Alle artikelen

Ervaringen met Zorggenoot: Zorggenoot past goed bij ons streven naar vitaliteit en veerkracht

werkgever
ervaring
Voor werkgevers
28-06-2023
3 min
article background

“Als een medewerker met een vergelijkbare situatie worstelt zou ik Zorggenoot zo weer voorstellen,” concludeert Marion Flierman tevreden. Ze is bij ZZG Zorggroep uit Groesbeek verantwoordelijk voor de wijkverpleging. “We zijn een grote organisatie, maar ik probeer steeds in gesprek te blijven met de wijkverplegers. Zodra ik merk dat ze ergens tegenaan lopen geef ik aan welke mogelijkheden er voor ze zijn.” 

De aanpak die ze beschrijft past binnen het plan Vitaal en Veerkracht van haar werkgever. Die hecht daar veel waarde aan, iets dat ze enorm waardeert. “Je wilt als werkgever goed zijn voor je personeel. Daarom doe je er alles aan om mensen gezond en vitaal te houden. Dat kost geld, maar het levert ook ontzettend veel op. Dat geldt voor de medewerker, net als voor de organisatie door eventuele uitval te voorkomen.” 

‘Als ik de keuze had zou ik willen stoppen’ 

Marion trok aan de bel toen een van haar medewerkers haar aangaf vanwege veel mantelzorg te willen stoppen als ze de keuze zou hebben. “Ik heb toen personeelszaken benaderd. Die gaf aan dat Zorggenoot mogelijk kon helpen.” Ze heeft het de medewerker voorgesteld. “Daar moest ze even over nadenken, wat ik goed begrijp. Het gaat vaak om complexe thuissituaties, die heel privé zijn.” 

De medewerker vond het spannend om contact op te nemen en de eerste afspraken te maken. “Zorggenoot heeft dat goed opgepakt. Onze medewerker heeft het als een fijn luisterend oor ervaren, bijvoorbeeld om vast te stellen wat er speelde en waar de mogelijkheden lagen. Voor mij was het prettig dat ik met Zorggenoot een handvat kon bieden, om haar te helpen het een en ander in kaart te brengen en specifiek uit te zoeken.” 

De blik van buitenaf 

“Soms is het belangrijk om iemand van buitenaf te betrekken. Als werknemer en werkgever heb je onderling bepaalde verplichtingen. Zorggenoot kon met een blik van buitenaf naar de situatie kijken. Dat heeft goed geholpen om alles objectief in kaart te brengen.” 

Het bleek voor de medewerker mogelijk om 2 uur minder te gaan werken, waardoor er meer ruimte kwam voor mantelzorg. Bovendien kon Zorggenoot helpen bij het vaststellen van beschikbare regelingen. Marion weet niet precies wat er inhoudelijk is afgesproken en geregeld. “Dankzij de hulp van Zorggenoot kon ik er inhoudelijk buiten blijven. Medewerkers mogen met me delen wat ze zelf willen. Als ze dat liever gescheiden houden kan dat dankzij deze oplossing ook.” 

6 waardevolle sessies 

Marion waardeert bovendien de individuele aanpak. “Zorggenoot ging met onze medewerker in gesprek om vast te stellen wat er precies speelde. Op basis daarvan werd er ingeschat dat er 10 sessies nodig zouden zijn om de gewenste duidelijkheid en verlichting te brengen. Dat zijn er uiteindelijk 6 geworden.” 

Die flexibiliteit maakt het wat haar betreft interessant om Zorggenoot ook voor andere medewerkers en situaties in te schakelen. “Ik kan me voorstellen dat ik een medewerker aangeef dat deze mogelijkheid er is. Of dat ik zelf een casus voorstel aan Zorggenoot, om hen te laten beoordelen of zij daar weer mee kunnen helpen.” 

Een extra optie in de waaier 

Ze spreekt zelf van een ‘waaier’ met mogelijkheden om medewerkers te ondersteunen als ze dat nodig hebben. “In sommige gevallen stel ik medewerkers voor om met een psycholoog of een bedrijfsarts te spreken. Ik ben blij dat ik nu ook Zorggenoot kan voorstellen, als dat aansluit bij de specifieke situatie. Het is een extra mogelijkheid in mijn waaier.” 

Ten slotte is ze vooral blij met de waarde die haar werkgever hierin ziet. “De druk op te zorg is enorm. Bovendien pakken medewerkers in de zorg vaak veel mantelzorgtaken op, dus neemt die belasting met de aanstaande vergrijzing alleen maar verder toe. Het is dan heel belangrijk om mensen gezond te houden. Met Vitaal en Veerkracht hebben we daarvoor bij ZZG Zorggroep een concreet plan. Dat er budget is om medewerkers hiermee te helpen is ontzettend waardevol voor hen, en uiteindelijk ook voor onze organisatie.” 

In gesprek over mantelzorg 

Benieuwd naar de mogelijkheden om jouw organisatie (mantel)zorg vriendelijk te maken? Ontdek wat jij kunt doen, tijdens een gesprek met ons, zodat we je kunnen uitleggen wat er mogelijk is en wat andere bedrijven al voor hun medewerkers doen. Boek een demo op de website of bel onze Hulplijn op 085 401 68 67. 

Neem contact op