Zorggenoot

Betrokkenheid van mantelzorgers bij de zorg na verhuizing naar een verpleeghuis

Veilig langer thuis

Zorg & ondersteuning

Schema

28-01-2024

Klok

3 min

Afbeelding van het artikel

De betrokkenheid en inzet van mantelzorgers bij de zorg die thuis geboden wordt is vaak onmisbaar. Maar wat gebeurt er als de persoon voor wie je zorgt naar een verpleeghuis verhuist onder de Wet langdurige zorg (Wlz)? Hoe kun je als mantelzorger betrokken blijven en wie neemt de beslissingen met betrekking tot zorg en medicatie? In dit artikel informeren we je hierover.

Zorg in het verpleeghuis

Bij de overstap naar een verpleeghuis treden vaak vragen op over zorg en bijvoorbeeld medicatie inname of voeding. Maar ook over de nieuwe invulling van jouw rol als mantelzorger. De zorg en medicatie is gewoonlijk de verantwoordelijkheid van het medisch personeel in het verpleeghuis, maar dit betekent niet dat je als mantelzorger buitenspel staat. Het bewaren van een goede band met zorgprofessionals en regelmatig overleg plegen is cruciaal om de beste zorg voor je naaste te waarborgen.

MDO

Het multidisciplinair overleg (MDO) is het moment waarop de zorgprofessionals het zorgplan bespreken en beslissingen nemen over de zorg en ondersteuning van je naaste. Je kunt aangeven dat je hierbij aanwezig wil zijn, om ook jouw persoonlijke ervaringen met hen te delen. Jouw inbreng, als ervaren mantelzorger die de behoeften en wensen van zijn/haar naaste goed kent, is zeker waardevol hierbij. Je kunt natuurlijk ook vragen om naderhand het verslag van dit overleg te krijgen; zodat je op de hoogte bent van wat er besproken is.

Het is belangrijk te weten dat de specialist ouderengeneeskunde (of een geriater) of de huisarts verbonden aan het verpleeghuis doorgaans degene is die het medicatiebeleid bepaalt. Echter, dit betekent niet dat er geen ruimte is voor inspraak.

Om je een beeld te geven, hierbij het voorbeeld van mevrouw Jansen, wiens moeder onlangs naar een verpleeghuis is verhuisd. Ze was gewend om haar moeder's medicijninname thuis te beheren en maakte zich zorgen over hoe dit zou gaan in het nieuwe woonzorgcentrum. Door haar deelname aan deze gesprekken, kon zij haar moeders wensen duidelijk maken. Zo bleef zij betrokken bij het besluitvormingsproces en werd haar moeders medicatie regime met succes aangepast aan de nieuwe omgeving.

Samenwerking tussen mantelzorgers en zorgprofessionals

Tips om deze goed te laten verlopen en betrokken te blijven zijn de volgende:

  • Houd het logboek bij over je naaste, dan zie je wat er speelt;
  • Communiceer regelmatig met je contactpersoon binnen de organisatie;
  • Wacht niet af; neem proactief contact met hen op wanneer je vragen hebt.

De betrokkenheid van mantelzorgers zoals jij draagt niet alleen bij aan de kwaliteit van zorg, maar ook aan het welzijn en de gemoedsrust van je naaste. Realiseer je dat deze verandering, waarbij je een deel van de zorg voor je naaste aan anderen over moet laten, moeilijk voor jou kan zijn. Maar besef ook dat zorgprofessionals en mantelzorgers hetzelfde doel delen: de beste zorg voor degenen die hen dierbaar zijn.

locked-article

Gesloten artikel

Dit artikel kan je alleen lezen als je bij ons een account hebt