.