Zorg jij voor een naaste?

Wij helpen je met het bewaken van de balans tussen werk en mantelzorg. Je kunt contact opnemen met de Zorggenoot Hulplijn omdat je werkgever dit mogelijk maakt. 

Voor medewerkers

Hoe helpt Zorggenoot jou?

Wellicht vraag je je af hoe wij jou kunnen helpen? Als je voor een naaste zorgt, komt daar vaak meer bij kijken dan je in eerste instantie door hebt. Het filmpje hiernaast laat je zien wat er gebeurt, waar je mee te maken krijgt en wat we voor je kunnen betekenen. Herken je dit? Neem contact met ons op en wij helpen jou verder met je vragen.

De voordelen

Wat kun je verwachten van de Zorggenoot hulplijn?

  • Wij hebben aandacht voor jou en geven je praktische tips en adviezen
  • Wij geven je informatie over verschillende vormen van hulp en ondersteuning
  • Wij helpen je met het regelwerk en bij lastige gesprekken met instanties
  • Samen met jou zoeken we naar een goede balans tussen je eigen leven, mantelzorg en werk
  • Wij zijn er als je een vraag hebt of een luisterend oor nodig hebt, vanaf het eerste moment

Wat kun je verwachten van de Zorggenoot hulplijn?
Wat kun je verwachten van de Zorggenoot hulplijn?

Bel de Zorggenoot hulplijn

We helpen je om je hulpvraag concreet te maken en denken mee over oplossingen.
Openingstijden
  • Maandag
    09:00 - 17:00
  • Dinsdag
    09:00 - 19:00
  • Woensdag
    09:00 - 17:00
  • Donderdag
    09:00 - 19:00
  • Vrijdag
    09:00 - 17:00
Wil je liever dat wij jou bellen? Vul dan het contactformulier in. Wij bellen je binnen twee werkdagen terug.
Vul het contactformulier in085 - 401 68 67

Lees meer over mantelzorg

Bekijk alle artikelen
Indicatie aanvragen: hoe werkt dat eigenlijk?
indicatie
18 april 2023
6 min
Welke soorten zorgverlof zijn er voor medewerkers?
zorgverlof
18 april 2023
6 min
Hoe kunnen lotgenoten mij helpen?
lotgenoten
28 juni 2023
2 min
Bekijk alle artikelen
Test je belasting

Krijg inzicht in de impact van je zorgtaken

Zonder dat je er erg in hebt kunnen de mantelzorgtaken zwaar gaan wegen. Ook al voel je je geen mantelzorger, de zorg voor een naaste is mooi en kan tegelijk een belasting zijn. Het kan helpen om inzicht te krijgen in de mate waarin je je belast voelt.

Neem voor de uitslag van deze test contact op met de medewerkers van de Zorggenoot Hulplijn. Wij denken ook met je mee hoe je kan voorkomen dat de belasting zwaarder wordt of om deze zelfs te verlichten.

Krijg inzicht in de impact van je zorgtaken
Naar de testKrijg inzicht in de impact van je zorgtaken
Wmo Wegwijzer

Ontdek de mogelijkheden voor ondersteuning van jouw gemeente

De Wmo regelt dat de gemeente je naaste helpt met voorzieningen om langer thuis te blijven wonen, maar ook met ondersteuning voor jou als mantelzorger. Elke gemeente vult dit op een andere manier in. Daarom is het soms onduidelijk waar je moet zijn met je vraag.

De Wmo Wegwijzer helpt je snel en overzichtelijk de mogelijkheden en diensten die binnen jouw gemeente beschikbaar zijn te vinden.

Ontdek de mogelijkheden voor ondersteuning van jouw gemeente
Naar de WMO wegwijzerOntdek de mogelijkheden voor ondersteuning van jouw gemeente
Voorgestelde partner

Help het huis veilig te maken met Zlimthuis

Ontdek hoe jouw naaste veilig en zorgeloos thuis kan blijven wonen met de handige woontest van onze partner Zlimthuis. Beantwoord de vragen over de woning en ontvang een persoonlijk rapport vol adviezen en tips om de woning veiliger te maken.

Neem de eerste stap naar een geruststellende leefomgeving en ontdek hoe je de juiste aanpassingen kunt doen.

Help het huis veilig te maken met Zlimthuis
Start de woontestHelp het huis veilig te maken met Zlimthuis
Vaak gevraagd

Ons antwoord op jouw vragen

Zorggenoot maakt het jou graag zo makkelijk mogelijk. Daarom geven we hieronder alvast antwoord op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met de Hulplijn, dan helpen we je daar graag verder.

Voor opname in een verpleeghuis, moet een indicatie zijn afgegeven voor de Wet Langdurige Zorg. Hiervoor moet de gezondheidssituatie van je vader zo zijn, dat hij 24 uur per dag zorg in de nabijheid nodig heeft. Je kan hier niet alvast vooraf op inschrijven. Dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn om verzorging voor je vader te regelen. Bij de Hulplijn werken ervaren mantelzorgmakelaars die kunnen helpen om de situatie in kaart te brengen en je te informeren over de mogelijkheden. We kunnen ook praktisch helpen met formulieren en aanvragen wanneer dit nodig is. Neem hiervoor contact op met de hulplijn via het formulier op de website of via telefoonnummer 085 - 401 6867.

Gebruikelijke zorg is de hulp die in redelijkheid mag worden verwacht van de echtgenoot, ouders, inwonende kinderen of andere huisgenoten. Denk hierbij aan de zorg en opvoeding van gezonde kinderen, een paar dagen zorgen voor een zieke partner of helpen in het huishouden als iemand lichamelijke klachten heeft.

De aanwezigheid van een partner kan een reden zijn voor de gemeente om een voorziening in de WMO niet toe te kennen, zoals bijvoorbeeld huishoudelijke hulp. Het is dus altijd belangrijk om te beargumenteren waarom een partner niet in staat is om hulp te verlenen.

Wanneer de partner mantelzorger is, kan dat bijvoorbeeld zijn om overbelasting te voorkomen omdat hij/zij al veel (niet gebruikelijke) zorgtaken heeft opgepakt.


Als iemand in je omgeving ziek is geworden, kun je kortdurend zorgverlof opnemen. Langdurend zorgverlof is om iemand in je omgeving te verzorgen die langere tijd hulpbehoevend of ziek is.

Het moet gaan om iemand voor wie je langere tijd zorgt en de zorg moet noodzakelijk zijn. Verder mag er niet iemand anders zijn die de zorg kan opnemen.

Het is belangrijk om hierover goed overleg te hebben met je leidinggevende, in elk geval moet je zo snel mogelijk melden dat je het verlof nodig hebt.

In een levenstestament legt iemand vast wie zijn/haar financiële, medische en persoonlijke zaken zal regelen alshij/zij dit zelf niet meer kan. Er wordt ook meestal vastgelegd op welke manier die persoon dat moet doen. Het is een manier om regie te kunnen houden. Het is overigens heel belangrijk dit met alle naasten te bespreken, zodat je als mantelzorger weet wat wordt verwacht en wie welke taken mag uitvoeren voor een naaste. Zo kunnen moeilijkheden binnen families worden voorkomen.

Nee dat mag een gemeente wettelijk niet doen. Er is ook een gerechtelijke uitspraak gedaan dat de gemeente een mantelzorger niet kan verplichten taken voor zijn naaste te doen. Er zal wel worden gevraagd welk sociaal netwerk iemand heeft en worden onderzocht hoe deze zouden kunnen helpen. Als hulp er niet mogelijk is, dan is de gemeente verplicht mee te denken over een manier waarop de belemmeringen van zijn bewoner kunnen worden opgelost.

Respijtzorg betekent dat iemand de zorg overneemt van de mantelzorger. Bijvoorbeeld als de mantelzorger op vakantie gaat, of als hij of zij de zorg tijdelijk niet aan kan. Ook logeren of dagopvang is een vorm van vervangende zorg die de mantelzorger ontlast. Het kan gaan om professionele zorg, maar ook vrijwilligerszorg.


Veel mensen die zorgen voor een naaste doen dit met liefde. Tegelijkertijd lopen ze aan tegen de complexe regels in de zorg. Onze mantelzorgmakelaars kennen de weg in de zorg en kunnen je dan ook hierbij helpen. We nemen de tijd om de situatie in kaart te brengen en geven veel informatie waar je mee verder kan. Wanneer het nodig is, kunnen we helpen bij het invullen van formulieren of voorbereiden van gesprekken.

We proberen je zo direct mogelijk verder te helpen. Wanneer dat nodig is, plannen we een uitgebreide intake afspraak via Teams. Dat kan fijn zijn wanneer je meerdere vragen hebt of de situatie ingewikkeld is. We maken dan een plan van aanpak samen met jou, waarin we afspreken wat je zelf oppakt en wat wij voor jou uitzoeken. Je houdt altijd zelf de regie natuurlijk.

Wanneer je contact met ons opneemt, informeren we daarover je werkgever niet. Wij vinden het namelijk belangrijk om je privacy te bewaken.

Stel je vraag aan ons

Benieuwd naar de mogelijkheden? Laat je gegevens achter en dan nemen we contact met je op.

Met het verzenden van mijn gegevens ga ik akkoord met de

algemene voorwaarden

van Zorggenoot en heb ik kennisgenomen van de

privacy verklaring

.