Alle artikelen

Een werknemer is mantelzorger: dit betekent het voor de werkgever

werk en mantelzorg
Voor werkgevers
20-04-2023
5 min
article background

Zo herken je mantelzorgers als werkgever: een medewerker die bellend wegloopt uit een vergadering, zich afmeldt voor de borrel en tijdens de lunch nog ‘even iets moet regelen’: wat is er aan de hand? De kans is groot dat diegene mantelzorg verleent, voor een ouder of een andere naaste. Door mantelzorg moet iemand allerlei extra ballen hooghouden. Maar, moet jij daar als werkgever iets mee als het gaat om een privésituatie? 

Je bent graag een goede werkgever. Dat betekent dat je nadenkt over het welzijn van werknemers. Als een privésituatie leidt tot stress, minder betrokkenheid of zelfs gemiste werkafspraken gaat dat ook jou als werkgever aan. Sterker nog, het zou zonde zijn om die werknemer er niet bij te begeleiden. Aandacht voor de medewerkers die zorgen voor een naaste draagt namelijk bij aan minder verzuim, minder verloop en meer productiviteit.  

 

Zo ondersteun je mantelzorgers als werkgever

Werkgeverschap kent zo zijn regels. Het Burgerlijk Wetboek verplicht werkgevers in artikel 7:611 om zich als ‘goed werkgever’ te gedragen. In de praktijk komt het erop neer dat je een prettige en veilige werkplek hebt. Voorbeelden hiervan voor mantelzorgers zijn:

  • bied bijvoorbeeld ruimte voor zorgverlof;

  • denk mee over passende roosters;

  • schenk aandacht aan de privé-situatie. 

Die zorgvuldigheid verplicht het meewegen van belangen van werknemers in beslissingen. Aandacht voor de privésituatie speelt daarin een rol. Houd daarbij privacy in gedachten, dus probeer vooral te luisteren en dring niet aan. De zorgvuldigheid vraagt namelijk niet om een gedetailleerd beeld van wat er precies speelt, maar wel om aandacht voor de situatie en hoe je een werknemer daarbij kunt ondersteunen.  

Het verband tussen verzuim en mantelzorg

De mantelzorg die werknemers bieden aan een partner, ouders of andere naasten speelt zich vaak buiten het werk in de privésfeer af. Het is een onderwerp waar velen niet graag over praten op het werk, daarom blijft het vaak buiten beeld. Toch ervaren mantelzorgers die dat niet goed met hun werk kunnen combineren 5x meer gezondheidsklachten en melden zij zich 8x vaker ziek dan medewerkers die zorgtaken en werk met hulp van hun werkgever beter kunnen organiseren. Maar liefst 18% van het verzuim door werknemers heeft te maken met mantelzorg die ze privé bieden. 

Onderzoek door Werk en Mantelzorg laat zien dat 64% van de mantelzorgers die dat slecht kan combineren te weinig tijd voor zichzelf en voor ontspanning heeft. 40% ervaart lichamelijke klachten en 39% overweegt zelfs een andere werkgever. Het valt bovendien op dat 44% een leidinggevende niet op de hoogte brengt en dat 27% er zelfs met collega’s niet over praat. 

Herken de mantelzorger als werkgever

Iedere werknemer probeert werk en privé op een eigen manier te combineren. In de praktijk herken je mantelzorgers aan bijvoorbeeld: 

  • telefoontjes tijdens de lunch of onder werktijd; 

  • regelmatig versnipperd vrij nemen,  

  • geen tijd voor borrels en andere activiteiten. 

Werknemers die de mantelzorg en hun werk moeilijk combineren lopen meer risico op uitval door stress en mentale klachten, net als door lichamelijke klachten als ze een naaste bijvoorbeeld veel moeten tillen. 

Wat is de situatie van de mantelzorger?

Werknemers houden werk en privé in veel gevallen graag gescheiden. Toch is het verstandig om bij de bovenstaande signalen voorzichtig te vragen naar de situatie. Leg uit dat je als goed werkgever graag aandacht hebt voor werknemers die mantelzorgen. Benadruk dat  niemand precies hoeft uit te leggen wat er privé aan de hand is. Een medewerker hoeft nooit over privézaken te vertellen als diegene dat niet wil. Leg in plaats daarvan uit dat er ruimte is om samen een oplossing te zoeken, mocht het lastig blijken om alle ballen tegelijkertijd in de lucht te houden.  

 Voordelen van aandacht investeren in mantelzorgers

Aandacht voor de mantelzorg door werknemers draagt bij aan goed werkgeverschap. Bovendien vertaalt zich dit naar meer loyaliteit en een sterker werkgeversmerk, dus betere mogelijkheden om meer werknemers te binden en te vinden. Met name bij een krappe arbeidsmarkt levert dat grote voordelen op. 

Daarnaast heeft het een aantal andere positieve effecten: 

  • Het verloop bij mantelzorg-vriendelijke werkgevers ligt 30% lager dan het landelijk gemiddelde. 

  • 30% van de werkende mantelzorgers wil graag meer uren werken, als het werk beter rekening houdt met de mantelzorg die iemand biedt. 

  • 25% van de mantelzorgers bij werkgevers zonder aandacht voor hun situatie overweegt om minder te gaan werken en 10% denkt er zelfs aan om helemaal te stoppen. 

  • 87% van de werkende mantelzorgers houdt bij de keuze voor een nieuwe werkgever rekening met aandacht voor de werk-privésituatie.  

Ga met werknemers in gesprek als je vermoedt dat ze mantelzorg bieden. Houd het gesprek vrijblijvend en open, maar benadruk dat je graag aandacht hebt voor de situatie en samen zoekt naar een oplossing. Als werknemers kunnen werken én zorgen biedt dat voor iedereen de beste oplossing.  

Zorggenoot: Je partner in zorg

Voor werkgever

Bij Zorggenoot zijn we er voor jou als werkgever.

Op ons platform voor werkgevers vind je tips en handige tools om werknemers de aandacht te bieden die zij nodig hebben. Zoals flexibelere werktijden, werkdagen en werkplekken. Wij wijzen je graag de weg als jij twijfelt waar te beginnen.

Ben je benieuwd hoe we jouw organisatie hiermee kunnen helpen? Stel ons je vragen, dan nemen we snel contact met je op.  

Voor werknemers:

Zoek je ondersteuning als werknemer? Dan helpen wij je graag!

Voor tips en alles omtrent een prettige werk en privé balans als mantelzorger staat Zorggenoot voor jou klaar. Wij bieden een Hulplijn die werknemers altijd kunnen bellen om hun vragen te stellen.

Ontdek wat Zorggenoot voor jou kan doen

Onze experts hebben jarenlange ervaring in de zorg en zijn er om jou te ondersteunen bij alle aspecten van mantelzorg. Of je nu vragen hebt over praktische zaken zoals huishoudelijke hulp en thuiszorg, of steun nodig hebt.

Neem contact op

Ook interessant

Bekijk alle artikelen
Ben ik mantelzorger?
orientatie
19 april 2023
5 min
Mantelzorg en werk combineren: Hoe kun je dat faciliteren?
arbeidsmarkt
20 april 2023
4 min
Bekijk alle artikelen