Een goed alarmeringssysteem geeft rust
Veilig langer thuis
31-07-2024
3 min
Je bent niet altijd in de buurt als er iets gebeurt. Terwijl snelle hulp soms echt van levensbelang is. Gelukkig bestaan er alarmeringssystemen die het verschil kunnen maken.
De wetenschap dat - bij een val of andere urgente situatie - direct hulp beschikbaar is, kan jou als mantelzorger rust geven. Maar: welke systemen zijn? Wat kosten ze? En heb je recht op een vergoeding?
Hoe kies je een alarmeringssysteem?
Alarmeringssystemen variëren van eenvoudige, met de hand te bedienen alarmknoppen tot geavanceerde apparaten, die in geval van nood automatisch hulpdiensten oproepen. Soms is een simpele alarmknop voldoende. En soms wil je juist een systeem met valdetectie of ruimtelijke oriëntatie. Hoe kies je een alarmeringssysteem? Het moet passen bij de levensstijl en specifieke behoeften van degene voor wie je zorgt.
Vraag jezelf af:
- Hoe mobiel is de persoon voor wie je zorgt?
- Is degene regelmatig alleen?
- Zijn er gezondheidsrisico's om rekening mee te houden?
- Kan hij of zij het alarm zelfstandig bedienen of zijn er cognitieve beperkingen?
- Is een GPS-functie wenselijk?
- Is het wenselijk dat het alarm gekoppeld wordt aan een centrale of zijn er voldoende naasten die op het alarm kunnen reageren?
Welke opties zijn er?
- Bij een basisalarmsysteem kun je met één druk op de knop een noodoproep doen. Zo’n persoonlijk alarm draag je rond de nek of pols. Sommige toestellen zijn uitgerust met GPS-trackers. Via een app en met de opdracht ‘vind’ kan de locatie van het alarm worden bepaald. Let op: deze apparaten moeten wel opgeladen worden. Kijk hier om verschillende basisalarmsystemen te vergelijken.
- Een andere optie is een personenalarm via de zorgverzekeraar of gemeente. Bij alarmering is er direct contact met een alarmcentrale. Zo nodig belt de centrale met vooraf ingestelde contactpersonen, zoals de thuiszorg of een hulpdienst. Dit is vooral fijn als je als mantelzorger niet in de buurt woont of niet altijd beschikbaar bent. Je betaalt meestal een abonnementstarief. Klik hier om een aanvraag te doen. Meer informatie over personenalarmering vind je hier.
- Onder de naam zorgdomotica bestaan bewegingssensoren die een alarm uitzenden zodra iemand valt. Dit is vooral handig voor mensen met een verhoogd valrisico. Deze technologie is nog wel betrekkelijk nieuw.
Kosten en vergoedingen: wat kun je verwachten?
De kosten voor een alarmeringssysteem hangen af van het soort en de toegepaste technologie. Vaak betaal je eenmalig voor de aanschaf en sluit je dan een abonnement af.
Sommige verzekeringen en gemeenten bieden een vergoeding als er sprake is van een respectievelijk medische of sociale noodzaak. Het is de moeite waard om uit te zoeken of er via de zorgverzekering of via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bij de gemeente van je naaste een vergoeding mogelijk is.
Let op!
Let goed op dat het alarmapparaat altijd binnen handbereik is. Veel ongelukken gebeuren in de badkamer. Meestal kun je het alarm niet omhouden onder de douche. Zorg ervoor dat het apparaatje ergens laag bij de grond kan worden neergelegd of opgehangen voor het geval iemand tijdens het douchen valt.
Tips voor een goede start
- Begin met een risico-inventarisatie om te bepalen over welke functies het alarmeringssysteem moet beschikken.
- Vergelijk verschillende aanbieders met elkaar. Let daarbij ook op verborgen kosten en de contractduur. Weet dat een langdurig contract altijd eindigt wanneer degene voor wie het contract bedoeld is, overlijdt.
- Check mogelijke vergoedingen van zorgverzekeraars en gemeente.
- Test het systeem zorgvuldig na installatie. Zorg ervoor dat alle betrokkenen weten hoe het alarm werkt. Heeft iedereen een sleutel om binnen te komen?
Tenslotte:
Heb je nog vragen, of wil je even sparren over de mogelijkheden, bel dan gerust onze Hulplijn.