Zorggenoot

Gezonde voeding is niet altijd makkelijk

Zorg & ondersteuning

Schema

25-01-2024

Klok

2 min

Groente gestapeld

Voeding vormt de basis van onze gezondheid. Zeker wanneer er sprake is van ziekte of herstel, is goede en aangepaste voeding essentieel.

Het belang van aangepaste voeding

Voeding vormt de basis van onze gezondheid. Zeker wanneer er sprake is van ziekte of herstel, is goede en aangepaste voeding essentieel. Het kan echter complex zijn om altijd rekening te houden met de combinatie tussen lekker en gezond eten én de invloed van bijvoorbeeld medicijnen.

Bij specifieke medische omstandigheden kan een arts of diëtist advies geven over een passend dieet. Maar er komt best veel bij kijken om dit ook echt onderdeel van de dagelijkse routine van te maken. Daar komt vaak meer bij kijken dan het volgen van een lijstje met do's en don’ts. De uitdaging is vooral om de voedingsadviezen af te stemmen op de persoonlijke voorkeuren en de levensstijl van de persoon voor wie je zorgt.

Samenwerken met een zorgteam

Gelukkig hoef je niet in je eentje alle antwoorden te vinden. Je kunt hulp vragen aan een diëtist. Deze wordt uit de basisverzekering vergoed. Je kan je huisarts vragen je door te verwijzen. Zij adviseren en helpen je bij het samenstellen van een dieet.

Let op!

Niet alle diëtisten hebben een overeenkomst met de verzekering gesloten. Vraag dus altijd goed na welke voorwaarden gelden, meestal kan de diëtist je daarover informeren. Je kan ook de verzekering van je naaste hierover raadplegen.

Het invoeren van een nieuw dieet gaat het best stap voor stap. Begin met kleine veranderingen en bekijk regelmatig of de verandering werkt. Zo niet dan pas je het aan. Als het wel werkt kun je de volgende kleine verandering toevoegen. Het plezier in eten houden is namelijk ook erg belangrijk.

Naast een dieet kan het ook belangrijk zijn te letten op medicijninname in combinatie met de eetmomenten. Het is belangrijk hierover bijsluiters te raadplegen of navraag te doen bij de apotheek.

Praktische tips voor mantelzorgers

  • Maak een weekmenu samen met de diëtist

  • Experimenteer met recepten binnen de dieetrichtlijnen

  • Zorg voor regelmatige afspraken met je naaste en met de diëtist om het dieet te evalueren

  • Noteer en bespreek de voorkeuren en afkeuren van je naaste

  • Kijk of er vergoedingen mogelijk zijn voor dieetadvisering via de zorgverzekering van je naaste. In veel gevallen zijn hiervoor mogelijkheden. 

locked-article

Gesloten artikel

Dit artikel kan je alleen lezen als je bij ons een account hebt