Zorggenoot

Ben ik mantelzorger?

Zorg & ondersteuning

Schema

06-11-2023

Klok

5 min

Afbeelding van het artikel

Maar liefst 1 op de 4 werknemers in Nederland combineert mantelzorg met werk. Ze zorgen voor iemand die langdurig ziek is, een beperking heeft of om een andere reden hulp nodig heeft. 

Of jij je ook mantelzorger voelt bepaal je natuurlijk gewoon zelf. Toch zijn er volgens de definitie van het Sociaal Cultureel Planbureau maar liefst 5 miljoen mantelzorgers in Nederland.  

‘Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners zijn meegenomen. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’.’ 

Activiteiten van een mantelzorger

Die gebruikelijke hulp, dat is wat je normaal gesproken doet in een gezamenlijk huishouden. Jullie doen samen de boodschappen en houden het huis schoon. Een sinaasappeltje voor de ander persen als je partner ziek is heet dus geen mantelzorg. De administratie die je voor je ouder bijhoudt als dat zelf niet meer lukt is dat wel.  

Is dit wat je doet? Bij mantelzorg denk je misschien aan zorgtaken, zoals hulp bij het wassen en persoonlijke verzorging. Toch gaat het net zo goed om andere alledaagse taken. Die taken zijn op zichzelf niet zo ingewikkeld of tijdrovend, en je ‘doet ze gewoon’ voor de ander. Als het zich opstapelt gaat het uiteindelijk om mantelzorg.

Je kunt denken aan taken zoals: 

  • De administratie, omdat het zelf niet (meer lukt
  • Maaltijden maken en/of samen eten
  • Boodschappen doen en opbergen
  • Gezelschap houden, telefonisch of door erheen te gaan
  • Meegaan naar doktersafspraken
  • Schoonmaken en huishoudelijke taken
  • De tuin bijhouden
  • Vervoer bieden of regelen

Help je met wassen, aankleden en douchen of verzorg je een stoma, een wond of dien je medicijnen toe? Ook dan gaat het om mantelzorg.   Mantelzorg overkomt je. De meeste mensen pakken stukje bij beetje meer taken op. Dat gaat lang goed, maar vroeg of laat wordt het lastiger om alle ballen in de lucht te houden. 

Moet je de zorg voor jouw partner, een ouder of een andere naaste combineren met je werk? En met je privéleven met vrienden, sporten en wat je allemaal nog meer doet? Ongemerkt slokt de zorg vaak veel van je tijd op, zeker ook als je dingen moet regelen met instanties en organisaties. 

Je doet het vrijwillig, maar daar kies je niet bewust voor. En daar kiest jouw partner, ouder of naaste ook niet voor. Toch pakken jullie het met elkaar op. Zo goed en zo kwaad als dat gaat. 

Bovendien ‘moet’ jij het wel oppakken, omdat anders niemand het doet, toch? Ook bestaat het risico dat jouw naaste erop gaat rekenen. Je kunt eigenlijk geen ‘nee’ zeggen en die naaste wil misschien alleen nog maar door jou geholpen worden. Het valt dan niet mee om dat nog te veranderen.    

Let op!

Niemand kan je verplichten om mantelzorg te verrichten. Mocht de gemeente hier dus op aandringen, kun je grenzen stellen. Bel gerust met onze Zorggenoot hulplijn (085 - 401 68 67) als we hierover kunnen meedenken.

Houd jezelf gezond als mantelzorger

Maar, hoe lang houd jij alle ballen nog in de lucht?  

Onderzoek laat zien dat 64% van de werkende mantelzorgers te weinig tijd voor zichzelf en voor ontspanning heeft. 40% ervaart zelfs lichamelijke klachten. Vooral werknemers die moeite hebben met het combineren van mantelzorg met taken bij hun werkgever ervaren meer gezondheidsklachten (5x meer) en melden zich vaker ziek (8x meer) dan werknemers voor wie de combinatie beter is geregeld. 

Als je een paar keer per week of zelfs nog vaker voor iemand anders zorgt heeft dat grote impact. Dat houd je een tijdje vol, maar als het onduidelijk is hoe lang het gaat duren, kan het een zware belasting worden, los van of jij jezelf als mantelzorger ziet of niet. 

Het is belangrijk om activiteiten voor jezelf te houden, ga bijvoorbeeld een uurtje sporten, een stuk fietsen of wandelen. Ook het bespelen van een muziek instrument kan ontspannen: je bent dan even met je gedachten met iets anders bezig namelijk.

Pas erop dat je niet al je vakantiedagen opmaakt aan zorgtaken, je hebt de vakantie voor je zelf ook nodig. Wanneer dit lastig wordt, ga dan in gesprek met je werkgever over de verschillende verlof mogelijkheden.

Hulp bij het zorgen voor een naaste

Bij Zorggenoot zijn we er voor jou. Ook als jij je geen mantelzorger voelt. 

Dus had je jouw leven lekker in balans, met familie, vrienden, een baan en een leuk sociaal leven? Sinds er iets gebeurde met je partner, ouders of een andere naaste veranderde dat. De taken stapelen zich op, werk en privé.  

We begrijpen dat het een stap is om dit met collega’s of een leidinggevende te delen. Werk is werk en privé is privé, toch? Wel is het verstandig om aan te geven dat je er extra taken bij hebt. Ook jouw werkgever heeft daar voordeel van, omdat niemand er iets mee opschiet als jij straks uitvalt. 

Hoe ga je het gesprek aan met jouw werkgever? En wie kan jou helpen met het geregel, met vragen die je hebt of op een andere manier? Stel jouw werkgever voor aan Zorggenoot. Wij bieden de oplossing waar jij en 1 op de 4 van je collega’s naar op zoek zijn. Stel via het contactformulier aan ons je vragen, dan nemen we snel contact met je op, of bel met 085 - 401 68 67.