Alle artikelen

Het verzuim onder medewerkers neemt toe: wat kan er aan de hand zijn?

verzuim
werk en mantelzorg
herken de mantelzorger
Voor werkgevers
20-04-2023
4 min
article background

Merk je aan bepaalde medewerkers dat ze hun overuren vaker meteen opnemen of eigenlijk nooit meerdere vakantiedagen opbouwen? Bellen ze in hun pauze vooral voor privézaken of heb je gewoon het idee dat er misschien meer speelt? Als het verzuim onder medewerkers toeneemt kan er natuurlijk van alles aan de hand zijn. 

In een groeiend aantal gevallen gaat het om de mantelzorg die medewerkers verlenen. Ze zorgen voor hun partner, ouder(s), kinderen of andere naasten. Soms is dat een uurtje in de week of misschien eenmalig, maar vaak ook gaat het om meerdere uren per week gedurende een (veel) langere periode. 

Wat kun je als HR-manager of werkgever doen als je merkt dat het verzuim toeneemt? Wij zetten voor je op een rij wat er aan de hand kan zijn. En hoe je het bespreekbaar kunt maken, om in overleg te zoeken naar een passende oplossing.   

Het verzuim neemt toe 

Als het verzuim van een medewerker toeneemt kan dat komen door de (mantel)zorg die ze aan naasten verlenen. Medewerkers die ook mantelzorger zijn verzuimen twee keer zo vaak als hun collega's die geen mantelzorg verlenen. Bij 48% van de werkende mantelzorgers is de zorg die zij voor een naaste hebben is de voornaamste oorzaak van gezondheidsklachten. Hier ligt een flinke uitdaging voor jou als werkgever.  

Angst voor de carrière  

Dat het verzuim onder mantelzorgende medewerkers toeneemt is een belangrijk teken aan de wand. Toch valt het niet altijd mee om dit te herkennen of vast te stellen, omdat medewerkers er lang niet altijd makkelijk over spreken. 

Veel medewerkers ervaren angst voor hun carrière(perspectief) of vinden het gewoon lastig om over privézaken te spreken. Ze proberen de reguliere uren te blijven werken, en gebruiken hun vrije tijd om toch voor de naaste te kunnen zorgen. 

Met name medewerkers die lange werkweken maken en intensieve (mantel)zorg verlenen houden dat over het algemeen niet lang vol. Zo’n 17% gaat uiteindelijk toch minder werken, en 7% stopt na 2 jaar zelfs helemaal met werken.  

Samen in gesprek 

De mantelzorg heeft op die manier enorme gevolgen voor medewerkers, net als voor de organisaties waar zij werken. De uitval loopt enorm op, en in aanloop daar naartoe neemt de productiviteit zienderogen af. 

Het blijkt ontzettend belangrijk om als HR-manager of leidinggevende de drempel te verlagen om hierover met de medewerker in gesprek te gaan. Er zijn verlofregelingen beschikbaar voor medewerkers die (mantel)zorg verlenen en met de juiste ondersteuning vanuit de werkgever beperkt dit het verzuim en de uitval. Sterker nog, door al in een vroeg stadium met elkaar in gesprek te gaan ontstaat er een goede basis voor meer duurzame productiviteit. Neem daarom de tijd om met de medewerker in gesprek te gaan, stel vragen over de situatie en geef aan dat het in jullie beider belang is om er samen een geschikte oplossing voor te vinden.  H3 3 tips als het verzuim toeneemt door mantelzorg Blijken medewerkers waaronder het verzuim toeneemt inderdaad mantelzorg voor een naaste te verlenen? Met 3 handige tips voer je een fijn gesprek, om daarmee samen naar een oplossing te zoeken: 

  • Neem de tijd en vraag  Het is belangrijk om goed de tijd te nemen voor een medewerker. Stel daarbij allereerst vragen over de situatie, zonder de medewerker te verplichten (te veel) in detail te treden.  

  • Bied hulp  Geef aan welke hulp er beschikbaar is, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Laat de medewerker merken dat hij of zij er hierin niet alleen voor staat. 

Tip:
Benieuwd naar de mogelijkheden buiten de organisatie? Onze deskundigen vertellen je graag meer over welke praktische hulp en ondersteuning er beschikbaar is, speciaal voor mantelzorgers (met een baan).

  

  • Maak concrete afspraken  Maak afspraken over de werktijden, verlofregelingen en bijvoorbeeld het volgende moment waarop jullie elkaar weer even spreken over de situatie.  

 Hulp bij toenemend verzuim 

Merk je dat het verzuim onder medewerkers toeneemt en ben je benieuwd wat er aan de hand kan zijn? Misschien gaat het om mantelzorg, ondanks dat medewerkers zichzelf wellicht niet als mantelzorger zien of daar liever (nog) niet over praten. Neem contact op met onze Hulplijn op 085 - 401 68 67 of boek een demo, zodat we je kunnen laten zien hoe we je verder kunnen helpen. 

 

  

In gesprek over mantelzorg 

Benieuwd naar de mogelijkheden om jouw organisatie (mantel)zorg vriendelijk te maken? Ontdek wat jij kunt doen, tijdens een gesprek met ons, zodat we je kunnen uitleggen wat er mogelijk is en wat andere bedrijven al voor hun medewerkers doen. Boek een demo op de website of bel onze Hulplijn op 085 401 68 67. 

Neem contact op

Ook interessant

Bekijk alle artikelen
Hoe vind je de mantelzorgers in jouw organisatie!
werk en mantelzorg
20 april 2023
5 min
Goed werkgeverschap voor mantelzorgers: Zo doe je dat als werkgever
goed werkgever
20 april 2023
3 min
Bekijk alle artikelen