Veilig van A naar B
Veilig langer thuis
01-03-2024
3 min
Mobiliteit speelt een centrale rol in de zorg voor een naaste. Als mantelzorger is het vaak een uitdaging om ervoor te zorgen dat degene die je verzorgt, gemakkelijk en veilig van A naar B kan komen. Of het nou gaat om een rit naar het ziekenhuis, de dagbesteding of een familiebezoek, goede mobiliteit kan een wereld van verschil maken in jullie dagelijks leven.
De uitdagingen en de oplossingen
Er zijn veel mobiliteitsuitdagingen die kunnen variëren van afhankelijkheid van rolstoelen tot verminderd zicht, die bijvoorbeeld het gebruik van eigen- of openbaar vervoer ingewikkeld maken. Het is dan ook essentieel om te bekijken welke vorm van vervoer het best past bij jullie specifieke situatie.
Wanneer je naaste ouder wordt, of een voortschrijdende aandoening heeft, kan het gebruik van een auto niet meer voldoende veilig zijn. Dit grijpt natuurlijk ernstig in op de zelfstandigheid van je naaste, wanneer zij niet meer zelfstandig van A naar B kunnen reizen.
Wanneer de eigen auto geen optie is, lijkt het openbaar vervoer een goede tweede keus. Het biedt ook de mogelijkheid om zelfstandig te reizen. Maar dit kan gepaard gaan met onvoorziene moeilijkheden. Denk bijvoorbeeld aan drukke treinen, ingewikkelde busroutes of toegankelijkheidsproblemen bij stations en haltes. Het vergt vaak flink wat planning en levert niet altijd de gewenste flexibiliteit.
Vervoer op maat
Hier komt vervoer op maat om de hoek kijken, een vorm van vervoer die speciaal is ingericht om te voldoen aan individuele behoeften.
Vervoer op maat wordt ook wel Wmo-vervoer genoemd, een vervoersvoorziening die vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning wordt geregeld. De Wmo-vervoersvoorziening is er om te zorgen dat alle burgers mee kunnen blijven doen in de samenleving en zelfstandigen kunnen blijven (wonen). Het is bedoeld voor mensen die hun eigen vervoer niet meer zelfstandig of met behulp van familie of vrienden kunnen organiseren.
Elke gemeente organiseert dit op zijn eigen manier. Je kan hiervoor een aanvraag doen bij het Wmo loket. Er kunnen extra voorwaarden van toepassing zijn, zoals de bestemming van het vervoer. Dit moet namelijk gericht zijn op zogenaamd sociaal vervoer, dus wel voor bezoeken aan een gezellige middag in een buurthuis, maar niet voor een afspraak in het ziekenhuis.
Lees voor meer informatie over het aanvragen van een een voorziening voor vervoer op maat ons artikel over de Wmo.
Voor vervoer op maat via de Wmo geldt meestal een eigen bijdrage die ongeveer zo hoog is als de kosten voor openbaar vervoer.
Naast het vervoer op maat hebben veel gemeentes ook een buurtbus of zijn er lokale initiatieven met vrijwilligers. De gemeente of de lokale welzijnsorganisatie kan je hierover goed informeren.
Soms zijn er ook financiële tegemoetkomingen mogelijk voor vervoer op maat. Denk aan subsidies of kortingsregelingen die de kosten kunnen drukken. Dit kan veel zorgen wegnemen en de mobiliteit van jouw naaste aanzienlijk verbeteren.
Organiseer het samen
In het geval dat geen van de bovenstaande opties haalbaar lijkt, kun je overwegen om een netwerk van vrienden en familie te organiseren die kunnen helpen met het vervoer. Dit kan een flexibele en persoonlijke oplossing zijn, en ook het sociale aspect speelt hierbij een positieve rol.
Vraag voor vervoer naar activiteiten zoals kerkbezoek eens of andere bezoekers uit de buurt je naaste kunnen helpen, vaak is er meer mogelijk dan je denkt!
Ten slotte, vergeet niet dat het plannen van mobiliteit ook een mogelijkheid is om de wereld van jouw naaste te vergroten, ondanks beperkingen. Het biedt vrijheid en het gevoel van zelfstandigheid dat zo waardevol is. Denk dus in mogelijkheden en wees creatief. En voor extra advies en ondersteuning, staan wij altijd klaar om je verder te helpen.