Zorggenoot

Bezwaar maken tegen een beslissing van de gemeente

Wetgeving & financiën

Schema

31-01-2024

Klok

3 min

Afbeelding van het artikel

Het is natuurlijk mogelijk dat je het niet eens bent met de beslissing die de gemeente neemt naar aanleiding van je verzoek om ondersteuning. Je kunt dan bezwaar en vervolgens ook beroep aantekenen tegen de beslissing. 

Meer informatie over het aanvragen van een voorziening vind je hier voor de Wmo en hier voor de Jeugdwet.

Hieronder beschrijven we hoe dit in zijn werk gaat. Hoewel er veel is dat je zelf kan doen, is het bij complexe zaken zeker aan te raden juridisch advies in te winnen.

Bezwaar maken

Ben je het niet eens met de beslissing die de gemeente nam? Je kunt bezwaar aantekenen als je vindt dat de gemeente de situatie bijvoorbeeld niet goed heeft onderzocht. Het is belangrijk om binnen 6 weken bezwaar te maken, door dat in een brief aan de gemeente te laten weten. Soms kan het ook via een digitaal loket. Bezwaar maken per email kan niet.

Tip:

De gemeente moet je de beslissing altijd op schriftelijk meedelen. Laat een Wmo-medewerker je mondeling weten dat iets niet wordt toegekend? Vraag om een schriftelijke bevestiging, dit heet dan een beschikking. Ook een negatief advies in een ondersteuningsverslag, of een aanbod dat je niet passend vindt, is niet altijd een beslissing. Vraag ook dan om een schriftelijke beschikking.

Volg onderstaande stappen als je bezwaar wil maken:

1. Bezwaarschrift beslissing Wmo of Jeugdwet

Je schrijft een brief (bezwaarschrift) aan de gemeente die de beslissing heeft genomen. Hierin geef je aan waarom je het niet eens bent met de beslissing.  Dit moet je binnen 6 weken na de dagtekening van de beslissing (beschikking) doen. Buiten deze termijn zal het bezwaar niet meer in behandeling worden genomen.

Geef in feitelijke termen aan waarom je het niet eens bent, probeer hier emoties buiten te laten. Schrijf bijvoorbeeld dat een bepaald medisch advies niet in de overweging is meegenomen, en niet dat het ‘niet eerlijk’ is.

Je hoeft in het bezwaar nog niet diep op de bezwaren in te gaan, om te voldoen aan de termijn van 6 weken is het voldoende om te schrijven dat je bezwaar maakt en dat je in een aanvullend schrijven in zal gaan op de gronden waarop je bezwaar maakt. Hier kun je dan hulp voor inschakelen van een jurist, bijvoorbeeld via je rechtsbijstand verzekering of via een juridisch loket van de gemeente.

2. Gemeente heroverweegt beslissing

De gemeente moet binnen 6 weken een beslissing nemen op je bezwaarschrift. (Deze termijn kan met 6 weken verlengd worden.) De gemeente zal haar besluit opnieuw overwegen. In de uiteindelijke beslissing moet de gemeente aangeven waarom zij tot het besluit is gekomen.

Beroep bij de rechtbank tegen beslissing van de gemeente

Ben je het niet eens met de beslissing van de gemeente op je bezwaarschrift? Dan kan je in beroep gaan bij de rechtbank. Hiervoor heb je weer 6 weken de tijd. De termijn geldt vanaf het moment dat u het besluit op je bezwaarschrift kreeg. Voor een beroepsprocedure betaal je vaak griffierechten.

Aan een beroep zitten ook weer allerlei specifieke vormeisen. Het dan ook bij deze fase zeker aan te raden om een advocaat in te schakelen om je hierbij te helpen.

Hoger beroep tegen een beslissing van de rechtbank

Tenslotte kan je nog in hoger beroep gaan tegen een beslissing van de rechtbank. Dit doe je bij de Centrale Raad van Beroep.

Meer informatie over bezwaar en beroep vind je in deze publicatie.

locked-article

Gesloten artikel

Dit artikel kan je alleen lezen als je bij ons een account hebt