Eenzaamheid na het verlies van je partner
Oog voor jezelf
24-01-2024
2 min
Het overlijden van een partner is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in iemands leven. Wanneer de eerste en meest hectische tijd achter de rug is, kun je je erg eenzaam voelen.
De meeste mensen in jouw omgeving gaan na een tijdje weer door met hun eigen leven en ritme, terwijl jouw leven er opeens heel anders uitziet en opnieuw ingericht moet worden. De behoefte en verbinding en steun is juist dan meer dan ooit voelbaar.
Nieuw sociaal netwerk
Omgeven door vrienden, familie, kennissen en collega’s lijkt het ongewoon om je eenzaam te voelen, toch? Maar echte verbinding ontstaat wanneer je je gesteund voelt in elk aspect van je rouwverwerking. De koffieochtenden met een vriend kunnen troost bieden, maar wat als de gesprekken stagneren? Het opbouwen van een sociaal netwerk dat aansluit bij de nieuwe werkelijkheid vereist meer dan alleen aanwezigheid. Neem deel aan gemeenschapsgroepen of verenigingen die zich richten op je persoonlijke interesses en hobbies. Daar vind je vaak lotgenoten die ook zoeken naar een nieuwe invulling van hun leven. Of het nu gaat om boekenclubs, wandelgroepen, of kunstklassen: gemeenschappelijke interesses vormen een sterke basis voor nieuwe vriendschappen. Dit hoeft overigens niet altijd in persoon te gebeuren. Online gemeenschappen bieden ook mogelijkheden om te verbinden met gelijkgestemden van over de hele wereld. Dit kan laagdrempelig zijn en biedt tegelijkertijd een gevoel van verbondenheid die fysieke grenzen overstijgt.
Begeleiding om je hierbij te helpen
Als je het moeilijk vindt om de eerste stappen te zetten, zijn er begeleiders en rouwcoaches die kunnen helpen. Je kunt hier zelfs al terecht voor begeleiding en ondersteuning voordat je partner overlijdt. Zij reiken de handvatten aan die nodig zijn om je pad aan te ontdekken en te volgen. Een gesprek met een professional kan inzicht bieden in eigen behoeften en mogelijkheden, waardoor je bewuster en gerichter nieuwe contacten kunt leggen. Vraag eens bij je huisarts na, wat voor soort hulpverlening in jouw situatie passend kan zijn. Je kan ook eens contact opnemen met een lokaal welzijnscentrum. Daar zijn ook vaak medewerkers die kunnen meedenken over het vergroten van je sociale kring.
Wat belangrijk blijft gedurende deze zoektocht, is het luisteren naar je eigen behoeften. Zoek je een groot sociaal netwerk of geef je de voorkeur aan een paar diepe en betekenisvolle relaties? Hou voor ogen dat rouwverwerking voor iedereen een persoonlijk en ander traject is en het van belang is om dicht bij jezelf en je eigen verwerkingsproces te blijven.