Zorggenoot

Video: Valpreventie, tips en adviezen

Veilig langer thuis

Schema

30-01-2024

Klok

3 min

Vallen kan grote gevolgen hebben. In deze video worden tips gegeven om vallen te voorkomen en hoe je weer veilig overeind kunt komen.

Iedere 7 minuten valt er een 65 plusser. Een op de drie valpartijen eindigt in het ziekenhuis met botbreuken, kneuzingen of hersenletsel. En per dag overlijden gemiddeld 4 ouderen aan de gevolgen van vallen. Een val kan dus ernstige gevolgen hebben. Het voorkomen van vallen kan veel leed voorkomen.

Door het ouder worden of door een aandoening vermindert de kracht en het evenwicht. Vaak gaat ook de conditie achteruit bij het stijgen van de leeftijd en gaan zicht- en gehoorklachten een rol spelen.

Opstaan, lopen en fietsen worden daardoor minder veilig. Buiten de lichamelijke veranderingen spelen ook andere factoren een rol. De omgeving, medicijngebruik, risicogedrag en angst kunnen ook het risico op vallen vergroten.

Wat te doen als iemand is gevallen?

⁠⁠Probeer dan te achterhalen hoe en waarom dat is gebeurd. Dit kan een volgend ongeluk voorkomen. Een ergotherapeut en fysiotherapeut kunnen ondersteunen bij het zoeken naar risicofactoren. Zij zijn er ook voor adviezen over woning aanpassingen, veilig bewegen en trainen van vaardigheden. Zij kunnen de juiste loophulpmiddelen adviseren, zodat de ouder -ook met minder balans- veilig kan wandelen. Deelname in het verkeer moet ook veilig blijven voelen. Als er problemen zijn met het evenwicht op de fiets, vraag de therapeut dan advies over veiligere manieren om te kunnen blijven fietsen.

locked-article

Gesloten artikel

Dit artikel kan je alleen lezen als je bij ons een account hebt